30 Μαρτίου 2024

«Δεν πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο»

 

Η πλευρά του Β. Μαρινάκη δίνει συνέχεια στη σύγκρουση με την κυβέρνηση, «καρφώνοντας» τον Κυρ. Μητσοτάκη -μέσω άρθρου στο in.gr- για την αποπομπή των Γ. Μπρατάκου και Στ. Παπασταύρου ● Και πολιτικοποιεί τη διαμάχη με αναφορές στις εκλογικές αναμετρήσεις του Πειραιά που κερδήθηκαν «απέναντι σε πολύ προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ.»
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για «συμφέροντα», με τα οποία -το επανέλαβε και χθες στο υπουργικό συμβούλιο- «δεν συγκυβερνά», το γάντι σηκώνει η πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω άρθρου στα μέσα του Συγκροτήματος, όπου μάλιστα πολιτικοποιεί τη σύγκρουση των δύο πλευρών, λέγοντας ανοιχτά ότι τη Δημοτική Αρχή του Πειραιά έχει ουσιαστικά κερδίσει ο ίδιος ο επιχειρηματίας μέσω της παράταξης Μώραλη απέναντι στους επίσημους υποψηφίους της Ν.Δ..

Ο λόγος για το άρθρο που υπογράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στο in.gr με τίτλο: «Για κοίτα με στα μάτια. Και αγνόησε τη γίδα που έχω στην πλάτη», το οποίο αναφέρεται ασφαλώς στον πρωθυπουργό. Το κείμενο είναι κριτικό μεν, αλλά πολύ ήπιο και ευγενικό και αναφέρεται βέβαια και στο ζήτημα των παραιτήσεων των δύο εξαιρετικά στενών πρωθυπουργικών συνεργατών Γιάννη Μπρατάκου (από τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου) και Σταύρου Παπασταύρου (από τη θέση του υπουργού Επικρατείας), μετά την αποκάλυψη ότι την περασμένη Κυριακή (ημέρα που δημοσιεύτηκε το αποκαλυπτικό θέμα του «Βήματος» για τη μονταζιέρα στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών) επισκέφτηκαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο σπίτι του σε μια μυστική συνάντηση.

Το άρθρο μιλά για «ανησυχία ακόμη και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης, που έκπληκτη είδε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, την αποπομπή από την κυβέρνηση δύο υπουργών επειδή πήγαν σε κοινωνική εκδήλωση προφανώς σε γνώση του πρωθυπουργού και σε συνεννόηση μαζί του, αποπομπή που δεν τήρησε τον κανόνα “δεν πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο”». Με αυτόν τον τρόπο αμφισβητείται ευθέως όλη η προσπάθεια του πρωθυπουργού να μεταθέσει -όπως συνηθίζει- τις ευθύνες του στους πιο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος.

Αλλά όλη η ουσία του κειμένου βρίσκεται στο υστερόγραφο. Εκεί αναφέρονται τα εξής: «Πάντως τα “συμφέροντα” που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο. Εχουν εμφανιστεί, έχουν “μετρηθεί” σε εκλογές και το 2014 (με Μιχαλολιάκο) και το 2019 (με Βλαχάκο) και βγήκαν Νικητές απέναντι σε πολύ προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ., που στήριζαν πρωθυπουργοί, όπως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μητσοτάκης».

Με αυτόν τον τρόπο η πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη σηκώνει ευθέως το γάντι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα είπε στη Βουλή, λέγοντας πως «αν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος, όμως. Οχι μέσω πληρεξουσίων. Και σε άλλες χώρες, ξέρετε, επιχειρηματίες θέλησαν να πολιτευτούν. Ενίοτε έγιναν Πρωθυπουργοί, έγιναν Πρόεδροι». Μέσω του υστερόγραφου, λοιπόν, η πλευρά Μαρινάκη πολιτικοποιεί τη σύγκρουση με το μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας ανοιχτά ότι αυτή είναι που κέρδισε τους επίσημους υποψηφίους της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και τον επίσημο υποψήφιο του Κυρ. Μητσοτάκη το 2019.

Και βέβαια η αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης με τον επιχειρηματία των δύο στενών πρωθυπουργικών συνεργατών, καθώς και η αποπομπή τους και η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών σε αυτούς, οδηγεί σε κατάρρευση και την τακτική του πρωθυπουργού να κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «εντολοδόχους συμφερόντων» επειδή έφεραν στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Γεγονός που δεν αλλάζει όσο και αν ο πρωθυπουργός και χθες στο υπουργικό συμβούλιο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση ενός συλλογικού τραύματος» και για «εναγκαλισμό με εξωθεσμικά κέντρα».

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/