9 Μαρτίου 2024

Δυστύχημα Τεμπών: Έρευνα σε όλα τα επίπεδα μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου

 

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

Νέα τροπή έλαβε η υπόθεση της δικαστικής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου λίγες μόλις μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Η παρέμβαση ήρθε στον απόηχο καταγγελιών οικογενειών θυμάτων για “συγκάλυψη” κυρίως σε ότι αφορά το θέμα της φωτιάς και του “μπαζώματος” του χώρου λίγες μόλις μέρες μετά τη σύγκρουση,

Έτσι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με παραγγελία προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας ζητά να να “ερευνηθεί και να απαντηθεί μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους”.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση του Αρείου Πάγου ήρθε σε μια στιγμή που όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το στάδιο της ανάκρισης είχε μπει στην τελική ευθεία τουλάχιστον σε ότι αφορά την άσκηση ποινικών διώξεων σε στελέχη φορέων που εμπλέκονται με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου. Αυτό που αλλάζει μετά την εισαγγελική παραγγελία είναι κυρίως ο χρόνος περάτωσης της ανάκρισης και η έναρξη της δίκης η οποία απομακρύνεται από το σενάριο του Ιουνίου που είχε θέσει επανειλημμένα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Έτσι από τη μία η εισαγγελική παραγγελία φαίνεται να αποδεσμεύει την ανάκριση από τα χρονικά περιθώρια που ο ίδιος ο υπουργός είχε θέσει με δημόσιες δηλώσεις του και από την άλλη δίνει χρόνο στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί το τοπίο γύρω από την φωτιά και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Η σημαντικότερη από αυτές τις ενέργειες φαίνεται να είναι το πόρισμα που αναμένεται να ετοιμάσει ο πραγματογνώμονας χημικός-μηχανικός.

Ένα πόρισμα για τη φωτιά
Ένα από τα θέματα που είχαν τονίσει οικογένειες των θυμάτων είναι ότι οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που ανέλαβαν τη σύνταξη του πορίσματος για τα αίτια του δυστυχήματος και της φωτιάς, δεν έχουν την επιστημονική επάρκεια σε ότι αφορά την εξήγηση της φωτιάς καθώς πρόκειται για μηχανολόγο μηχανικό και ηλεκτρολόγο μηχανικό .

Στα συμπεράσματα τους οι πραγματογνώμονες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η φωτιά οφείλεται στην ανάφλεξη του ελαίου σιλικόνης των μετασχηματιστών των αμαξοστοιχιών. Ωστόσο η δειγματοληψία που έγινε στο χώρο του δυστυχήματος και στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κουλούρι, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου αποκάλυψε ίχνη χημικών ουσιών όπως το ξυλόλιο το οποίο καταγράφεται στα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους που εμπεριέχονται στο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων. Σαν σημείωση το Γενικό Χημείο του Κράτους αναφέρει πως το ξυλόλιο είναι οργανικός διαλύτης και μπορεί να αποτελεί συστατικό των χρωμάτων ή να προκύψει από την καύση ορισμένων πλαστικών.

Η Επιτροπή Διερεύνηση Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) διαφωνεί με το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων για τα αίτια της ανάφλεξης και της φωτιάς και τονίζει στο τελικό πόρισμα της που παρέδωσε πρόσφατα στον εφέτη ανακριτή πως η φωτιά οφείλεται στην “ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης”. Το συμπέρασμα αυτό τροφοδότησε μια σειρά σεναρίων όπως το ενδεχόμενο η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε την χημική ουσία ξυλόλιο το οποίο χρησιμοποιείται και ως διαλύτης για το λαθρεμπόριο καυσίμων με τη συγκεκριμένη υπόθεση να σχετίζεται και με το “μπάζωμα” του χώρου της τραγωδίας μερικές μέρες μετά το συμβάν.

Με όλα αυτά τα δεδομένα λοιπόν ο εφέτης ανακριτής προχωρά στον ορισμό ειδικού πραγματογνώμονα από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκειμένου να εξετάσει και να συντάξει πόρισμα σχετικά με τη φωτιά και τα χημικά που εντοπίστηκαν στον χώρο.

Την ίδια στιγμή αναμένονται να σταλούν οι σκληροί δίσκοι με το βιντεοληπτικό υλικό από της κάμερες εστιασμένες στην εμπορική αμαξοστοιχία στην εταιρεία κατασκευής τους στο Λονδίνο προκειμένου να γίνει προσπάθεια ανάκτησης του βιντεοληπτικού υλικού από την ημέρα της σύγκρουσης. Η ενέργεια αυτή εξετάζεται καθώς η προηγούμενη προσπάθεια ανάκτησης υλικού απέδωσε μόνο μερικά καρέ από τα οποία δεν προκύπτει κάποιο συμπέρασμα.

Απρίλιος για καταθέσεις
Και ενώ ετοιμάζονται και αναμένονται τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών η εξέταση των ποινικά εμπλεκόμενων στην υπόθεση συνεχίζεται. Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 34 άτομα για το δυστύχημα στα Τέμπη με εξαίρεση την δίωξη στον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ο οποίος διώκεται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το θέμα αλλοίωσης του χώρου.

Μέχρι στιγμής εκκρεμούν οι καταθέσεις των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ οι οποίοι έχουν λάβει νέες προθεσμίες προκειμένου να απολογηθούν ενώ προθεσμία έλαβαν και τα δύο στελέχη της Hellenic Train από την Ιταλία καθώς απαιτείται η μετάφραση κάποιων στοιχείων της δικογραφίας στη γλώσσα τους.  Η διαδικασία αυτών των καταθέσεων αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Ο χρόνος 
Την ίδια στιγμή αναμένεται και η άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε στελέχη φορέων που σχετίζονται με τον σιδηρόδρομο και σε συνδυασμό με όλες τις προαναφερθείσες ενέργειες το σενάριο έναρξης της δίκης το καλοκαίρι απομακρύνεται για τα καλά καθώς ειδικά για την αποστολή των σκληρών δίσκων στο εξωτερικό απαιτούνται κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες.

Το γεγονός ωστόσο παραμένει πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η υπόθεση με το πέρας της ανάκρισης θα οδηγηθεί γρήγορα στο ακροατήριο.  Και αυτό γιατί τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 309 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφαιρεί από την προδικασία τη σύγκληση του δικαστικού συμβουλίου και την ανάγκη εκδόσεως βουλεύματος για κακουργήματα στα οποία εμπίπτει και η υπόθεση του δυστυχήματος (κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα και εγκλήματα κατά των συγκοινωνιών, τηλεπικοινωνιών και άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων).

Έτσι αφού ο εφέτης ανακριτής ολοκληρώσει την ανάκριση, θα παραδώσει τη δικογραφία στον Εισαγγελέα Εφετών και με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Προέδρου Εφετών θα οριστεί δικάσιμος.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET