3 Οκτωβρίου 2023

Στεφανής: «Κυρίαρχο για μένα είναι να δώσουμε Brand Name στο Βόρειο Αιγαίο» [Vid]




 «Καταπέλτης» ήταν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδης Στεφανής σε συνέντευξή του στο «Ε», ο οποίος απαντά σε ότι του προσάπτουν οι αντίπαλοί του με επίκεντρο το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις ευθύνης απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και πως η Περιφέρεια ήταν απούσα στην δύσκολη περίοδο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Μάλιστα δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις δηλώσεις για το μεταναστευτικό του κ. Μουτζούρη σε ξένα πρακτορεία, δηλώσεις που όπως υποστηρίζει ο κ. Στεφανής δυσφημούν την χώρα και την Λέσβο σε μία περίοδο που οι τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να κλείσουν πακέτα για την επόμενη τουριστική περίοδο.


 Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδης Στεφανής
Ζητούμενο για εκείνον είναι οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου να εμπιστευτούν την Περιφερειακή Αρχή μιας και η σημερινή έχει χάσει την αξιοπιστία της, όπως αναφέρει, ως αποτέλεσμα της μη συνέπειας λόγων και έργων. Στις προτεραιότητές του είναι η καθημερινότητα των πολιτών και τα μεγάλα έργα που θα πρέπει να γίνονται σωστά με στόχο το Βόρειο Αιγαίο να αποκτήσει την δυναμική που του αξίζει.

 Η Συνέντευξη

Ποια η δυναμική που θα αποκτήσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε περίπτωση που οι νησιώτες σας επιλέξουν για Περιφερειάρχη;
Κυρίαρχο για μένα είναι να δώσω ένα brand name στο Βόρειο Αιγαίο. Θέλω το ΒΑ να αποκτήσει προσωπικότητα, ορμή, όνομα, να γίνει προορισμός και τα προϊόντα του να είναι περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Θέλω οι άνθρωποι που είναι στο Βόρειο Αιγαίο να είναι υπερήφανοι για τον τόπο τους. Θέλω να δώσω ένα όραμα στο οποίο όλοι οι νέοι άνθρωποι θα μπορέσουν να βρούνε το δικό τους κομμάτι έτσι ώστε και αυτοί να προοδεύσουν . Έχουμε πάρα πολλά όνειρα και τα όνειρά μας είναι συγκεκριμένα, είναι στοχοποιημένα με δράσεις σε φάσεις. Είμαστε σε θέση και να διαχειριστούμε την σκληρή πραγματικότητα είναι πολύ ιδιαίτερη και απαιτεί να διαθέσεις πάρα πολύ μεγάλη ενέργεια αλλά παράλληλα να μην χάσεις τη στοχοθεσία σου που είναι οι βλέψεις για το μέλλον. Δύο λοιπόν είναι οι πυλώνες με τους οποίους θα ασχοληθούμε. Ο ένας πυλώνας είναι η διαχείριση της καθημερινότητας και ο δεύτερος τα μεγάλα έργα, για να βελτιώσουμε την ζωή των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου.

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας αναφέρατε ότι έχετε φέρει σε πέρας κάθε αποστολή. Η φράση αυτή και ο όρος «αποστολή» σχολιάστηκε από τους αντιπάλους σας. Εσείς τι εννοούσατε με την φράση αυτή;
Δεν είναι λογικό όταν σου αναθέτουν μία δουλειά να την ολοκληρώνεις; (..) Εγώ είχα διάφορες αποστολές όπως η αναδιοργάνωση όλου του ελληνικού στρατού και την ολοκλήρωσα. Ένας οργανισμός με 265.000 άνδρες – γυναίκες και πολιτικό προσωπικό και εθνοφύλακες και εφέδρους έπρεπε να διαχειριστώ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να φέρω σε πέρας τα χιλιάδες έργα τα οποία είχα και το ολοκλήρωσα. Στην συνέχεια ήμουν υφυπουργός της Εθνικής Άμυνας είχα κάποιο συγκεκριμένο έργο. Στο έργο μας όλοι κρινόμαστε. Υπάρχουν κριτήρια τα οποία μας κρίνουν για το αν είμαστε αποτελεσματικοί ή όχι. Στην συνέχεια ήμουν σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις ακριτικές περιοχές και το Άγιο Όρος ολοκλήρωσα το έργο που μου ανατέθηκε. Ακολούθως ήμουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης και εκεί ολοκλήρωσα την δουλειά μου.

Άρα λοιπόν το αποστολή εξετελέσθη, το ότι υλοποίησα την αποστολή μου είναι κάτι το οποίο έχω μάθει να κάνω από νεαρός εύελπις στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, που η καθημερινότητά μας ήταν μικρές αποστολές, ούτως ώστε μέσα από την διαδικασία αυτή να μάθουμε να λειτουργούμε.

Ξέρετε η διοίκηση δεν είναι κάτι για το οποίο κάποιος θα πάρει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος με το που θα του δοθεί ο τίτλος. Θα πρέπει να ξέρει να διοικεί και να θέτει στόχους και να επιβλέπει την ολοκλήρωσή τους, σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση σε ένα απρόβλεπτο γεγονός; Βεβαίως και όχι. Αυτά μαθαίνονται αφενός αποκτώντας το ακαδημαϊκό πλαίσιο και αφετέρου μαθαίνονται με την συνεχή τριβή. Εδώ και 45 χρόνια η ζωή μου είναι μικρές καθημερινές κρίσεις διαχείρισης αυτών και υλοποίησης μεγάλων έργων.    

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που εσείς θα θέσετε ως περιφερειάρχης;
Είπα και προηγουμένως ότι δύο είναι οι κυρίαρχοι στόχοι μου η καθημερινότητα των πολιτών και τα μεγάλα έργα. Παρατηρώ από την επαφή μου με τους πολίτες όλου του Βορείου Αιγαίου ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Περιφέρεια (..). Η Περιφέρεια είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός οργανισμός, είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου και της κεντρικής κυβέρνησης και δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Περιφέρεια ως προς την σοβαρότητα με την οποία θα τους αντιμετωπίζει.  Είναι κυρίαρχη προτεραιότητα οι πολίτες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Περιφέρεια.

Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα όλα μας τα νησιά παρουσιάζουν μία ίδια «γκάμα» προβλημάτων, όπως το νερό και η επάρκειά του, η επάρκεια της ενέργειας, το οδικό δίκτυο το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανασταλτικός παράγοντας προόδου και ευημερίας, τα φράγματα, τα λιμάνια (..). Φτιάξαμε το λιμάνι του Σιγρίου και δεν το έχουμε αναπτύξει.

Άρα λοιπόν προτεραιότητες είναι δύο: καθημερινότητα και μεγάλα έργα. 

Η εμπλοκή σας στο μεταναστευτικό είναι κάτι που σας προσάπτουν οι αντίπαλοί σας. Δεδομένου ότι έχουμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών ποια θα είναι η θέση σας σε περίπτωση που αναλάβετε την Περιφέρεια;
Κανονικά οι αντίπαλοί μου θα έπρεπε να με ευχαριστούνε για τη στάση μου στο μεταναστευτικό. Διότι ήμουν εκείνος που το 2019 οργάνωσα όλη την άμυνα με την εντολή του πρωθυπουργού της χώρας του κ. Μητσοτάκη και σταματήσαμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τους Τούρκους στον Έβρο και στην συνέχεια κάναμε το ίδιο στα νησιά. Άρα λοιπόν εγώ ήμουν εκείνος ως επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων και μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία & υπηρεσίες δώσαμε λύση στο θέμα.

Εκτιμώ ότι η άγνοια είναι εκείνη που υπάρχει σε αυτούς που κάνουν αυτές τις αναφορές.

Προκαλεί τεράστια έκπληξη σε κάποιον που ξέρει να λέγεται ότι «ήρθε ο Στεφανής και ο Στεφανής θα φέρει τους μετανάστες» όταν η μέχρι τώρα ιστορία δείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό (…)

Στις 7 Απριλίου του 2021 ο Δήμος Μυτιλήνης μετά από έντονη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, παίρνει μία απόφαση η οποία έλεγε να κατασκευαστεί το Κέντρο, διότι αυτό είναι το θέμα. Η Περιφέρεια επί  10 μήνες δεν κάνει τίποτα και στις 21/01/2022 βγάζει μία Απόφαση η οποία έλεγε «Να πάμε στη Βάστρια να σταματήσουμε τις εργασίες», όταν ήδη οι εργασίες είχαν ξεκινήσει, όταν είχε γίνει το σχέδιο, όταν είχαν δοθεί τα χρήματα, όταν ο εργολάβος είχε αναλάβει και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες.

