4 Μαρτίου 2024

Θανάσης Γλαβίνας: «Προσβλητικά τα όσα επικαλείται η κα. Ασημακοπούλου, να παραδεχθεί το λάθος της και να δώσει εξηγήσεις η κα. Κεραμέως»

 


Στην εκπομπή «Δεκατιανοί» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3 με τους δημοσιογράφους Γιάννη Πιτταρά και Γιώργο Γεωργιάδη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Σχολιάζοντας, αρχικά, το ζήτημα που ξέσπασε τις τελευταίες ώρες με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τη λίστα των στοιχείων των αποδήμων, ο κ. Γλαβίνας κάλεσε την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «να παραδεχθεί με ειλικρίνεια το λάθος της και να ζητήσει συγγνώμη και όχι να προσπαθεί να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους τρελούς. Είναι προσβλητικό.

Ακόμη και αν δεχθούμε πως όσα υποστηρίζει είναι αληθή, αυτό πώς απαντάει στις δεκάδες καταγγελίες αποδήμων;».

Τόνισε παράλληλα ότι η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, οφείλει να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος.Όσον αφορά στην ανάγνωση επιτιμίου για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ στα τζαμιά της Θράκης, ο Θ. Γλαβίνας τον χαρακτήρισε «προσβλητικό για τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία συνείδησης που έχουν οι βουλευτές της χώρας. Πρόκειται και για πολιτικό εκβιασμό καθώς στο λόγο που αναγνώσθηκε απειλήθηκε πως, αν ο κ. Ιλχάν Αχμέτ κάνει κάτι παρόμοιο, ο ψευδομουφτής θα τον κατηγορεί στους πιστούς άρα στις επόμενες εκλογές μάλλον δεν θα έχεις την ανάλογη αντιμετώπιση από εκείνους.

Ασφαλώς είναι μια πράξη καταδικαστέα από το πολιτικό σύστημα σε μία πολιτεία που ανήκει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επανέλαβε ότι «η θέση του συνεδρίου μας, την οποία ασπάζονται και ο ίδιος ο Πρόεδρος και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών μας, είναι υπέρ της ίδρυσης αλλά εμείς διαφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο αυτό πάει να γίνει.

Έχουμε καταθέσει δική μας αντιπρόταση και πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας. Έχουμε βάλει μία σειρά προϋποθέσεων, όπως το πώς θα αξιολογείται η λειτουργία τους από ένα ενιαίο σύστημα ή η διασπορά τους να γίνει σε όλη την περιφέρεια».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διοργάνωσε πρόσφατα ημερίδα για την παιδεία και το επικείμενο νομοσχέδιο «ώστε να εκθέσει τις προτάσεις του και να συζητήσει επ’ αυτών, αναλύοντας το πώς θέλουμε να διαμορφωθεί ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Προμετωπίδα για εμάς αποτελεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και συμπληρωματικά δεχόμαστε να υπάρχουν και μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα».

«Ο τίτλος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την "ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου". Όμως, περισσότερα από 100 άρθρα αποτελούν αλλαγές του νόμου της κ. Κεραμέως που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του ‘22 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Και όλο αυτό λοιπόν, με τη μεταφορά τμημάτων από το διεθνές πανεπιστήμιο στο Δημοκρίτειο, βαφτίζεται ως ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Και μέσα σε 20 άρθρα κρύβεται η ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων χωρίς διαβούλευση και με όρους και προϋποθέσεις που δεν διασφαλίζουν την αξιοπιστία. Είναι σαφές το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση και γι' αυτό κι εμείς είμαστε αντίθετοι», κατέληξε ο Θανάσης Γλαβίνας.ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής