6 Νοεμβρίου 2023

Σε εξέλιξη η προετοιμασία 226 τοπικών και 18 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία 226 τοπικών και 18 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων στο 70% της ελληνικής επικράτειας, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα «Η Ανθεκτικότητα υποδομών και περιοχών, σήμερα και αύριο: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, για τον πράσινο μετασχηματισμό».

Ο υφυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το μεγάλο έργο της κατάρτισης του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που υλοποιείται από το ΤΕΕ και θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την οριοθέτηση των χρήσεων γης, όσο και για την ασφάλεια δικαίου και τις επενδύσεις.

«Όλος αυτός ο σχεδιασμός αναφέρεται σε έναν προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια» τόνισε ο κ. Ταγαράς, συμπληρώνοντας ότι «είναι το εθνικό στοίχημα που πρέπει να πετύχουμε όλοι μαζί για να ανοίξουμε ορίζοντες στον χώρο με ασφάλεια δικαίου».

Τα νέα πολεοδομικά σχέδια θα λαμβάνουν υπόψη την κλιματική κρίση, θα επικαιροποιούν και θα εμπλουτίζουν τις μελέτες (οριοθέτηση ρεμάτων, κυκλοφοριακές και γεωλογικές μελέτες).

Όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη οι χρήστες θα έχουν διαθέσιμη για κάθε σημείο όλη την πληροφορία με ασφάλεια περιεχομένου και δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης προς κάθε κατεύθυνση, όπως επίσης πληροφορίες για ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές, οικοδομήσιμους χώρους κλπ ενώ επισήμανε πως πρόκειται για μία διαδικασία που συνέπεσε με το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο σήμερα είναι τεράστιο.

ΠΗΓΗ https://www.airetos.gr/