Θέλω να επισημάνω κάτι ακόμη, στο πρόβλημα αυτό μία υπεύθυνη αρχή δεν πρέπει να πάρει στάση; Να πει εγώ δεν συμφωνώ με αυτό και να προτείνει κάτι άλλο. Η άποψη της Περιφερειακής Αρχής που έχουμε τώρα με τον κ. Μουτζούρη να λέει «δεν θέλω κέντρο», είναι μία άποψη που στερείται πλαισίου. Δηλαδή ήρθαν κάποιοι μετανάστες και καθυστερούν να φύγουν από το νησί. Δεν θα πρέπει να μείνουν κάπου; Που θα μένουν αυτοί οι άνθρωποι στον δρόμο; Δεν θα πρέπει να έχουν μία στέγη, να έχουν ένα πιάτο φαγητό, να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια; Δεν θα πρέπει να μένουν κάπου για να νοιώθουν εκείνοι ασφαλείς αλλά και οι κάτοικοι του νησιού μας;

Η Περιφέρεια δεν είναι ένα παιδί που πεισμώνει, αλλά εκείνη που επιλύει τα προβλήματα των ανθρώπων με σοβαρότητα. Όταν έχεις μία θέση ευθύνης πρέπει να πάρεις και κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα είναι σκληρές, θα παρθούν όμως για το καλό του τόπου(..).

Αν είμαστε ειλικρινείς, πιστεύει κανείς ότι το μεταναστευτικό θα τελειώσει αύριο, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και στην Ασία και οι οποίοι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη και χρησιμοποιούν ως δίαυλο την χώρα μας;  Πρόσφατα είχαμε στην Ιταλία 2500 μετανάστες σε μία μέρα. Γιατί πάνε στην Ιταλία; Διότι έχουν διαπιστώσει ότι εμείς φυλάμε  σκληρά τα σύνορά μας.

Το μεταναστευτικό δυστυχώς δεν πρόκειται να τελειώσει και η χώρα μας θα πρέπει να είναι σκληρή και ενωμένη πρωτίστως και όχι διχασμένη από μηδενιστικές απόψεις και δηλώσεις. Δεν μπορεί γνωρίζοντας την γεωπολιτική κατάσταση να δηλητηριάζουμε το λαό του Βορείου Αιγαίου με τέτοια επιχειρήματα.

Ο κ. Μουτζούρης πριν λίγες ημέρες έδωσε συνέντευξη σε ένα γαλλικό πρακτορείο κατά την διάρκεια της οποίας αυτό που έκανε ήταν να δυσφημίσει την χώρα, λέγοντας ότι έρχονται μετανάστες και οι μετανάστες απειλούν τον τουρισμό την χρονική περίοδο που οι πράκτορες προετοιμάζουν τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά. Αυτό πραγματικά μας κάνει να προβληματιζόμαστε πάρα πολύ. Ή δείχνει μία εμπάθεια για τον τόπο ή υπάρχει μία αταξία στο τρόπο σκέψης που μπαίνει εμπόδιο στην αντίληψη για την πραγματικότητα. Αντί να βρούμε μία λύση επιλέγουμε να εκθέτουμε ένα πρόβλημα – το οποίο δεν είναι και υπαρκτό- στο εξωτερικό διαλύοντας τα όνειρα των ανθρώπων οι οποίοι είδαν το 2023 να αναβαθμίζεται ο τουρισμός σε όλο το Βόρειο Αιγαίο μετά από χρόνια υστέρησης.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου;
Προσφέρουμε το φώς σε ένα σκοτάδι άρνησης και μιζέριας, προσφέρουμε λύσεις και όραμα, προσφέρουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα και θέλουμε με αυτό το όραμά μας να συμπαρασύρουμε όλους τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από καμία άλλη περιοχή, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης. Έχουμε υπέροχα μέρη και ανθρώπους δημιουργικούς, έξυπνους με υψηλή αισθητική , ανθρώπους με περιεχόμενο που θέλουν να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται και να κρατήσουν τα παιδιά τους σε αυτά τα όμορφα μέρη. Αυτά εμείς προσφέρουμε.

ΠΗΓΗ https://www.emprosnet.gr/