13 Μαρτίου 2024

Βίζα εξπρές που θα παρέχεται σε Τούρκους τουρίστες για 10 ελληνικά νησιά

 

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι "εδώ" και η τουριστική σεζόν αναμένεται φέτος με τους καλύτερους οιωνούς, ειδικά στα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου, μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, με τις ευλογίες της Κομισιόν, για τουριστική βίζα εξπρές επτά ημερών σε όσους Τούρκους πολίτες επιθυμούν να κάνουν διακοπές σε δέκα ελληνικά νησιά: Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Σάμο και Καστελόριζο.

 
Ένας από τους αγαπημένους προορισμούς και των Τούρκων τουριστών είναι παραδοσιακά η Κως, πολύ εύκολα προσβάσιμη από τα τουρκικά παράλια καθόλη τη διάρκεια του έτους. Για την τοπική οικονομία και κοινωνία τα οφέλη από τις καλές διμερείς σχέσεις είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικά και καλά εμπεδωμένα προ πολλού.
Όπως ανέφερε στην DW η διεθνολόγος Ματίνα Βουκελάτου Χριστοδουλίδη, αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού, Εθελοντισμού από την Κω, η νέα τουριστική βίζα ουσιαστικά αναμένεται να επιβεβαιώσει και να στηρίξει μια πραγματικότητα που ήδη βιώνουν οι νησιώτες: ότι οι Τούρκοι γείτονες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω είναι από τους καλύτερους πελάτες και όχι μόνο. Κάποιοι μέσα στα χρόνια έχουν δημιουργήσει μάλιστα στενές φιλίες, επαγγελματικές σχέσεις ακόμη και οικογενειακούς δεσμούς στο νησί. 

«Η Τουρκία είναι εκείνη η γειτονική χώρα αυτή τη στιγμή, με την οποία θα πρέπει να έχουμε κοινή γραμμή στην τουριστική στρατηγική μας. Είναι μια χώρα, η οποία έχει πάρα πολλά κοινά με την Ελλάδα ως προς την κουλτούρα, το φαγητό, τους χορούς και πολλά άλλα» ανέφερε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο. 

Πως λειτουργεί
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης αναφερόμενος στην συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες είπε πως «είναι μια διαδικασία που διευκολύνει τις επισκέψεις στα νησιά. Είναι κάτι που το ήθελαν πολύ οι νησιώτες μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Η βίζα αφορά έναν Τούρκο που θέλει πχ να πάει στην Χίο και δεν χρειάζεται να πάει στο προξενείο μας στην Άγκυρα ή την Σμύρνη μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες (πχ συνέντευξη για να βγάλει τη βίζα Σένγκεν). Μπορεί να το αποφασίσει το πρωί να πάει απέναντι στο Τσεσμέ να περάσει με το καραβάκι στη Χίο και επί τόπου στο τελωνείο του νησιού να βγάλει από τον Έλληνα αστυνομικό την βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας.

Πρόκειται για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που μπαίνει πάνω στο διαβατήριο ενώ δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού και έγινε για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η επικοινωνία των δύο λαών.Εάν  λειτουργήσει σωστά, ίσως επεκταθεί και σε άλλα νησιά» εξήγησε ο κ.Καιρίδης

Στο Καστελόριζο
Από τις αρχές του 2023 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 41.000 ταξιδιώτες –κυρίως από τη γειτονική χώρα– επισκέφθηκαν το Καστελλόριζο, είτε με ημερόπλοιο είτε με κάποιο σκάφος αναψυχής. Και αν το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας που ισχύουν σήμερα, με τα νέα δεδομένα τα πράγματα απλουστεύονται

Ο Κώστας Παπουτσής, ιδιοκτήτης του μοναδικού ταξιδιωτικού πρακτορείου στο Καστελλόριζο, από το 1999, σε πρόσφατη δήλωση του στην " Καθημερινή" τόνισε: «ήδη 5.000 Τούρκοι πολίτες από το Φετιγέ μέχρι και την περιοχή της Αττάλειας ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη νέα βίζα για να επισκεφθούν το Καστελλόριζο,»

Ο κ. Παπουτσής εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσει η βίζα-εξπρές: «Οι ενδιαφερόμενοι Τούρκοι ταξιδιώτες θα κάνουν αίτηση για τη νέα βίζα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς να χρειάζεται πλέον να πάνε στο προξενείο μας στη Σμύρνη. Η βίζα είναι διάρκειας επτά ημερών, θα κοστίζει 60 ευρώ και θα τους δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών εισόδων στα νησιά όπου ισχύει. Δηλαδή θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν –εφόσον το προτιμούν– επτά μεμονωμένες φορές μέσα στον χρόνο. Αυτό είναι βολικό για νησιά όπως το Καστελλόριζο που είναι τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια και προσφέρονται για ημερήσια εκδρομή. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη βίζα κόστιζε 55 ευρώ, αλλά με αυτήν μπορούσαν να μας επισκεφθούν μόνο μία φορά».

