13 Σεπτεμβρίου 2023

Κοροϊδεύουν τον λαό ανακυκλώνοντας ψίχουλα



 .κι ενώ τα κονδύλια της ΕΕ έχουν «οδηγίες χρήσης» την πολιτική που οδηγεί στα εγκλήματα
Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τον λαό η κυβέρνηση απευθυνόμενη στην ΕΕ για στήριξη τάχα στους πλημμυροπαθείς, όταν είναι από τους βασικούς ενόχους για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στη λογική κόστους - οφέλους.
Αλλωστε και τα όσα τάχα πέτυχε, χτες στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανακύκλωση ισχνών κονδυλίων, όσων διατίθενται στο γνωστό ευρωενωσιακό πλαίσιο, με τις γνωστές αντιδραστικές προτεραιότητες, όπου κόβονται έργα κάλυψης λαϊκών αναγκών για να διοχετευτούν στην παραπέρα κερδοφορία των ομίλων.

Ενδεικτικά είναι όσα ειπώθηκαν μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης (επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου) με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της Κομισιόν), ενώ συνάντησε επίσης την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις της η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας για «πέντε σημαντικές ροές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν», φτάνοντας τα 2,25 δισ. ευρώ (όταν τα κόστη από τις καταστροφές υπολογίζονται στο πολλαπλάσιο), έδειξε προς «τα κονδύλια συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που δεν έχουν δαπανηθεί», όπως και την «εμπροσθοβαρή» διάθεση του μέρους των κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί για του χρόνου, κονδύλια του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (...) που θα χάνονταν και μπορούν να εκταμιευθούν φέτος», όπως και τα «αχρησιμοποίητα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» και «τα κονδύλια του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ».

Μίλησε δηλαδή για κονδύλια που ήταν ήδη προϋπολογισμένα - και μάλιστα ανακατευθύνοντάς τα από τις ήδη λειψές ενισχύσεις των φτωχομεσαίων αγροτών - σε έργα που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να έχουν γίνει με ευθύνη του κράτους, αλλά δεν έγιναν ακριβώς επειδή δεν είναι «επιλέξιμα», αφού κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα θεωρούν κόστος και προτιμάνε να αποζημιώνουν με ελάχιστα από το να προλαμβάνουν με έργα υποδομής που δεν προσφέρουν μεγάλη κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Αλλωστε, σε ό,τι αφορά επιπλέον ποσά, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε καθαρό ότι ορθώνονται ξανά οι γνωστοί «κόφτες», όροι και προϋποθέσεις, που μόνο την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων δεν εγγυώνται, πόσο μάλλον τον ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.

Είπε συγκεκριμένα, παραπέμποντας στα γνωστά ευρωενωσιακά διαβούλια και τους ανταγωνισμούς, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Εν προκειμένω είναι σημαντικό τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης», που σε κάθε περίπτωση δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» για τις λαϊκές ανάγκες. Και η ίδια άλλωστε το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι «αν αυτό συμβεί το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως 400 εκατομμύρια ευρώ», παραπέμποντας δηλαδή σε ψίχουλα κάποια στιγμή το 2024.

Ενώ είπε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ορισμένους από τους πόρους του Next Generation EU», το περιλάλητο υπερμνημόνιο που μοιράζει πακτωλούς χρήματος σε ομίλους ΑΠΕ, ψηφιακής τεχνολογίας, και τσακίζει το εισόδημα και τη ζωή του λαού. Ζήτησε εξάλλου «στο πλαίσιο του Next Generation EU (...) όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, διότι η πρόταση για αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος μόλις υποβλήθηκε. Θα εργαστούμε λοιπόν με βάση αυτό», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας και σε αυτήν την περίπτωση καθαρό ότι οι βασικοί άξονες του προγράμματος δεν πρόκειται να μετακινηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία και τους πυροπαθείς στον Εβρο.

«Δεν αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους»
Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε καταρχάς να διαβεβαιώσει ότι «είμαστε σε θέση να καλύψουμε πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους», διασφαλίζοντας δηλαδή ότι οι «ενισχύσεις» θα είναι πληρωμένες πάντα από την άλλη τσέπη του λαού.

Και εκείνος μίλησε για «αχρησιμοποίητα κονδύλια που θα είχαν χαθεί» και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να είναι γνωστό ότι μέρος της υποστήριξης που θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες θα περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά χρήματα», σκιαγραφώντας την προσπάθειά τους να «ξεπλύνουν» την ΕΕ και την πολιτική της που οδηγεί στα εγκλήματα σε βάρος των λαών, ενόψει και ευρωεκλογών.

Παρέπεμψε ακόμη στα γνωστά παζάρια στην ΕΕ για τις μοιρασιές των κονδυλίων, μιλώντας για «προσωπική μου αποστολή να πείσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης» και για το «γεωργικό αποθεματικό, το οποίο είναι λιγότερο από 500 εκατομμύρια». Στο μεταξύ, με βάση τα κριτήρια του κόστους - οφέλους, από το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ δεν είναι επιλέξιμες ούτε δαπάνες για αποζημιώσεις, ενώ καρκινοβατούν ακόμα και οι κρατικές αποζημιώσεις ή η αποκατάσταση καταστροφών από πλημμύρες όπως στην Εύβοια, στην Κρήτη, στον Εβρο, στη Μάνδρα...

ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