1 Οκτωβρίου 2023

ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΡΛΗΣ : ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ



Διαβάζουμε αυτές τις μέρες όλες τις λεκτικές αντεγκλήσεις μεταξύ των υποψηφίων όλων των παρατάξεων οι οποίες όμως σιγά-σιγά  αρχίζουν και ξεφεύγουν από τα Δημοκρατικά όρια  χωρίς κανένα απολύτως λόγο παρά μόνον αυτόν του εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

 Είναι   επικίνδυνο όμως να παίζεις τέτοια παιχνίδια στην  μικρή και παρθένα κοινωνία της Σάμου η οποία από μόνη της μπορεί και τα απορρίπτει.    Ποιος όμως είναι ο λόγος γι αυτόν τον αυξανόμενο φανατισμό?  Είναι η αγάπη για προσφορά στο λαό? Είναι το άγχος της παραμονής ή της  κατάληψης μιάς  καρέκλας? 

Είναι προσωπικά συμφέροντα λίγων ή πολλών παραγόντων του Δήμου ?  ή  είναι η αλαζονεία της εξουσίας η οποία είναι πηγή ανωμαλίας καθώς και απαξίωσης της πολιτικής ?  

 Εύκολο να το διακρίνει κάποιος αφού η αλαζονική συμπεριφορά αυτών  των παραγόντων ξεδιπλώνεται σε όλες τις λεπτομέρειές της με πληθώρα παραδειγμάτων σε μία μικρή κοινωνία όπως η Αν. Σάμος. 

 Κύριο χαρακτηριστικό της  είναι η άρνηση στην κριτική αντιπαράθεση. Ενεργούν χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα λές και προέκυψαν στην εξουσία αυτοδίκαια χωρίς όμως να έχουν την ηθική και πολιτική υποχρέωση να συμπορεύονται με το εκλογικό σώμα που τους επέλεξε.

 Οι δημότες τούς επέλεξαν για συγκεκριμένους λόγους και προβλήματα και  δυστυχώς  άλλα κάνουν,  χωρίς να κάνουν τίποτα όταν πάρουν την εξουσία με  χαμένους πάντα εμάς τους δημότες. Και το χειρότερο ότι από την στιγμή της εκλογής τους επιλέγουν την  συνεχόμενη σιωπή επί μία τετραετία η οποία σιωπή είναι ενοχή , είναι η αρνητική απάντηση σε αυτά που ζητά ο δημότης . 

Πρίν μερικά χρόνια ρώτησα ένα δημοτικό σύμβουλο γιατί δεν απαντάτε σε όλα αυτά τα προβλήματα που καταγράφονται και σας ρωτούν οι  πολίτες?  και η απάντηση ήταν ……’’ ωχ καημένε , θα γράψουν θα γράψουν θα βαρεθούν’’….. Μήπως όμως τελικά φταίμε και μείς ?  μήπως μας αρέσει το εύκολο να έχουμε γνώμη από τον καναπέ? 

Μήπως έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας στον εύκολο κόσμο της επανάστασης του πληκτρολογίου? Διότι έτσι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ στη Σάμο αν δεν αλλάξει ο ίδιος ο Σαμιώτης!!! ΟΛΟΙ ΜΑΣ !!!  
Μήπως το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι που κατοικούμε σ’αυτό το νησί?  Καμία Δημοτική αρχή δεν πρόκειται να μας αλλάξει ποτέ αφού και οι ίδιες οι Δημοτικές αρχές από τέτοιους Σαμιώτες σαν εμάς αποτελούνται!!!  

Από τον βολεμένο Δημόσιο υπάλληλο που δεν τον κουνάει κανείς,  από τον επιχειρηματία που με τις επιρροές του εξασφαλίζει τα συμφέροντα της επιχείρησής του τα οποία πολλές φορές είναι αντίθετα με αυτά του πολίτη και του Δήμου, από τους παρτάκηδες, τους βολεμένους, τους τελειωμένους, από αυτούς που δεν σέβονται τον διπλανό τους, τον συμπολίτη τους και όλους αυτούς που συνθέτουν την εσωστρεφή και συντηρητική κοινωνία της Σάμου.      

Έχουμε αποδεχθεί λοιπόν το ΤΙΠΟΤΑ ?  ότι αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει?  Ε   ΟΧΙ  και ας είμαστε ρεαλιστές διότι  η συγκεκριμένη πολιτική ‘’νόσος’’ (αλαζονεία της εξουσίας)  αν και ανίατη θα μπορούσε με μία και μοναδική  θεραπευτική αγωγή να  αλλάξει τα πράγματα,  ΠΩΣ?   με την  τακτική ανανέωση των προσώπων που είναι σε θέσεις  εξουσίας. 

Από εμάς εξαρτάται,  και να μην ακούμε τα παπαγαλάκια ότι ο τάδε είναι έμπειρος ο δείνα έχει 10, 15, 20 χρόνια στο χώρο ,  διότι αυτοί είναι το πρόβλημα. Τριάντα χρόνια δεν έκαναν τον βιολογικό,  τώρα θα τον κάνουν ? και μάλιστα όπως άκουσα κάποιον υποψήφιο Δήμαρχο σε τοπικό ραδιόφωνο εάν εκλεγεί θα τον ολοκληρώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ? Μα πόσο αφελείς μπορεί να είμαστε όλοι μας? Μάλλον για πόσο ηλίθιους μας νομίζουν? 

