25 Φεβρουαρίου 2024

Επιδημία τα φακελάκια -Ποιος είναι ο τιμοκατάλογος με τις απαιτήσεις των γιατρών...ποιον μου θυμίζει ποιον μου θυμίζει; Η οικονομική κρίση ανάγκασε ακόμα και τους γιατρούς που εκμεταλλεύονταν την ανάγκη που τους έχουν οι ασθενείς και έριξαν τις απαιτήσεις τους στα φακελάκια, τα οποία πάντως εξακολουθούν να παραμένουν βραχνάς για τους όσους έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν.


Πλέον σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ όπως αυτά διαπιστώθηκαν από τις συλλήψεις γιατρών που πιάστηκαν να χρηματίζονται από το 2011 έως και σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρουν Τα Νέα οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα το φακελάκι για μία γυναικολογική επέμβαση κοστολογείται στα 300 ευρώ στις Φιλιάτες, ενώ στην Αθήνα φτάνει τα 500 ευρώ, όπως και για μία ορθοπεδική επέμβαση όπου στη Θεσσαλονίκη απαιτήθηκαν 400 ευρώ, ενώ στην Αθήνα ο γιατρός ζήτησε 600 ευρώ. Πάντως οι γιατροί φαίνεται πως είναι έτοιμοι και για παζάρια, αφού και στην περίπτωση του καρδιοχειρουργού στον Ευαγγελισμό που αρχικώς είχε ζητήσει από τον ασθενή 1.500 ευρώ, αλλά τελικά έριξε τις απαιτήσεις του στα 500 ευρώ.


Η διαδικασία για να δοθεί το φακελάκι


Οπως γράφουν και τα Νέα που επικαλούνται τις δικογραφίες σε βάρος γιατρών που κατηγορούνται για χρηματισμό, τα χρήματα τα οποία απαιτούνται από τους ασθενείς δεν είναι μόνο πριν από κάποια προκαθορισμένη επέμβαση ως «αμοιβή» του γιατρού, αλλά και για να παρακαμφθούν οι λίστες αναμονής. Μάλιστα όπως φαίνεται λόγω της κρίσης οι γιατροί προχωρούν και σε... διακανονισμούς με τους ασθενείς, δηλαδή παίρνουν ένα χρηματικό ποσό ως προκαταβολή πριν από την επέμβαση και στη συνέχεια περιμένουν το υπόλοιπο ποσό της πληρωμής τους.


Ο τιμοκατάλογος για τα φακελάκια


Γυναικολογική επέμβαση 300-500 ευρώ

Ορθοπεδική επέμβαση 300-400 ευρώ

Επέμβαση καρδιάς (by pass) 500 ευρώ

Αγγειοχειρουργική επέμβαση 650 ευρώ

Καισαρική τομή 1.300 ευρώ

Επέμβαση ΩΡΛ 2.000 ευρώ

Πώς διαμορφώνεται ο τιμοκατάλογος βάσει καταγγελιών


Ωστόσο τα στοιχεία που έχει στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία και στις «απαιτήσεις» που προβάλουν οι γιατροί στους ασθενείς, αφού πολλοί από τους τελευταίους δεν απευθύνονται στην Αστυνομία, αλλά δίνουν το φακελάκι που θα τους ζητηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως αν δεν πληρώσουν δεν θα τύχουν της σωστής αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας που έχουν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα. Ετσι δίνουν τα χρήματα που ζητούν οι γιατροί κάτω από το τραπέζι και στη συνέχεια αναφέρουν το περιστατικό, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν.


Τα φακελάκια βάσει των καταγγελιών


Οφθαλμολογική επέμβαση (Αιτωλοακαρνανία) 150 ευρώ

Επέμβαση καταρράκτη (Φλώρινα) 200 ευρώ

Επέμβαση ΩΡΛ σε παιδί (Αθήνα) 400 ευρώ

Επέμβαση για κρεατάκια (Αθήνα) 500 ευρώ (τα 200 ευρώ δόθηκαν για τον αναισθησιολόγο)

Καρδιοχειρουργική επέμβαση (Αθήνα) 1.500 ευρώ