Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει την προσφυγή στις κάλπες ως την κίνηση που θα δώσει οριστική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, αλλά ξεκαθαρίζει ότι είναι αυτονόητο πως θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Με δεδομένη και αυτή την τοποθέτηση, είναι σαφές ότι το όριο των 50 βουλευτών που προβλέπει το Σύνταγμα θα συμπληρωθεί τελικά και ίσως θα ξεπεραστεί κατά πολύ και άρα υπάρχει θα κατατεθεί και επίσημα πρόταση δυσπιστίας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή – και εφόσον βέβαια δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη από μία κίνηση έκπληξη του Μεγάρου Μαξίμου, όπως προσφυγή σε εκλογές.
Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση
Να σημειωθεί ότι από την ώρα που κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας, η συζήτηση πρέπει να αρχίσει εντός δύο ημερών, ή και αμέσως εφόσον η κυβέρνηση το επιλέξει και η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός τριημέρου με ψηφοφορία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της εκπροσώπου της, Βούλας Κεχαγιά, δήλωσε πως είναι «αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».
Νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε όλα «τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Και τόνισε ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα. Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά Μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη».
«Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», επισήμανε.
Αμέσως την πρόταση αυτή έκανε αποδεκτή η Νέα Αριστερά. Με τον Αλέξη Χαρίτση να ξεκαθαρίζει ότι «σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Αριστερά. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο. Η Νέα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ διαμήνυσε ότι θα στηρίξει την πρόταση, εφόσον αυτή κατατεθεί, αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν θα συμμετέχει με υπογραφές στο σχετικό αίτημα, παρά μόνο θα υπερψηφίσει.
«Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα», επισημαίνει ο Περισσός, συμπληρώνοντας ότι «το ΚΚΕ εκφράζει τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι».
Υπέρ δήλωσε και η Ελληνική Λύση.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Το Σύνταγμα προβλέπει:
Αρθρο 84: (Εμπιστοσύνη της Βουλής – αρχή της δεδηλωμένης)
1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
3. Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.
ΠΗΓΗ https://www.topontiki.gr/