Αν και η διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά μας και ιδιαίτερα στη Λέσβο, έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, όταν η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη με συνεχείς τις εντάσεις που προκαλούσαν τη δυσφορία και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, κάτι που αναγνωρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, εν τούτοις το ζήτημα αυτό δεν παύει να απασχολεί και να ανησυχεί τον κόσμο, μη τυχόν και ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις, που ταλάνισαν για χρόνια το νησί.
Και αυτήν την ανησυχία φρόντισε να «εκμεταλλευτεί» προεκλογικά η πλευρά του Κ. Μουτζούρη, ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους κατά της κυβέρνησης και εμμέσως πλην σαφώς κατά του «εκλεκτού» της στην Περιφέρεια Αλκ. Στεφανή, επαναφέροντας στην προεκλογική αντιπαράθεση το θέμα αυτό, επικαλούμενη τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών προς τα νησιά μας. Και εκ του αποτελέσματος της κάλπης φαίνεται ότι το «χαρτί» του μεταναστευτικού μέτρησε στις επιλογές ενός σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος υπέρ Μουτζούρη και σε βάρος του Στεφανή που βρέθηκε «απολογούμενος». Το γεγονός πάντως ότι για δεύτερη αυτοδιοικητική αναμέτρηση μετά το 2019 το μεταναστευτικό «έπαιξε» προεκλογικά, όταν άλλα είναι τα μείζονα διακυβεύματα αυτής της περιόδου και των χρόνων που ακολουθούν δεν το λες και ορθό. Οχι γιατί πρέπει να υποτιμηθεί ένα τέτοιο θέμα, αλλά γιατί πλέον, παρά τα όποια «σκαμπανεβάσματα» έχει μπει σε σωστές ...ράγιες και είναι με βάση τα νέα δεδομένα και τα υπάρχοντα στοιχεία απολύτως διαχειρίσιμο. Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι ορθή λύση η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, η λειτουργία ασφαλών και καλά ελεγχόμενων δομών για τους αιτούντες άσυλο, αλλά οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις που στο όνομα του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας μεταβιβάζουν την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μακριά από εμάς, παραβλέποντας το γεγονός ότι λόγω γεωγραφικής θέσης είμαστε πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών και εκ των πραγμάτων κάποιες διαδικασίες θα πρέπει οργανωμένα και συστηματικά θα πρέπει να γίνουν εδώ!
Και ευτυχώς η Πολιτεία διά των αρμοδίων υπηρεσιών της κατάφερε με τις παρεμβάσεις της και τις ενέργειες της να βάλει τάξη σε αυτήν την «άναρχη» διαχείριση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια , όπου κυρίαρχο ρόλο έπαιζαν οι διάφορες ΜΚΟ, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και τον πλήρη έλεγχο των δομών. Η δημιουργία δε της νέας «κλειστής» και καλά ελεγχόμενης δομής εκτός του αστικού ιστού και μακριά από κατοικημένη περιοχή «θωρακίζει» με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο το νησί, ώστε η διαχείριση των όποιων μεταναστευτικών ροών να είναι αποτελεσματική και στον συντομότερο χρόνο. Και αυτό γιατί η μεταναστευτική κρίση είναι υπαρκτή, δεν ξεμπερδέψαμε από αυτήν , όπως ενδεχομένως κάποιοι βιάστηκαν να πουν και η Λέσβος και τα άλλα νησιά οφείλουν να έχουν τις αναγκαίες υποδομές για να αντιμετωπίσουν τις όποιες νέες αφίξεις. Αυτή η παράμετρος, όσο και να θέλουν να αποφύγουν, όσοι εναντιώνονται στη δημιουργία της δομής της Βάστριας, είναι που διαφοροποιεί την υπεύθυνη στάση από την ανευθυνότητα στο όνομα του λαϊκισμού που θέλει να χαϊδεύει αυτιά, αλλά όχι να αντιμετωπίζει και να λύνει προβλήματα. Και επειδή πολλά λέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τη νέα δομή, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορές η επέκταση της δυναμικότητας της δομής από τις 3.000 στις 5.000 έχει πλέον πάρει το «πράσινο φώς», μετά τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων που έλαβε το αρμόδιο υπουργείο και τα έργα προχωρούν ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί το έργο. Ομως, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου που προκάλεσαν οι προσφυγές στο ΣτΕ η ολοκλήρωσή του μετατίθεται πλέον στον επόμενο χρόνο , με ορίζοντα να είναι έτοιμο να φιλοξενήσει κόσμο το ερχόμενο καλοκαίρι, αντί τέλος του 2023 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Τώρα αν αυτό καταγράφεται ως επιτυχία της περιφερειακής αρχής και όσων άλλων συνέπραξαν με τις προσφυγές τους, για να καθυστερήσει η κατασκευή της νέας δομής, και ως εκ τούτου να παραμένει για έναν ακόμη χρόνο σε λειτουργία η προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ , με ότι σημαίνει αυτό για την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, προφανώς κρίνεται.
