27 Μαρτίου 2024

Τέμπη- ασυλία: Το θέατρο του παραλόγου στη ΝΔ και το δίλημμα, Μητσοτάκη “Καραμανλής ή ήττα”

 

Του Σωτήρη Σιδέρη

Ένα ακόμη θέατρο του παραλόγου εκτυλίσσεται στην κυβέρνηση και τη ΝΔ σχετικά με την υπόθεση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή. Βουλευτές της ΝΔ επιρρίπτουν ευθύνες στον πρώην υπουργό Μεταφορών για την άρνησή του να παραιτηθεί από την ασυλία και να τεθεί στην διάθεση της δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών. Η υποκρισία στα ύψη. Πρώτον, η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι και πρόεδρος της ΝΔ και φυσικά επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Αν λοιπόν διακατέχεται από το αίσθημα δικαιοσύνης ας κινήσει τις διαδικασίες για να αρθεί  η ασυλία του Καραμανλή, αδιαφορώντας για την στάση του ιδίου. Αντ αυτού όμως ο Μητσοτάκης  κρύβεται . Πολιτική ηθική στο ναδίρ. Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, που προκαλεί ρήγματα στη ΝΔ καθώς η μεγάλη πτώση των ποσοστών ενόψει των ευρωεκλογών είναι μεγάλη. Το δίλημμα “Καραμανλής ή ήττα”,  είναι φλέγον και αυτή είναι η πραγματική αιτία έντασης στη ΝΔ. Μια πτώση άνω του 12% μέχρι τώρα είναι ήττα και εξαέρωση της εικόνας κυριαρχίας, οπότε έχει και συνέχεια....


Οι βουλευτές της ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης και Γιώργος Σταμάτης, μπορεί να δηλώνουν απογοητευμένοι από την στάση του Καραμανλή, είχαν όμως το περιθώριο να ζητήσουν επίσημα από το κόμμα τους να κινηθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας και όχι να ζητούν από τον Καραμανλή να το κάνει.
Αλλά η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη βουτιά , άνω του 5% στην τελευταία δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, , έχει προκαλέσει πανικό στις τάξεις της ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου.  Η ΝΔ βολοδέρνει σταθερά κάτω του 30% στην πρόθεση ψήφου. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι αιχμάλωτοι των Τεμπών και φταίνε μόνο οι ίδιοι γι αυτό. Η κουλτούρα της ατιμωρησίας είναι διάχυτη στη ΝΔ, η αλαζονεία του 41% δέχεται απανωτά χτυπήματα εντός και εκτός Ελλάδας και ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.


Αν ο ίδιος ο Μητσοτάκης βρίσκεται πίσω από τις δηλώσεις των δύο βουλευτών ακόμη το χειρότερο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γιατί είναι μια πράξη δειλίας, η δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες , μετά την απουσία του από τη βουλή. Επειδή προφανώς ο Μητσοτάκης φοβάται την αντίδραση των Καραμανλήδων που θα του ζητήσουν τα ρέστα για άλλα σκάνδαλα, αποφεύγει να πάρει πρωτοβουλία για άρση της ασυλίας. Από την άλλη όμως, είναι προφανές ότι η ΝΔ βουλιάζει . Το δίλημμα μεγάλο, αξεπέραστο μάλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση καθώς και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι καθηλωμένοι , παρά την κοινωνική οργή που προκαλεί η στάση τους.
Από αυτή την εξέλιξη κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Σπίρτζης έχει παραιτηθεί από την δική του ασυλία .  Εκτός από μείζον πολιτικό ζήτημα, υπάρχει και μείζον ζήτημα πολιτικής ηθικής και για τη ΝΔ και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΠΗΓΗ omegapress.gr