23 Φεβρουαρίου 2024

Επιβεβαιώνει το παζάρι εφ' όλης της ύλης με πλαίσιο ΝΑΤΟ

 

Τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα έβαλε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «athensvoice», πλασάροντας εκ μέρους της κυβέρνησης το μύθευμα του ΝΑΤΟ που... θα νουθετήσει την Τουρκία, ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις στα διμερή, αποσιωπώντας και τις πολυεπίπεδες σχέσεις της λυκοσυμμαχίας κεντρικά, όσο και ανά κράτος - μέλος με τη γείτονα, και το γεγονός ότι οι αξιώσεις της «τρέφονται» από τα σχέδια για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή.

Είπε συγκεκριμένα ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιληφθεί» πως... «είναι μια Συμμαχία αξιών», προσθέτοντας πως «δεν είμαι βέβαιος ότι το έχει καταλάβει απολύτως. Αντίθετα, στην προσπάθειά του να εξευμενίσει την Τουρκία ή να κρατήσει την Τουρκία εντός των ορίων της Συμμαχίας, ανέχεται ιστορικά συμπεριφορές που είναι στα όρια του απαράδεκτου».

Επιβεβαιώνοντας, λοιπόν, ότι όλο το παζάρι, και στα Ελληνοτουρκικά, γίνεται με στόχο να μείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στη Δύση προς ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανταλλάγματα από τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε «η Ελλάδα να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δυτικού κόσμου απέναντι σε μία φονταμενταλιστική ισλαμική χώρα δίπλα της».

Στο μεταξύ, καθώς στο καλαντάρι είναι μια σειρά διμερών συναντήσεων (11 Μάρτη «πολιτικός διάλογος» με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, να συναντά τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, κατόπιν συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και το πρώτο 15ήμερο του Μάη ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα για νέα συνάντηση με τον Ερντογάν), ο Δένδιας έστειλε σήμα ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε διεκδικήσεις που είναι πολλές φορές και πέραν της λογικής, όχι μόνο πέραν του δικαίου», επιβεβαιώνοντας ότι όλα είναι στο τραπέζι του παζαριού και αφήνοντας βέβαια ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τα βρουν σε άλλες, πιο ...λογικές.

Διόλου τυχαία, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη πρόκληση Τούρκων απέναντι σε Καλύμνιους ψαράδες στα Ιμια, είπε παραπέμποντας στη Συνθήκη της Λοζάνης πως «ό,τι είναι πέρα από τρία μίλια (σ.σ. από τις τουρκικές ακτές) είναι ελληνικό, το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι Τούρκοι (...) Αρα προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα νησιών για να έχουν μία δεύτερη γραμμή άμυνας στην απολύτως έωλη πρώτη γραμμή τους άμυνας, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δημιουργούν δηλαδή και μία δεύτερη αμφισβήτηση. Αυτή η δεύτερη αμφισβήτηση δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή», αφήνοντας κι εδώ ανοιχτό το τι συμβαίνει με την πρώτη...

Σημειωτέον, σήμα έστειλε και στο Κάιρο, λόγω και της επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια: «Οι κατανοήσεις μας με την Αίγυπτο είναι σαφέστατες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καλλιεργήσουν σχέσεις με την Τουρκία, ποτέ εμείς δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά ή αποκλειστικά. Αλλά πρέπει να ξέρουν πάντα ότι οι πρώτοι, ειλικρινείς και διαρκείς φίλοι τους είναι η Ελλάδα», είπε σχετικά ο Δένδιας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε, εξάλλου, ότι «φτάσαμε πολύ κοντά στο να υποστούμε τεράστια ζημιά και θα σας πω το χρονικό σημείο. Εάν είχε παραμείνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην ηγεσία της Αιγύπτου και είχε υπογράψει η Αίγυπτος με την Τουρκία, όπως ήταν πάρα πολύ κοντά, ανάλογο εξάμβλωμα όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τότε η Ελλάδα θα ήταν σε δυσχερέστατη θέση». Βασικά επιβεβαίωσε εμμέσως ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, όσο κι αν το χαρακτηρίζουν παράνομο και άκυρο, είναι πάντα στο τραπέζι και διαμορφώνει πραγματικότητες στο παζάρι για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο.

πηγη rizospastis.gr/