28 Οκτωβρίου 2023

Τούρκος αξιωματικός στη Μυτιλήνη – Ελληνας στη Σμύρνη: Η συμφωνία για το Μεταναστευτικό



 Σε συμφωνία τριών σημείων με την Αγκυρα για τη διαχείριση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης εμφανίζεται να έχει καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση, εν όψει και της διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου
 

Την ύπαρξη συμφωνίας «τριών σημείων» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για το Μεταναστευτικό ανέδειξε την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» –μια συμφωνία που επετεύχθη χάρη και στις ενέργειες του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα ταξίδεψε στην τουρκική πρωτεύουσα όπου είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Αλί Γερλίκαγια.

Με βάση το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», πρόκειται για ένα προοίμιο μιας ευρύτερης συμφωνίας στο πλαίσιο διμερών συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη και έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου, οπότε στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τρία σημεία της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαχείριση-αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού είναι:

1. Η μόνιμη εγκατάσταση έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Αγκυρας στον «κοινό στόχο» που είναι ο έλεγχος των ροών και από τις δύο πλευρές.

2. Η δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή «εμπρηστικών» δηλώσεων εκατέρωθεν.

3. Η ενεργοποίηση παλαιού αιτήματος της Αγκυρας που για την ευκολότερη μετακίνηση τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος και Καστελλόριζο). Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει –και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν– 12μηνη ισχύ.