Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στην Αστυνομία και στην ΕΥΠ οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς όλα δείχνουν ότι επίκειται επιπλέον αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Και αυτό την ώρα που ήδη νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι συνθήκες ασφυξίας στα σημεία εισόδου και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών δυσχεραίνουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων για τρομοκρατία. Σε ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έχει σημάνει συναγερμός, ενώ εδώ και πολλές ημέρες έχουν δοθεί εντολές για ένταση των ελέγχων (μέσω των διεθνών βάσεων δεδομένων με τρομοκράτες).
Καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση της κατάστασης σημειώνουν ότι υπάρχει πλήθος αταυτοποίητων μεταναστών. Το πρόβλημα δεν είναι με όσους δεν έχουν ταυτοποιηθεί για διαδικαστικούς λόγους (δηλαδή περιμένουν τη σειρά τους) και βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας αλλά με όσους μπορεί να έχουν φύγει από τα σημεία εισόδου (για παράδειγμα τα νησιά ή τον Έβρο) χωρίς να έχουν καταγραφεί.
Επί παραδείγματι στη Λέσβο, όπου τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε «έκρηξη» μεταναστευτικών ροών, υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 1.000 μετανάστες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για μετανάστες που βρίσκονται σε δομή φιλοξενίας και περιμένουν την καταγραφή τους. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτός ο τόσο μεγάλος αριθμός αταυτοποίητων μεταναστών είναι δηλωτικός αφενός της ασφυκτικής κατάστασης αφετέρου του κινδύνου κάποιος να εξαφανιστεί χωρίς να καταγραφεί.
«Στην πραγματικότητα εάν κάποιος που εισέρχεται θέλει να δηλώσει ψευδή στοιχεία μπορεί να το κάνει. Όταν κάποιος περνάει από τη διαδικασία της καταγραφής δηλώνει τα στοιχεία που ο ίδιος θέλει. Δεν έχουν όλοι πάνω τους έγγραφα που να βεβαιώνουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους. Ωστόσο, ο έλεγχος πρέπει να γίνει, καθώς μπορεί με τον τρόπο αυτό να εντοπιστεί κάποιος που βρίσκεται στις βάσεις δεδομένων με τρομοκράτες. Οι έλεγχοι αυτοί αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή», εξηγούν αστυνομικές πηγές.
Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης στα ακριτικά νησιά είναι περιστατικό που σημειώθηκε στη Λέρο, όπου το βράδυ της Πέμπτης 120 μετανάστες συριακής και παλαιστινιακής καταγωγής έφυγαν από τη δομή φιλοξενίας όπου διέμεναν με σκοπό να ταξιδέψουν με το πλοίο στον Πειραιά. Στο σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και μετά από ώρα η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών επέστρεψε στη δομή φιλοξενίας.
Τα θέματα γύρω από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή τέθηκαν επί τάπητος στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Πέμπτη. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ενίσχυση της φύλαξης σε στόχους που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Αμερική, όπως μεγάλες επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων, πρεσβείες, οικίες διπλωματών, σχολεία, εβραϊκές συναγωγές. Παράλληλα, δεδομένο θεωρείται ότι η ΕΥΠ έχει αυξήσει την εγρήγορσή της σε δομές όπου διαμένουν περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι. Μέχρι στιγμής το μόνο ανησυχητικό δεδομένο είναι κάποια βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media από δομή της Σάμου, στα οποία Παλαιστίνιοι πανηγύριζαν για τους βομβαρδισμούς της Χαμάς στο Ισραήλ. Πηγές με έδρα τα ακριτικά νησιά που είναι στο «κόκκινο» σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση των κλιμακίων που επιτηρούν τις δομές, σε μία περίοδο κατά την οποία αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών: «Άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά πλέον την εμπόλεμη ζώνη. Σύντομα η κατάσταση στην Τουρκία θα επιδεινωθεί και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας».
Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
https://www.ieidiseis.gr/