5 Οκτωβρίου 2023

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς



 Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς-Οπου δεν υπάρχει φαρμακείο ή αποκεντρωμένο γραφείο του ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους αποστέλλονται σε δημόσιους φορείς που μπορεί να είναι π.χ. το Δημαρχείο ή το Λιμεναρχείο.

Ενα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και του στενού οικογενειακού τους κύκλου επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου προβλέπει τη δυνατότητα κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους, με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπαθείς κ.ά.

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία σήμερα οι ασθενείς παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε πολλές περιπτώσεις διασχίζοντας πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν σε αυτά και συχνά περιμένοντας σε ουρές. Το σχέδιο νόμου τίθεται σήμερα προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου «για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων – φαρμακαποθηκών».

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι θα αναπτυχθεί ένα σύστημα εφοδιασμού (logistics), έτσι ώστε, όπως είπε, «τα φάρμακα αυτά να πηγαίνουν με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι ή στα νοσοκομεία όπου γίνεται η θεραπεία, προκειμένου να μην έχουμε ξανά πρόβλημα με ουρές ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα, διότι κάποια φάρμακα διατηρούνται στο ψυγείο (ψυχρής αλυσίδας), αλλά θα τα λύσουμε. Και νομίζω ότι 01/01/24 θα είμαστε έτοιμοι».

Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους «είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, 120.000 ασθενείς σε μηνιαία βάση λαμβάνουν τα φάρμακά τους από σημεία διανομής του οργανισμού και μπορούν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη διάταξη. Πρόκειται κυρίως για ογκολογικούς ασθενείς, νεφροπαθείς, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, μεταμοσχευμένους, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με σπάνια μεταβολικά νοσήματα κ.ά.

Τα υφιστάμενα σημεία διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους είναι τα 35 φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ανά τη χώρα (εκ των οποίων 9 είναι στην Αθήνα) και τα αποκεντρωμένα γραφεία του ΕΟΠΥΥ όπου υπάλληλος παραλαμβάνει τη συνταγή από τον ασθενή, την οποία στέλνει στα κεντρικά φαρμακεία του οργανισμού προκειμένου να παραλάβει το φάρμακο και εν συνεχεία να το παραδώσει στον ασθενή. Οπου δεν υπάρχει φαρμακείο ή αποκεντρωμένο γραφείο του ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους αποστέλλονται σε δημόσιους φορείς που μπορεί να είναι π.χ. το Δημαρχείο ή το Λιμεναρχείο.

Γιώργος Κούκος στην «Κ»: Τα εμβόλια για τον καρκίνο να είναι για όλους
Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε πολύ ειδικές επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν για να λάβουν το φάρμακό τους και δεν μπορεί κάποιος άλλος να τα παραλάβει εκ μέρους τους υπάρχει και σήμερα η δυνατότητα αποστολής κατ’ οίκον. «Η διαφορά είναι ότι τώρα αυτό θα επεκταθεί για όποιον το επιθυμεί», σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει η επιλογή για τους ασθενείς να παραλάβουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών εκτιμάται σε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γεώργιος Καπετανάκης, επισημαίνει στην «Κ», «περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Τώρα υπάρχει μία γραφειοκρατική διαδικασία που εμπλέκει τους ασθενείς. Εως και πριν από τη δημοσιονομική κρίση τα ογκολογικά φάρμακα λαμβάνονταν απευθείας από το νοσοκομείο. Από το 2010 και μετά υπήρξαν διάφοροι μηχανισμοί για τον διαχωρισμό της νοσοκομειακής και της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οι οποίοι οδήγησαν σε ρυθμίσεις, όπως αυτή της διάθεσης των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που εξυπηρετούσαν στον έλεγχο των δαπανών, προσέθεσαν ωστόσο ταλαιπωρία στους ασθενείς».

Το αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες και συχνά ντροπιαστικές ουρές σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Τελευταία απόπειρα να μειωθούν οι ουρές και η αναμονή ήταν η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού από τον ασφαλισμένο στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να λάβει το φάρμακό του. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ξεκίνησε το 2020. Εκτός όμως από τις ουρές, σοβαρό πρόβλημα παραμένει η μετακίνηση των ασθενών ή των συγγενών τους από τον τόπο διαμονής τους στην κοντινότερη υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, που ειδικά στην περιφέρεια μπορεί να σημαίνει μία διαδρομή πολλών χιλιομέτρων.

Τέλος η διοίκηση του «Αγία Ολγα»
Εν τω μεταξύ, στην αποµάκρυνση της διοίκησης του νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» προχώρησε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λόγω των κακών και ασυντήρητων κτιριακών υποδομών σε τουαλέτες, διαδρόμους και θαλάμους νοσηλείας του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί αυτοψία του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «εικόνες που προσβάλλουν», θέτοντας θέμα «διοικητικής ολιγωρίας». «Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό, είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, όπου επισημαίνεται ότι από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο κ. Χρυσοχοΐδης με τους διοικητές των νοσοκομείων είχε ζητήσει να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε χώρους με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Πριν από ένα μήνα είχε απομακρυνθεί και ο διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αναφέρει ότι σε λίγους μήνες τα νοσοκομεία θα έχουν νέες διοικήσεις, «οι οποίες θα επιλέγονται με κριτήρια αντικειμενικά και κριτήρια ικανότητας».

Πηγή kathimerini.gr