14 Νοεμβρίου 2023

Πιστεύει στα αλήθεια ο κ.Μητσοτάκης ότι έπεισε την Τουρκία να «εγκαταλείψει την αναθεωρητική πολιτική της»; Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε συζήτηση-εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» δήλωσε:

«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση.

 Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αν πραγματικά ο κ.Μητσοτάκης πιστεύει ότι έχει πείσει τον Ερντογάν να «εγκαταλείψει την αναθεωρητική του πολιτική», έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα! Αν λέει όσα λέει γνωρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά του είναι χρήσιμα στην «διακυβέρνηση δια της επικοινωνίας» που ασκεί για πάνω από 4 χρόνια, εξακολουθούμε βεβαίως να έχουμε θέμα, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει μια επαφή με την πραγματικότητα που ίσως να οδηγεί σε μια προετοιμασία για όσα «στραβά» μπορούν να συμβούν στα ελληνοτουρκικά.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι η Τουρκία εγκατέλειψε την αναθεωρητική της πολιτική, εκτός αν στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο μηδενισμός των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου είναι αρκετός για να γίνονται τέτοιες σκέψεις. Αυτό που διαπιστώνει ο κάθε πολίτης -εξαιρούνται όσοι θέτουν το μέλλον του όποιου κόμματος πάνω από αυτό της χώρας- είναι ότι έχουμε την αίσθηση της μετατροπής μας σε «επαρχία» της Τουρκίας.

Ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα και η έμπιστη του κ.Μητσοτάκη ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τα οποία η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τις επηρεάζει ήδη αρνητικά και ελπίζουμε ότι και αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση και απλά «πουλάνε παραμύθια» για το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο.

ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/