25 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Διάλυση σε ζωντανή μετάδοση



 Με όρους ριάλιτι ο εμφύλιος «προεδρικών» και εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ
Πόλεμος «χαρακωμάτων» είναι σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα να οδηγείται σε αναπόφευκτη ρήξη από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να δείξει την πόρτα της εξόδου στους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Και οι τρεις από τον χθεσινό τηλεοπτικό «αέρα» έκαναν σαφές πως ξεκινάει ένας νέος κύκλος σκληρής αντιπαράθεσης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας στο Open μίλησε για «αποστολή διάλυσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα, όπως σημείωσε, «από εξωπολιτικούς παράγοντες». Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε στον ANT1 πως «με αυτά που γίνονται σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις επιθεωρήσεις της σεζόν. Φοβάμαι την απαξίωση και τη γελοιοποίηση του χώρου. Ενας αρρωστημένος τελικά, εκτός τόπου αρχηγισμός».

Τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε σκωπτικά: «Λένε πως ο Κασσελάκης μου έδειξε την πόρτα της εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει και πάντα την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τη Δώρα Αυγέρη και μάλιστα με αιχμηρό τρόπο μέσω του Mega: «Δεν μιλάμε για καλοπροαίρετη πολιτική κριτική, ούτε καν για κακοπροαίρετη πολιτική κριτική. Μιλάμε για κατασυκοφάντηση και υπονόμευση».

Στο δημόσιο debate που είναι σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν χθες δυναμικά η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών του συνεδρίου, άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και αφού έκαναν λόγο για «κατήφορο» και «διαλυτική κατάσταση» στο κόμμα, πρόσθεσαν:

«Η πορεία μας μέχρι το συνέδριο θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων». Αύριο θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο και ενδιαφέρον θα έχει το τετ α τετ του Στέφανου Κασσελάκη με την Εφη Αχτσιόγλου.

Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης έκαναν λόγο για «διαλυτική κατάσταση» – Αναφορά Σκουρλέτη σε «υπόγεια» του κόμματος προκάλεσε παρέμβαση της Ν.Δ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ που δούλεψαν υπόγεια με έναν στημένο μηχανισμό επί εποχής Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνοντας πως «επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι 50 λογαριασμών και των social media του προέδρου».

Ο Νίκος Ρωμανός από τη Ν.Δ. απάντησε πως «πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που όλα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags» και ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα επιβάλλεται να απαντηθούν. Τα «μαχαίρια» έχουν βγει στην Κουμουνδούρου με τον Αριστείδη Μπαλτά, αμέσως μετά τις παραπομπές για διαγραφή, να αναφέρει στο Kontra πως «έχουμε εξευτελιστεί ως κόμμα χάρις στον κ. Κασσελάκη. Δεν γίνεται να προχωρήσει το πράγμα έτσι. Περιμένω να διαγραφώ». Ενα βήμα παραπάνω πήγε ο Θεόδωρος Δρίτσας που ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποχωρήσει ως μόνη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε από την πλευρά των προεδρικών μέσω του ΣΚΑΪ: «Υπάρχει μια πρωτοφανής κατάσταση πολέμου και θέλουν να φτιάξουν άλλο κόμμα και επειδή θέλουν να φτιάξουν άλλο κόμμα πρέπει να πάθει τη μέγιστη ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο «εμφύλιος» είναι σε πλήρη εξέλιξη στην αξιωματική αντιπολίτευση και ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, δεν μπορούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε στο Open: «Ξεπεράστηκαν όρια κριτικής στον νέο πρόεδρο από τη μία πλευρά». Ο Νίκος Βούτσης τάχθηκε υπέρ των τριών συντρόφων του και οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης σε δήλωσή τους, για να προλάβουν τα χειρότερα, χτύπησαν καμπανάκι στην εσωκομματική αντιπολίτευση πως «ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα».

Οι διάλογοι του «μίσους» συνεχίστηκαν και στα social media με την Ελένη Αυλωνίτου να γράφει πως «το κόμμα από τσίρκο Medrano, μεταμορφώνεται σ’ ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία», με τον Γιώργο Κυρίτση να της απαντά: «Στον Τσίπρα δεν θυμάμαι να έλεγε τέτοιες μαγκιές βέβαια».

πηγγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