25 Σεπτεμβρίου 2023

Φιντάν: Υπάρχει πρόθεση να λύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα είναι το πώς Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,Χακάν Φιντάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Φιντάν δήλωσε ότι:

 «Υπάρχει βούληση να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδαςμε αμοιβαίο σεβασμό.

 Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λυθούν, ειδικά στο Αιγαίο, θέτουμε τον οδικό χάρτη για το τι μπορούν να κάνουν και οι δύο πλευρές, για να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες, να αυξήσουμε την επαφή κρατών και λαών και να αυξήσουμε τη θετική ατζέντα. Είναι δυνατόν να λυθούν τα μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδαςσε ένα πιο ευημερούν περιβάλλον μετατρέποντάς τα σε ευκαιρία σήμερα; Το πρόβλημα είναι, πώς θα το πετύχουμε αυτό;

 Πρέπει να βρούμε πώς θα διασφαλίσουμε τα περιφερειακά συμφέροντα χωρίς να χαθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά προσεγγίζει επίσης το θέμα με καλή πίστη, θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον. Με την επίσκεψη του προέδρου μας στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο, θα δούμε πώς θα γίνουν πράξη αυτές οι προσπάθειες».