11 Μαρτίου 2024

Εξεταστική για Τέμπη / Αυλαία συγκάλυψης – Πώς η ΝΔ προσπαθεί να προστατέψει τον Καραμανλή

 

Άρση ασυλίας για τον Κώστα Καραμανλή ώστε να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο πρώην υπουργός έχει τελέσει τα αδικήματα δια παραλείψεως
Σήμερα γίνεται η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το έγκλημα των Τεμπών, όπου θα σφραγιστεί η συγκάλυψη που επιχειρεί όλους αυτούς τους μήνες η Νέα Δημοκρατία. Η πλειοψηφία με νύχια και με δόντια προσπαθεί να βγάλει «λάδι» τον Κώστα Καραμανλή, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες για την τραγωδία στο «ανθρώπινο λάθος».

Η ΝΔ υποστηρίζει για το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς φταίνε κατά κύριο λόγο ο σταθμάρχης Λάρισας, οι μηχανοδηγοί, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς και στην Hellenic Train.

Παράλληλα στη ΝΔ δεν βλέπουν πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Υποδομών, ενώ για το μπάζωμα, υποστηρίζουν ότι «δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης με παρεμβάσεις στον χώρο της μοιραίας σύγκρουσης. Οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο έγιναν με απόφαση των αρμοδίων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών με βαρέως τύπου μηχανήματα, τα οποία έπρεπε να επιχειρούν σε ασφαλές και σταθερό έδαφος».

Σε μία κίνηση ματ προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ώστε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας. Όπως αναφέρε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Βασίλης Κόκκαλης, για τα αδικήματα παραλείψεως δεν απαιτείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου με το πόρισμα για τα Τέμπη δεν ζητάει προανακριτική αλλά να πάει απευθείας στη Δικαιοσύνη με μόνη την άρση της ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Όπως σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει τελέσει τα αδικήματα δια παραλείψεως και δεν ισχύει γι’ αυτόν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αποτελεί καταπέλτης για τον Κώστα Καραμανλή, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη διερεύνηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβασης καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εντοπίζονται ποινικές ευθύνες και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, καθώς εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωση τόπου δυστυχήματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσης τη διερεύνηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα επισημαίνει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, οδηγώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας. Κάτι που ζητά και το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού με τις σχεδόν 1,5 εκατομμύριο υπογραφές.

ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/