Πάντως μια και αναφερόμαστε στο προσωρινό ΚΥΤ καλύτερα είναι τα νέα σε σχέση με τους διαμένοντες σε αυτό. Από τα 5.000 περίπου άτομα, που πριν μερικές εβδομάδες φιλοξενούνταν στη δομή τα χθεσινά επίσημα στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή μείωση των διαμενόντων, μετά την αισθητή μείωση των ροών τις τελευταίες εβδομάδες και τη μαζική αναχώρηση ατόμων προς τα καμπ της ηπειρωτικής χώρας. Χθες στη δομή του Καρά Τεπέ φαινόταν να διαμένουν λίγο πάνω από τις 4.000 άτομα -συγκεκριμένα 4.074 - μετά την αναχώρηση προς Καβάλα και Πειραιά τις προηγούμενες μέρες 234 και 135 προσφύγων αντίστοιχα και την ελαχιστοποίηση νέων ροών από απέναντι. Οταν πριν από μερικές εβδομάδες οι νέες αφίξεις από τα απέναντι παράλια ήταν εβδομαδιαίως της τάξης των 700-1000 ατόμων , ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πέσει σε διψήφια νούμερα καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε άλλη κατάσταση, που δεν είναι άσχετη με τις επαφές και τις συναντήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών με τους ομολόγους τους στη γείτονα χώρα, αλλά ενδεχομένως και με την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας. Εντυπωσιακή είναι μάλιστα , μετά από πολύ καιρό και η σύνθεση των αιτούντων ασύλου που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ, με τους Αφγανούς να αποτελούν πλέον το 55% περίπου, όταν το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία των φιλοξενουμένων εκεί ήταν από τις αφρικανικές χώρες. Ενα ακόμη σοιχείο , που έχει να κάνει με τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ότι στο ΚΥΤ σήμερα βρίσκονται περί τα 300 άτομα Παλαιστινιακής καταγωγής, αντί 500 περίπου που ήταν πριν μερικές εβδομάδες , οι οποίοι όπως πληροφορούμαστε έφθασαν στο νησί μας πολύ νωρίτερα των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή. Μετά από αυτά τα στοιχεία, που αποτυπώνουν την εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, που όπως σημειώνουν και οι αρμόδιοι είναι απολύτως διαχειρίσιμη και πάντως αρκετά καλύτερη από το πρόσφατο παρελθόν, όταν πράγματι υπήρχε πίεση από τις αυξητικές ροές, αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει τέτοια ένταση, όταν το ζητούμενο όλων πρέπει να είναι να μην επανέλθουμε σε καταστάσεις που θέλουμε να ξεχάσουμε. Η συνεχής αναφορά στο μεταναστευτικό, έτσι για να είναι στην επικαιρότητα, μόνο ζημιά κάνει και δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία . Εκτός και αν με τη συνεχή αυτή δημοσιότητα, θεωρείται ότι κρατείται σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες της και κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Αν είναι αυτός ο στόχος υπάρχουν ομολογουμένως πιο ενδεδειγμένες παρεμβάσεις που δεν προκαλούν τέτοια δυσπιστία και ένταση μεταξύ περιφερειακής αρχής και κυβέρνησης που οφείλουν να βρουν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για το καλό του τόπου μας , νομίζουμε!
Μανώλης Μανώλας
πηγή emprosnet.gr/