25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο «μαρτυριάρης» Αυγενάκης και τα σχέδια για εργαλειοποίηση των μεταναστών

 

Ετοιμάζονται να εργαλειοποιήσουν τους παράνομους μετανάστες και να τους βάλουν να δουλεύουν στα χωράφια. Η κυβέρνηση δεν έχει ενδιαφερθεί να εξετάσει τις νόμιμες αιτήσεις μεταναστών.
Νομοσχέδιο πλήρους εργαλειοποίησης των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να φέρνουν σε δύσκολη θέση το Μαξίμου.

Με αφορμή του συνέδριο «TUI Field to Fork Greece», ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε στο creta και, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να εξετάσει τις νόμιμες αιτήσεις μεταναστών στις ελληνικές πρεσβείες.

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για να βάλουν να δουλέψουν στα χωράφια παράνομοι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα.

Ο υπουργός δήλωσε ότι, σε συνεργασία με τον υπουργό Μετανάστευσης, «ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει, με μια σειρά προϋποθέσεων, η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας».

«Σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης. Οι χώρες που διαχρονικά κάλυπταν αυτή την ανάγκη είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ κ.α.. Γι’ αυτό το λόγο και ζητήσαμε επιμόνως να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών σε ενίσχυση των κατά τόπους πρεσβειών μας, γραφείων μας ώστε να εξετάζονται οι φάκελοι αλλά όχι με διάθεση απόρριψης γιατί αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα μονίμως, αλλά με πραγματική διάθεση ελέγχου του φακέλου του κάθε ενδιαφερόμενου να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα τον απασχολήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «επειδή το θέμα αυτό φαίνεται να καθυστερεί συζητήσαμε μόλις την Παρασκευή με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη μια διαφορετική ιδέα, να δούμε και αυτούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται. Είναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επίσης, άφησε για λίγο στην άκρη την σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας και στην προσπάθειά του να προπαγανδίσει τις ρυθμίσεις που προωθεί ανέφερε «θα έχουμε σαφώς περισσότερο χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουμε διαφάνεια, θα έχουμε τάξη και κυρίως θα δώσουμε μια ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται και σε εργοδότες οι οποίοι τους απασχολούν με την αγωνία πάντοτε να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο».

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