1 Μαρτίου 2024

Φοβήθηκε να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς

 

Ενοχική απουσία του πρωθυπουργού από το πρώτο μνημόσυνο για την εθνική
τραγωδία, όπως και ο ίδιος αποκαλεί το έγκλημα στα Τέμπη – Ηταν πιο εύκολο γι’ αυτόν να μιλήσει μπροστά σε μια άψυχη κάμερα έπειτα από τον συντονισμό του κουκουλώματος μέσα από το Μαξίμου

Του Βασίλη Γαλούπη

Ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μόλις λίγες ώρες μετά τη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος. Ήταν αυτός που το ίδιο απόγευμα έκανε διάγγελμα για να πει πως «οφείλουμε μια ειλικρινή απάντηση» στα «γιατί;» των συγγενών που άκουσε στο Νοσοκομείο Λάρισας. Ήταν ο πρωθυπουργός που κήρυξε αυθημερόν τριήμερο εθνικό πένθος, με εντολή οι κηδείες να τελεστούν δημοσία δαπάνη.

Η φυσική θέση του Μητσοτάκη χθες, στην πρώτη μαύρη επέτειο, ήταν εκεί, στα Τέμπη. Στο σημείο της μετωπικής, πλάι στους πολίτες του.

Όμως, ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε. Προτίμησε να βγάλει έναν κονσερβαρισμένο λόγο από το γραφείο του. Από το μνημόσυνο μιας εθνικής τραγωδίας, για την οποία τηρήθηκε εθνικό πένθος όταν συνέβη, ο εθνικός ηγέτης απουσίαζε.

Αυτό που έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πρωθυπουργικό μήνυμα αυτό καθεαυτό:

– Είπε με βεβαιότητα ότι η μοναδική ανακούφιση σ’ αυτό το «εθνικό τραύμα θα υπάρξει μόνο όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία, όταν διαψευστούν ακόμα και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει».

– Εξήρε το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής που «ερεύνησε πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους».

– Έδειξε σίγουρος ότι «μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους απ’ όσους πρέπει να λογοδοτήσουν».

– Διαβεβαίωσε ότι «Η αλήθεια δεν αργεί, όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της Πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις».

– Και κατέληξε: «Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου».

Την ώρα του μνημόσυνου στα Τέμπη ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε από το Μαξίμου υποδυόμενος έναν άνθρωπο που έχει πλήρη άγνοια για όσα έχουν μεσολαβήσει από το βράδυ του δυστυχήματος. Επιχείρησε να πείσει πως έκανε και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βρουν δικαίωση τα θύματα και οι οικογένειές τους. Δεν έδειξε να βασανίζεται από αμφιβολίες και τύψεις ο πρωθυπουργός. Το αντίθετο.

Αν, όμως, ο Μητσοτάκης έχει τη συνείδησή του καθαρή, τότε γιατί δεν βρέθηκε χθες δίπλα στους συγγενείς για να τιμήσει τους νεκρούς; Σύμμαχοι, άλλωστε, στην ίδια μάχη για την αλήθεια δεν μας λέει ο Μητσοτάκης ότι είναι οι οικογένειες των θυμάτων και ο ίδιος;

Όμως, πλέον ξέρουμε τα γεγονότα. Η αλήθεια για το έγκλημα και ο Μητσοτάκης είναι αντίπαλοι.

Την πρώτη μέρα του δυστυχήματος ο Μητσοτάκης δεν πήγε στα Τέμπη απλά για να δείξει πόσο ευσυγκίνητος είναι. Πήγε για να κηρύξει την έναρξη της συγκάλυψης:

1. Αρχικά, σαν ασπίδα του υπουργού Καραμανλή. Τον έβγαλε αμέσως από το κάδρο με την παραίτηση-φάρσα.

2. Μετά για να πείσει, επικοινωνιακά και μόνο, ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο.

3. Και το απόγευμα της ίδιας μέρας, με το διάγγελμά του, για να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, υποδεικνύοντας πως ένοχος είναι μόνο ο σταθμάρχης («ανθρώπινο λάθος»), άρα δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη, εμφανίζοντας τον υπουργό Μεταφορών περίπου ως θύμα της καταστάσεως: «Η στάση του Καραμανλή τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».

Σήμερα πια όλοι γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός:

ΥΠΕΔΕΙΞΕ γρήγορα – γρήγορα τον «ένοχο» σταθμάρχη στη Δικαιοσύνη, δίχως ποτέ έστω να μας πει ποιος από την κυβέρνησή του έκανε το ρουσφέτι της παράνομης τοποθέτησης του πρώην αχθοφόρου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ πέντε μέρες μετά την παραίτηση Καραμανλή πως τον θέτει ξανά υποψήφιο βουλευτή Σερρών, δίνοντάς του τη δυνατότητα να «ξεπλυθεί» μέσα από την ψηφοθηρία στην τοπική πελατεία του.

ΕΔΩΣΕ την εντολή μέσα στο Μαξίμου, στον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Τριαντόπουλο, σύμφωνα με όσα είπε ο Αγοραστός σε συγγενείς, να φύγει η Τροχαία από το σημείο και να αρχίσει το άμεσο μπάζωμα καταστροφής των πιο κρίσιμων στοιχείων.

ΔΙΕΤΑΞΕ τον Φλωρίδη να ασκεί ασφυκτική πίεση στις ανακριτικές Αρχές στη Λάρισα για να ολοκληρωθεί εδώ και τώρα η διαδικασία, με συνέπεια να αντιδράσει ο Άρειος Πάγος. Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης σύρθηκε να δηλώσει εκτεθειμένος πως «η ανάκριση θα πάρει παράταση».

ΟΡΙΣΕ τον ακατάλληλο Μαρκόπουλο πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, με στόχο να τιναχθεί η διαδικασία στον αέρα, όπως κι έγινε.

ΖΗΤΗΣΕ από τους βουλευτές της Ν.Δ. να αρνηθούν τη διεξαγωγή Προανακριτικής Επιτροπής.

ΕΔΩΣΕ εντολή να αρνηθούν οι βουλευτές του και τα μέλη της Εξεταστικής να καταθέσουν ουσιώδεις μάρτυρες.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ, μόλις αποδείχθηκε η ψευδορκία Καραμανλή, να κλείσει άρον άρον η Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός, με το 41% του λαού που ψήφισε στοιχισμένο πίσω του κι έχοντας κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη διαλεύκανση, όπως είπε, δεν είχε κανένα άλλοθι να απουσιάζει χθες από τα Τέμπη.

Όμως ο Μητσοτάκης, ίσως περισσότερο κι από την οργή των οικογενειών στο μνημόσυνο, φοβήθηκε όσα η κυβέρνησή του έχει διαπράξει, μέσω ενεργειών ή αδράνειας, για τη συγκάλυψη του εγκλήματος. Ξέρει την αλήθεια, ξέρει και τι συντονίστηκε μέσα από το Μαξίμου. Έτσι ήταν πιο εύκολο να κοιτάξει ευθεία προς την άψυχη κάμερα του γραφείου του για ακόμα ένα αποστασιοποιημένο μήνυμα. Στον τόπο του εγκλήματος θα έπρεπε να κοιτάξει τους συγγενείς στα μάτια.

ΠΗΓΗ https://www.antinews.gr/