Είναι δυνατόν πρίν 2600 χρόνια (6ος αιώνας π.χ.) να κατασκευάσθηκε αυτό το αμφίστομο παγκόσμιο θαύμα της μηχανικής 1036 μέτρων το Ευπαλίνειο Όρυγμα και σήμερα να μη μπορούμε να ανοίξουμε ένα βόθρο?      Μήπως όμως κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε εμείς τους κανόνες λόγο αδυναμίας των εκλεγμένων ? Μάλλον λόγο ανικανότητας τους ? ΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΑΜΙΩΤΕΣ.  

Να ζητήσουμε ένα διάστημα πριν τις εκλογές, αλλά και μετά ( το ίδιο είναι), να αναρτηθεί (με τον ποιο οικονομικό τρόπο) στο διαδίκτυο ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα  έχει με κριτήρια κατά προτεραιότητα τα έργα που έχουν αποδεδειγμένη την ευρεία λαϊκή στήριξη των δημοτών . Θα μπορούσε  να γίνει και με τοπικό δημοψήφισμα ακόμα και με υπογραφές.  

    Έτσι  κατ΄αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνονται δύο στόχοι :  α) έργα ουσίας επ’ ωφελεία του δημότη πού ο ίδιος  θα αξιολογεί και θα προτείνει και β)  κρίση και αξιολόγηση της ικανότητας της Δημοτικής αρχής να ολοκληρώνει έγκαιρα και εμπρόθεσμα κατά την διάρκεια τις συγκεκριμένης θητείας της τα έργα βάση χρονοδιαγράμματος που θα έχει καταθέσει,  κάτι το οποίο θα τεθεί ως πρόκριμα για επανεκλογή της ή όχι στις επόμενες εκλογές.  

Θα ξέρει δηλαδή ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί ότι πρέπει να κάνει αυτό που του ζήτησαν οι δημότες του κατά προτεραιότητα ( εκτός βέβαια των πάγιων και αυτονόητων δραστηριοτήτων ενός Δήμου)   και όχι να αναλωθεί σε μελέτες άχρηστες και σε έργα αμφίβολης χρησιμότητας ή βέβαιης αχρηστίας τα οποία ζούμε επί δεκαετίες και τα οποία θα είχαν αποφευχθεί.         
                                                                                                                    Συμμετοχή λοιπόν του απλού δημότη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν να είναι και ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος  αλλά και ο μόνος που γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και τα οποία άμεσα και χωρίς σκοπιμότητες και … ‘’έξωθεν’’ παρεμβάσεις…  θα επιλυθούν.        
                                                                                                                                    Πιέζουμε λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση  και μην ενοχλείσθε από κραυγές κα δήθεν έντονες αντιπαραθέσεις και θορύβους  που ακούγονται τελευταία ένθεν και ένθεν που προσπαθούν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, γιατί ως γνωστό θόρυβο κάνουν μόνο οι τενεκέδες. Άλλωστε οι περισσότεροι των υποψηφίων  πρίν κάποια χρόνια συνυπήρχαν κάτω υπό την ίδια κομματική σκέπη και τώρα το παίζουν  ανεξάρτητοι.     

Ψηφίζουμε όλοι λοιπόν όχι από υποχρέωση σε κόμματα και πολιτικούς μηχανισμούς  αλλά κατ΄ επιλογή και  συνείδηση τους καλύτερους  για να κάνουμε με τον ανωτέρω τρόπο  αυτό το όμορφο νησί  να  ‘’ χαίρεται’’ για τους ανθρώπους  που επιτέλους μετά τόσα χρόνια θα του φέρονται φιλικά,    να ‘’ χαίρεται’’ για τους ασφαλείς δρόμους  που θα το διατρέχουν ,  να ‘’ χαίρεται’’ για τα νερά των πηγών του τα οποία πλέον  θα αξιοποιούνται και θα υδροδοτούν όλα τα χωριά και τις πόλεις και  δεν θα χάνονται ,  να ‘’χαίρεται’’ για την καθαριότητα των θαλασσών του ,  να  ‘’χαίρεται’’ για την  μυρωδάτη ατμόσφαιρα που θα αναβλύζει από παντού ,   να ‘’χαίρεται’’ για τις αναστηλωμένες Εκκλησίες, Μοναστήρια  και σπίτια που θα κοσμούν τις πόλεις και τα χωριά του , να ‘’χαίρεται’’  για τα αναβαθμισμένα και λειτουργικά σχολεία του μετά την πολυετή τριτοκοσμική παρουσία των αιθουσών - containers ,  να ‘’χαίρεται’’ για τις σύγχρονες και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους τους δημότες να  ‘’χαίρεται’’ για τους καθαρούς , προσπελάσιμους και τουριστικά αξιοποιήσιμους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που θα  αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά του και τέλος να  ‘’χαίρεται’’ τους νέους , δραστήριους , έξυπνους ανθρώπους με πρόγραμμα και όραμα συνεχούς εξέλιξης, αναβάθμισης όλων των υπηρεσιών των Δήμων του σύμφωνα με τις σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας επ΄ωφελεία του δημότη.     

                                                                                
   Δεν είμαι αιθεροβάμων και ούτε περιγράφω μία ουτοπική κοινωνία αλλά είμαι λάτρης  τις άποψης ότι ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιτύχει το εφικτό εάν δεν είχε επιχειρήσει ξανά και ξανά να φθάσει το ανέφικτο.                                                                                                              
  Εάν κάποιοι πάλι νομίζουν ότι ονειρεύομαι!! ….Μή με ξυπνάτε σας παρακαλώ…!!