12 Σεπτεμβρίου 2023

Νέος υπουργός Ναυτιλίας ο Χρήστος Στυλιανίδης

 

«Μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με απόφαση του πρωθυπουργού νέος υπουργός αναλαμβάνει ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης», ανέφερε στην έναρξη της τακτικής ενημέρωσής του στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε εκλεγεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 βουλευτής Επικρατείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία.

Λίγο πριν, την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας είχε υποβάλει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η παραίτησή του έρχεται στον απόηχο του τραγικού θανάτου του Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος απωθήθηκε στη θάλασσα από το προσωπικό του πλοίου Blue Horizon κατά τον απόπλου του, αλλά και της δήλωσής ρου η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης
Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 26 Ιουνίου 1958.

Από το 2014 έως το 2019 διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Την ίδια περίοδο ήταν Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θεωρείται, δε, ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι τις εκλογές Μαΐου, διετέλεσε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.