Μυτιλήνη: «Από 1η Απριλίου η εξπρές βίζα στην πύλη εισόδου Σένγκεν»
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης αναμένεται σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να διευκολυνθούν η προσέλευση και η αποχώρηση των επισκεπτών και των οχημάτων από την Τουρκία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, ήδη από τον χώρο του τελωνείου έχουν απομακρυνθεί πολλά αντικείμενα.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αντικατάστασης των λαμπτήρων στους πυλώνες φωτισμού στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τοποθετούνται νέοι λαμπτήρες τύπου Led που αναμένεται να δώσουν περισσότερο φωτισμό και να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιμήκυνση της σεζόν και βίζα εξπρές για Τούρκους 
Για την ίδια η εφαρμογή του νέου καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στα δέκα ελληνικά νησιά για τουρισμό, θα πρέπει να ιδωθεί και μέσα από το πρίσμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. 

«Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Θεωρώ πολύ σημαντικό με το πέρας της σεζόν στα τέλη Οκτωβρίου να επιμηκύνουμε τη σεζόν τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες. Φέτος ειδικότερα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης και στην αρχή της τουριστικής σεζόν και με τη χορήγηση βίζας που συμφωνήθηκε με την Τουρκία» παρατηρεί.

Μάλιστα ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι και η Κως, νησί σχεδόν ταυτισμένο με το μοντέλο του λεγόμενου συγκεντρωτικού τουρισμού (all inclusive), έχει ως στόχο τον συνδυασμό της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο ποδηλατικός ή ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός αλλά και η προώθηση της κληρονομιάς του Ιπποκράτη. Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα στην τουρκική τουριστική αγορά, που γνωρίζει άλλωστε ήδη πολύ καλά την Κω, θα λειτουργήσει τονωτικά και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση.

«Εάν δουλέψει γρήγορα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το σύστημα για τη βίζα, θα αποτελεί νέο πλεονέκτημα για την Κω. Υπάρχουν πολλοί φίλοι μας και πελάτες από την Τουρκία, οι οποίοι θέλουν να μας επισκεφθούν. Σίγουρα με το να έχουν μια (επταήμερη) βίζα θα είναι πιο εύκολο. Θα έχουν λιγότερη ταλαιπωρία από τα να περιμένουν βίζα για δύο ή τρεις μήνες και ούτω καθεξής».  

Συμφωνία-σταθμός με αυστηρούς όρους 
Τη σημασία της ελληνοτουρκικής συμφωνίας για την ειδική τουριστική βίζα, κάτι που αποτελεί τη μόνη εξαίρεση από τους κανόνες που ισχύουν για τον χώρο Σένγκεν, υπογράμμισε στο πλάισιο της ΙΤΒ και η υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Για εμάς φέτος θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά σε σχέση με την Τουρκία διότι το πρόγραμμα για τα δέκα νησιά αναμένεται να αναζωογοννήσει την ανάπτυξη των νησιών που βρίσκονται σε εγγύτητα με τις τουρκικές ακτές», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η υπ. Τουρισμού πάντως υπενθύνισε  ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα visa at the gate και όχι για ένα καθεστώς visa free. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ταξιδιώτες από την Τουρκία θα λαμβάνουν βίζα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές κατά την άφιξή τους στο νησί, στο οποίο θα κάνουν διακοπές. Τόνισε ωστόσο ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι θα είναι εξαιρετικά αυστηροί προς αποφυγή παραβιάσεων του νέου πλαισίου.

Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η χρήση της συγκεκριμένης θεώρησης εισόδου θα είναι αυστηρά διάρκειας επτά ημερών, ενώ οι Τούρκοι πολίτες δεν θα μπορούν με αυτή να ταξιδέψουν από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ  DW