6 Νοεμβρίου 2023

Καιρίδης: «Θέλουμε συνεργασία και συνεννόηση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό»



 Οι συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό αλλά και το επικείμενο αναθεωρημένο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης που έγινε την περασμένη Τρίτη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τα μέλη των οποίων ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. 


Τα όσα είπε ο υπουργός στη Βουλή είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τόσο επειδή επιβεβαιώθηκε το ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει θετικά την ενεργοποίηση του παλαιού αιτήματος της Aγκυρας, που αφορά στην ευκολότερη μετακίνηση τούρκων πολιτών σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί εάν λάβει την έγκριση των Βρυξελλών. 

Ποια μορφή όμως μπορεί να έχει η συνεννόηση με την Τουρκία; Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει τυπική διμερής συμφωνία. «Το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και ρυθμίζεται από την κοινή δήλωση του 2016. Αυτή η δήλωση δεν μπορεί να ξανανοίξει διότι δεν πρόκειται να βρούμε 27 χώρες της ΕΕ να ξανασυμφωνήσουν σε αυτή. Όμως η Ελλάδα, που έχει κατεξοχήν το ζήτημα, δεν μπορεί να περιμένει άλλες χώρες και παίρνει πρωτοβουλία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Να έρθει σε συνεννόηση. Γι΄αυτό μιλάμε για Μνημόνιο Κατανόησης. Το οποίο ελέγχεται ανά πάσα στιγμή, σε 12ωρη βάση, πόσες βάρκες φεύγουν από την απέναντι ακτή. Και αν οι Τούρκοι τηρούν τα συμφωνηθέντα», είπε ο Καιρίδης κι πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι υπεραισιόδοξος, αφελής η αιθεροβάμων. Όμως υποχρέωσή μας, για το εθνικό συμφέρον, είναι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία». Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία άλλαξε στάση και συμπεριφορά, τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή η πολιτική της εργαλειοποίησης τον Μάρτιο του 2020 απέτυχε, γιατί προσέκρουσε στο τείχος της αποφασιστικής κυβέρνησης της ΝΔ. «Αν η Τουρκία συνέχιζε αυτή την πολιτική και σήμερα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε υπερ-αποθήκη μεταναστών, παράτυπων, από όλο τον κόσμο, διότι δεν μπορεί να τους προωθήσει και συσσωρεύονται στο εσωτερικό της. 

Η διαπραγμάτευση για τη βίζα 

Σε σχέση ειδικότερα με το ζήτημα της βίζας Τούρκων πολιτών, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ο υπουργός τόνισε: «Θα πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι το 2019, Τούρκοι πολίτες μπορούσαν, κατά τη θερινή περίοδο, να επισκέπτονται τα επτά νησιά του Αιγαίου, για ολιγοήμερες διακοπές, παίρνοντας βίζα επιτόπου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβαινε το 2019, και αν θυμάμαι καλά τα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε ει δυνατόν να ξαναεπανέλθει σε μόνιμη βάση, όχι μόνο για τη θερινή περίοδο, και όχι ανανεούμενο κάθε χρόνο να παρακαλάει η χώρα μας την Κομισιόν, για να το επιτρέψει. Γιατί; Γιατί θα κάνει πάρα πολύ καλό στον τουρισμό των νησιών, ιδίως εκείνων των νησιών που δεν έχουν τσάρτερ και δεν έχουν ευρωπαϊκό τουρισμό. Και οι οποίοι έχουν απέναντι μια μεγάλη εν δυνάμει τουριστική αγορά που λέγεται Τουρκία. Αυτό δεν το θέλουν οι Βορειοευρωπαίοι, και αντιδρούν διότι δεν θέλουν καμία κάμψη στο Σέγκεν. Η Επιτροπή σκέπτεται να το δώσει στην Ελλάδα, λόγω της πολύ καλής και στενής συνεργασίας που έχουμε και για να ανταμείψει τα νησιά, για το βάρος που έχουν σηκώσει στο μεταναστευτικό, τροφοδοτώντας την τουριστική αγορά τους και την οικονομία τους. Προφανώς είναι μια παραχώρηση στην Τουρκία. Εμείς, ως Ελλάδα πάντοτε θέλαμε η Τουρκία να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών και των υποχρεώσεων βίζας για το Σένγκεν. Η Ελλάδα παραδοσιακά στηρίζει τη διευκόλυνση αυτής της πρόσβασης. Δεν το θέλουν άλλες χώρες. ‘Αρα αυτό είναι κάτι που βοηθάει την τοπική οικονομία. Το θέλει η Τουρκία, δεν το ήθελε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρώπη, και αν γίνει, θα αφορά τριήμερη τουριστική παραμονή, όχι ετήσια. Αν τώρα η ίδια βίζα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αυτό που λέμε βίζα πολλαπλών εισόδων, ώστε να μην χρειάζεται διαρκώς να πηγαίνεις να τη ξαναβγάζεις εφόσον κάποιος έχει ελεγχθεί από τις ελληνικές αρχές, είναι μια διευκόλυνση. Αλλά δεν ξέρω αν θα γίνει. Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε και ελπίζουμε να είστε μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα. Σίγουρα οι πολίτες των νησιών, τα επιμελητήρια και οι παραγωγικοί φορείς των νησιών, το θέλουν και το χαιρετίζουν, να έχουν αυτόν τον τουρισμό, 12 μήνες τον χρόνο». Aρα, είπε ο κ. Καιρίδης, δεν μιλάμε για μια γραπτή συμφωνία, μιλάμε για μια συνεννόηση που έχει ξεκινήσει.