6 Νοεμβρίου 2023

Και κλαμένοι & δαρμένοι...
 Η χθεσινή έκθεση των γιατρών χωρίς σύνορα, περιγράφει διάφορες καταστάσεις υποδοχής αλλοδαπών, επιλήψιμες- που σημειώθηκαν κατά την άφιξη τους στη χώρα μας. Επίσης κάνει λόγο και για εξευτελιστική και βίαιη μεταχείρισή των παράνομων μεταναστών που έφτασαν λαθραία στο νησί.


 Σ’ αυτήν, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, προς άρση παρεξηγήσεων, παρουσιάζει την δράση της στο πλαίσιο της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Χθες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν έκθεση με τίτλο: «Σε κοινή θέα: Το ανθρώπινο κόστος των μεταναστευτικών πολιτικών και των βίαιων πρακτικών στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα», η οποία περιέχει αναφορές και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023, από τις ιατρικές ομάδες τους στη Λέσβο και τη Σάμο. Με βάση τις μαρτυρίες 56 ασθενών, καθώς και τα ιατρικά δεδομένα και τις παρατηρήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η έκθεση κάνει λόγω και περιγράφει διάφορες καταστάσεις υποδοχής- επιλήψιμες- που σημειώθηκαν κατά την άφιξη τους στη χώρα μας

Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν βία ακόμη και πριν φτάσουν στη στεριά.

 Άλλοι ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιγράφουν πώς, έχοντας φτάσει στη Λέσβο ή τη Σάμο με μικρές βάρκες, συνελήφθησαν από ένστολους ή άγνωστα άτομα με καλυμμένα πρόσωπα και υποβλήθηκαν σε εξευτελιστική και βίαιη μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της ακινητοποίησης των καρπών ή των αστραγάλων τους με πλαστικές χειροπέδες, ξυλοδαρμού με ρόπαλα και μπαστούνια, λεκτικών προσβολών και εξαναγκασμού να υποβληθούν σε εξευτελιστικές σωματικές έρευνες μπροστά σε αγνώστους.

Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, χρημάτων και φαρμάκων, κατασχέθηκαν, προτού επιβιβαστούν διά της βίας σε βάρκες, ριχτούν στη θάλασσα, μεταφερθούν σε σχεδίες και στη συνέχεια αφεθούν ακυβέρνητοι μια παράνομη πρακτική γνωστή ως επαναπροώθηση.

 

...Απολογία, βάσει στοιχείων

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδων του διαδικτύου, που αφορά σε έκθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) ανακοινώνεται ότι, από Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου:

 

 (γ) Σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν αστυνομικές υπηρεσίες:

* Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2015) στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με κατηγορουμένους 6 έλληνες και 24 αλλοδαπούς, όλοι μέλη Μ.Κ.Ο.  (αυγουστος 2018)

* Μετά από πολύμηνη έρευνα προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2020) στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για τα -κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορούμενους 33 αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (2) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών (Σεπτέμβριος του 2020).

* Μετά από πολύμηνη έρευνα, προσδιορίστηκε η οργανωμένη δράση ατόμων, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα αδικήματα της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, της κατασκοπείας, της δυσχέρανσης ερευνών των ελληνικών αρχών, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορουμένους 4 αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και 6 ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών (Ιούλιος 2021)

* Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενο από δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ' επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορουμένους 21 αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων, μέλη Μ.Κ.Ο. και διαμένοντες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της νήσου Λέσβου, ενώ στη συγκεκριμένη δικογραφία συμπεριλήφθησαν 16 ακόμη άτομα (Ιούλιος 23).


ΠΗΓΗ dimokratis.gr