19 Μαρτίου 2024

Έγκλημα στα Τέμπη: Αίτημα Καρυστιανού – Ασλανίδη σε Τασούλα για άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη

 

Την άρση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη ζητούν με αίτημα που απέστειλαν στο προεδρείο της Βουλής η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης με φόντο την αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών.

Ειδικότερα, στο αίτημα που υπογράφει η πληρεξούσια δικηγόρος, Ελεονώρα Γεωργίου, των δύο συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει «να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος» προκειμένου οι δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών για όσα εντόπισε η ευρωπαϊκή εισαγγελία στην έρευνά της για τη διαβόητη σύμβαση 717.
Μάλιστα, στο αίτημα σημειώνεται πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» των Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τετάρτη, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της πλειοψηφίας για την Εξεταστική, το οποίο δεν εντοπίζει καμία ποινική ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, αποδίδοντας την τραγωδία στον μοιραίο σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς.

«Ανοίγει ο δρόμος για την τακτική δικαιοσύνη»
Μιλώντας στο documentonews.gr, η πληρεξούσια δικηγόρος, Ελεονώρα Γεωργίου, δηλώνει:

«Είναι πρωταρχικής σημασίας να εξεταστεί με νηφαλιότητα και σοβαρότητα από την Βουλή, σεβόμενη την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης, το βάσιμο Αίτημα μας να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο στις ευρωπαϊκές διατάξεις που έχουν άμεσο αποτέλεσμα και διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Αυτές οι διατάξεις καθιστούν αυτοδικαίως ανεφάρμοστη τη διάταξη για την βουλευτική ασυλία των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα αδικήματα που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014 και ανοίγει ο δρόμος για την τακτική δικαιοσύνη. Σχετικό Αίτημα με την ίδια νομική συλλογιστική καταθέσαμε την προηγούμενη Παρασκευή και προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/