Δραματική παραμένει η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές και δεν είναι ακόμα εύκολο να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς.
Δεδομένο είναι πως σε αυτή τη συγκυρία όλη η προσοχή είναι στραμμένη στις πληγείσες περιοχές, ωστόσο παράλληλα μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων πρέπει να απαντηθούν. Πρώτον πρέπει να γίνει μια συζήτηση για λάθη και παραλείψεις και δεύτερον να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα με ριζικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί εκ νέου στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel και θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Έβρο, που βρέθηκε το καλοκαίρι στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπα. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως θα προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και πως η οικονομία είναι ισχυρή για να αντέξει μια τέτοια καταστροφή. Σε εξέλιξη είναι και μια σειρά κινήσεων για να διασφαλιστούν επιπλέον κοινοτικά κονδύλια, ενώ ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το εύρος της πρωτοφανούς καταστροφής.
Στο κυβερνών κόμμα το κλίμα είναι βαρύ και ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη για να αποφασιστούν ποιες κινήσεις θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα. Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις, καθώς τρία μόλις χρόνια νωρίτερα είχε προηγηθεί το χτύπημα του Ιανού. Και επομένως χρειάζεται να γίνει μια ουσιαστική αποτίμηση των κινήσεων, που έγιναν από τότε μέχρι τώρα για να αποφευχθούν ανάλογες καταστροφές.
Τα σενάρια για ανασχηματισμό
Πριν και συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης οι κρίσεις είναι διαδοχικές. Η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, στην Ρόδο και σε άλλες περιοχές, τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι καταστροφικές πλημμύρες δείχνουν πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσε για το «επιτελικό κράτος», ωστόσο είναι εμφανές πως δεν είναι υπάρχει εύκολος τρόπος για να αντιμετωπιστούν μακροχρόνια προβλήματα.
Στο μεταξύ … φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για έναν «μίνι» ανασχηματισμό, καθώς το πρόσφατο rotation στο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται πως δεν απέδωσε σε κάποιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται εδώ πως το καλοκαίρι υπήρξε η πρώτη «έξοδος» από την κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τον Νότη Μηταράκη ανέλαβε καθήκοντα ο Γιάννης Οικονόμου.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως «όλοι αξιολογούνται». Ο πρωθυπουργός την προηγούμενη τετραετία έδειξε πως δεν προχωρά σε συχνούς ανασχηματισμούς, ωστόσο υπάρχουν φωνές στην κυβέρνηση που τονίζουν την ανάγκη για ένα… restart.
Ριζικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία
Αυτό που προέχει σε αυτή τη συγκυρία είναι να τρέξουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, ωστόσο ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια στο κυβερνών κόμμα για την πλήρη αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας. Από το Μαξίμου επισημαίνουν πως στόχος είναι μία Πολιτική Προστασία που θα ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις ακραίες εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης
Το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει μια «εθνική στρατηγική» για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος κ.α. Παράλληλα έμφαση δίνεται στην περαιτέρω ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στόχος είναι να τρέξουν άμεσα μια σειρά από έργα (αντιπλημμυρικά, αναδασώσεις κ.α.)
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