2 Νοεμβρίου 2023

Επίσκεψη Ευρωβουλευτή ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη στο Νοσοκομείο και στην ΚΕΔ Σάμου Περιοδεία στη Σάμο, στο νοσοκομείο και την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Προσφύγων, πραγματοποίησε σήμερα (Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023) κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του Κόμματος μαζί με την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικης Επιτροπής της ΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων και τον Νίκο Ξηράκη, από την Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Αρχικά το κλιμάκιο του ΚΚΕ μαζί με τον Σταμάτη Φιλιππή, γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Σάμου του ΚΚΕ και Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο και είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου. Στη συνάντηση αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα στον τομέα της υγείας στο νησί και υπογραμμίστηκε η σημασία της επιτυχίας των κινητοποιήσεων για την υγεία από δεκάδες σωματεία & φορείς όλων των νησιών, την Πέμπτη 2 Νοέμβρη σε όλα τα νησιά και στη Σάμο στις 6μμ στη Πλατεία Πυθαγόρα.

Και στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα με συγκέντρωση και παράσταση στο υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Προσφύγων στο νησί. Μαζί τους ήταν ο Τίμος Χατζηλαγός, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Σάμου και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος  και ο Κώστας Τζίχας σημερινός δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε από την Διοίκηση της Δομής για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με δεδομένο ότι η Δομή έχει γεμίσει ασφυκτικά, με 4.100 διαμένοντες – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία -ξεπερνώντας κατά πολύ την χωρητικότητα της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι σοβαρά με πρώτο αυτό της καθαριότητας και της υγιεινής των χώρων διαμονής, λόγω και της ελλιπούς υδροδότησης μόλις 6 ωρών τη μέρα – σύμφωνα με τον διοικητή της δομής – κι’ αυτό με τη συνδρομή βυτιοφόρων και της Πυροσβεστικής. Μέχρι στιγμής ελεύθερη έξοδο έχουν μόνο 800 άτομα, με την καταγραφή των υπολοίπων να καθυστερεί λόγω έλλειψης προσωπικού τόσο της Αστυνομίας όσο και των διοικητικών υπηρεσιών. Επιπλέον δεν έχει καλυφθεί η ανάγκη κρεβατιών με συνέπεια 800 περίπου να κοιμούνται «στρωματσάδα», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους υπεύθυνους.

Όλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση καλούνται να την διαχειριστούν οι λίγοι εργαζόμενοι με τους οποίους το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε συνάντηση και συζήτηση. Όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησαν η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών, οι όροι εργασίας,  η καθυστέρηση μισθών για μήνες κ.α. Ειδικότερα  όπως είπαν οι νοσηλευτές του ΕΟΔΥ δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός , η ιατρική φροντίδα καλύπτεται αποσπασματικά από εθελοντές αγροτικούς γιατρούς και από την ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα» που φυσικά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, με συνέπεια πρόσφυγες και μετανάστες να προσφεύγουν καθημερινά στο Νοσοκομείο ακόμη και για μικροπεριστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας. Παράλληλα το προσωπικό υγείας όπως και όλο το υπόλοιπο προσωπικό της δομής είναι εργαζόμενοι ελαστικών σχέσεων εργασίας, συμβασιούχοι που βρίσκονται με το ένα πόδι στις αυξημένες ανάγκες της δομής για τις οποίες καλούνται να εργάζονται ό ένας για τρείς που δεν υπάρχουν για να τα βγάλουν πέρα και με το άλλο στην ανεργία μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.

 

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο ευρωβουλευτής και μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι για το ΚΚΕ το αίτημα που πρέπει να κυριαρχεί στις διεκδικήσεις τους είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και η κάλυψη όλων των αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό τους και θα πάρει ακόμη μια φορά τις ανάλογες πρωτοβουλίες στη Βουλή και την Ευρωβουλή όπου θα αναδείξει τα οξυμένα προβλήματά τους  και κάλεσε τους εργαζόμενους ενωμένοι στο σωματείο τους μαζί με το Εργατικό Κέντρο Σάμου να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους. Σχολιάζοντας μάλιστα την μόνιμη επίκληση «να βάλουν πλάτη» μπροστά στην δύσκολη κατάσταση,  σημείωσε ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην αντιλαμβάνεται το καθήκον του και μάλιστα σε τόσο κρίσιμο τομέα, αλλά για τους κυβερνώντες και την Ε.Ε «πλάτη» σημαίνει,  υποταγή στη μοίρα μας, υποστολή των δικαιωμάτων μας, συνήθεια στη μιζέρια τους μισθούς πείνας και την ανασφάλεια, σημαίνει να δουλεύει ο ένας για τρείς που θα έπρεπε να προσληφθούν επιπλέον και δεν προσλαμβάνονται. Αυτή τη «πλάτη» δεν πρέπει να τη δεχθούν οι εργαζόμενοι.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, με το διαρκές έγκλημα του κράτους – δολοφόνου, του Ισραήλ,  με τη σφαγή που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα και η οποία καθαγιάζεται από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε , ενώ η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα εμπλέκουν τη χώρα μας στη σφαγή ενός λαού που δικαιούται και του στερούν μια πατρίδα με κρατική υπόσταση σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.  Έχει μεγάλη σημασία – τόνισε- η αλληλεγγύη μας σ’ αυτό το λαό γιατί ο δικός του αγώνας και η δική του θυσία , πέρα από το δίκιο του υπογραμμίζει και υπερασπίζει τα έσχατα όρια των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αφορούν όλους μας.

Παράλληλα υπογράμμισε τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για γενίκευση μιας πολεμικής σύγκρουσης στη περιοχή, των επιπτώσεων από την εμπλοκή της χώρας μας  και βέβαια την ραγδαία αύξηση του αριθμού των ξεριζωμένων στη χώρα μας.