29 Μαρτίου 2024

Πώς ελήφθη η απόφαση για Παπασταύρου και Μπρατάκο



 Πώς πήρε την απόφαση για Παπασταύρου – Μπρατάκο

-Θα ξεκινήσω τη στήλη με κάτι σαν έκτακτη εμφάνιση, δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων που είχαμε τις τελευταίες ώρες και οι οποίες είχαν ως συνέπεια την παραίτηση δύο εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου Μητσοτάκη και την αστραπιαία αποδοχή αυτών (των παραιτήσεων). 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου, που δεν είναι και το καλύτερο, μόλις βγήκε στο διαδίκτυο το πρωτοσέλιδο του «Βήματος»,  ο πρόεδρος Μητσοτάκης από τον Καναδά, επικοινώνησε σε διαφορετικούς χρόνους, με τέσσερις συνεργάτες του. Ο λόγος για τους Παπασταύρου, Μπρατάκο, Μαρινάκη (τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης) και τον Μυλωνάκη τον γραμματέα της Βουλής και επί χρόνια διαχειριστή διαφόρων τέτοιων κρίσεων. Στις πρώτες επικοινωνίες αποφασίστηκε το ύφος της αντίδρασης που θα εκδηλώνονταν από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε συνεννόηση με τον αρχηγό Κυριάκο, ο εκπρόσωπος Μαρινάκης, εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση, δείχνοντας τον δρόμο για τη συνέχεια. Εξ όσων πληροφορούμαι μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο τηλέφωνο με τους συνεργάτες του.

Ένταση το πρωί της Δευτέρας
-Και ενώ όλα έδειχναν ότι μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αποκλιμακώνονταν η ένταση ανάμεσα στο «Βήμα» και το Μαξίμου, κάπου εκεί προς την 12η μεσημβρινή της 25ης Μαρτίου, ένα τηλεφώνημα (για να ακριβολογώ κάτι περισσότερο του ενός τηλεφωνήματος) άλλαξε άρδην τα μέχρι εκείνη την ώρα δεδομένα. Ο πρόεδρος Μητσοτάκης ζήτησε πρωτίστως από τον Μπρατάκο και δευτερεύοντος από τον Παπασταύρου να σταματήσουν κάθε συζήτηση και να ξεκινήσουν να τηλεφωνούν σε υπουργούς και βουλευτές, προκειμένου να αναπαραγάγουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media, την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Από κάτι καλές πηγές πληροφορήθηκα ότι τα τηλεφωνήματα ανάμεσα στον αρχηγό Κυριάκο και τους Παπασταύρου και Μπρατάκο, δεν κινήθηκαν όλα σε ήρεμο κλίμα. Απεναντίας σ΄ ένα απ’ αυτά υπήρξε κάτι σαν μεγάλη ένταση.

Πότε κρίθηκε η αποπομπή
-Αν και το κλίμα για τους δύο πρώην στενούς πρωθυπουργικούς συνεργάτες ήταν βαρύ από τις αρχές της βδομάδας, η απόφαση για την αποπομπή τους, ελήφθη αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι από νωρίς χθες το μεσημέρι, όλοι προεξοφλούσαν ότι οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, μετρούσαν ώρες! Κάπως έτσι και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κρίθηκε σκόπιμο πριν καν πάει στην Βουλή, να ανακοινωθούν οι παραιτήσεις των δύο, όπως και έγινε. Παρά το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί, δεν σας κρύβω ότι ήταν από τις λίγες φορές που ο πρόεδρος Μητσοτάκης, έδειξε να στεναχωριέται από την εξέλιξη της όλης ιστορίας. Απολύτως λογικό δεδομένου ότι με τον τέως (πλέον) υπουργό Επικρατείας, διατηρούσε εκτός των άλλων και μια στενή σχέση από τα χρόνια που οι δύο ήταν μαθητές στο Κολέγιο.

Τα σενάρια για Μυλωνάκη – Παπαθανάση
– Εδώ και καιρό σας έχω γράψει ότι στο μυαλό του προέδρου Μητσοτάκη, υπήρχε η ιδέα της αντικατάστασης του Μπρατάκου από τον επί χρόνια στενό συνεργάτη του, Γιώργο Μυλωνάκη. Αν το θυμάστε το είχα γράψει πριν από δύο περίπου μήνες, όταν είχε φτάσει στ΄ αυτιά μου, ότι τελούσε σε μια ιδιότυπη δυσμένεια ο τέως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Μάλιστα, κάποιες άλλες καλές κυβερνητικές πηγές μου έλεγαν ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα με τον Μπρατάκο, απλώς ο τελευταίος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι θα προτιμούσε να φύγει από το Μαξίμου, προκειμένου να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΕΒΕΑ. Πάντως εκτός από τον Μυλωνάκη, που είναι ένας από τους πιο ικανούς συνεργάτες του αρχηγού Κυριάκου, ακούστηκε και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, που για όσους δεν το γνωρίζουν υπήρξε και παραμένει ένας εκ των εμπίστων του Μητσοτάκη.

Η άρνηση Γεραπετρίτη και η πιθανότητα Βορίδη
-Η ομολογουμένως πιο δύσκολη άσκηση για τον πρωθυπουργό σχετίζεται με το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει την εποπτεία του νομοθετικού έργου. Αν δεν αποφασίσει να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές και με δεδομένη τη δυσκολία επιστροφής Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, μια εύκολη και σχετικώς ανώδυνη λύση, που δεν θα διατάρασσε και τις μέχρι σήμερα ισορροπίες στο Μαξίμου, είναι αυτή του Μάκη Βορίδη. Με δεδομένο μάλιστα ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει στην εκτίμηση του προέδρου Μητσοτάκη, η περαιτέρω αναβάθμισή του, δεν θα εξέπληττε. Απεναντίας, θα θεωρούνταν ως απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Πέραν της ουσίας η αναβάθμιση Βορίδη, θα ενίσχυε και το δεξιό προφίλ της κυβέρνησης, κάτι που το έχει ανάγκη στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση μέσα στη μέρα θα μάθουμε ποιοι θα αντικαταστήσουν τους Παπασταύρου – Μπρατάκο
ΠΗΓΗ https://www.powergame.gr/