18 Σεπτεμβρίου 2023

Η πλημμυρίδα μεταναστών στη Λαμπεντούζα φέρνει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στα όρια τους-Εχει χαθεί ο έλεγχος προειδοποιεί ο τέως Γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ

 

Αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.στη Μεσόγειο ζητεί το Βερολίνο μετά τη μαζική εισροή παράνομων μεταναστών στη Λαμπεντούζα ενώ το Παρίσι τους κλείνει την πόρτα

Αναλυτικά 
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ τάχθηκε σήμερα υπέρ αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, με αφορμή και την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στην Λαμπεντούζα. Στο εσωτερικό, δήμοι και κοινότητες διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, ενώ ο πρώην Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κάνει λόγο για «απώλεια ελέγχου» και ζητά τολμηρή αλλαγή της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Πρέπει να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ARD η κυρία Φέζερ, στηρίζοντας και τη χθεσινή τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Λαμπεντούζα.

Η υπουργός Εσωτερικών απέρριψε ωστόσο την πρόταση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ για επιβολή ανώτατου ορίου στην είσοδο μεταναστών στη Γερμανία, αντιτείνοντας ότι «μόνιμος έλεγχος της μετανάστευσης είναι εφικτός μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο κ. Ζέντερ, τρεις εβδομάδες πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία, ζήτησε να τεθεί πλαφόν στην είσοδο μεταναστών, στις 200.000 ετησίως.

Την πρόταση του βαυαρού πρωθυπουργού στηρίζουν πολλοί γερμανικοί δήμοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά αδύνατο να ενσωματωθούν οι μετανάστες που έφθασαν τους τελευταίους μήνες και ζητούν περιορισμό του αριθμού, αύξηση των κονδυλίων και νέες θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας και σχολεία. «Κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει, όχι πλέον με λόγια, αλλά με πράξεις, Αν συνεχίσουμε έτσι, θα καταστραφεί η συνοχή της κοινωνίας μας», δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο πρόεδρος του Γερμανικού Περιφερειακού Συμβουλίου Ράινχαρντ Ζάγκερ.

Σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag, ο Μάρκους Ζέντερ ζήτησε ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία να περιοριστεί στους 200.000 ετησίως. «Δεν μπορούμε πλέον να συμβαδίσουμε στο θέμα στέγης και σχολείων, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα σταθερό σημείο αναφοράς», τόνισε. Στο ίδιο πνεύμα ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους τηλεοπτικούς σταθμούς Pro7 και Sat1 ότι «είναι σωστή η πρόταση για τον σχεδιασμό ενός πλαισίου». Εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, προειδοποίησε, «πολλά θα σκάσουν στα μούτρα μας σε αυτή τη χώρα».

«Ο κ. Μερτς και ο κ. Ζέντερ παραπλανούν τον κόσμο ισχυριζόμενοι ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ελέγξει το πρόβλημα μόνη της», τόνισε η κυρία Φέζερ, σχολιάζοντας την πρόταση. «Τι θα κάνουμε αν έρθουν δηλαδή 200.001 άνθρωποι; Θα αρνηθούμε την είσοδο, η οποία μάλιστα προβλέπεται από το Σύνταγμα;», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εσωτερικής πολιτικής Σεμπάστιαν Χάρτμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Στη δημόσια αντιπαράθεση παρενέβη και ο πρώην Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, με συνέντευξή του στο ARD: «Η πολιτική πρέπει να τολμήσει να διερευνήσει νέες δυνατότητες και να αναγνωρίσει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα δεν ήταν αρκετά για να διορθώσουν την απώλεια ελέγχου, η οποία είναι προφανής. Χρειαζόμαστε νέα αποφασιστικότητα, η οποία να δίνει στον κόσμο την αίσθηση ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία είναι πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν. Και αυτό απαιτεί μια συζήτηση για νέους δρόμους, όχι απλώς ένα σφίξιμο της βίδας, όπως προσπαθεί αυτή τη στιγμή να κάνει η ΕΕ», δήλωσε ο κ. Γκάουκ και σημείωσε ότι «η δημοκρατία στη Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση συγκλονιστικής αβεβαιότητας, γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε και τρόπους οι οποίοι μπορεί να ήταν κάποτε αδιανόητοι».

Οι σοσιαλδημοκράτες δήμαρχοι του Κρέφελντ, του Γκλάντμπεκ, του Χέρνε περιγράφουν μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του 2015, πρόσθεσε ο πρώην Πρόεδρος, για να τονίσει: «Είμαστε στο όριο των δυνατοτήτων μας και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να εκλείψει η υπέροχη αλληλεγγύη των πολιτών που υπήρχε μέχρι τώρα. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι έχουν αλλάξει απαράδεκτα πολλά πράγματα στη ζωή τους. Για αυτό κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ίσως να μην είναι ηθικά κατακριτέο και είναι ακόμη και πολιτικά απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια στρατηγική περιορισμού, η οποία αρχικά φαίνεται σαν περιορισμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων που θέλουν να έρθουν σε εμάς (…) Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει – και όχι πλέον μόνο στις δεξιές παρυφές. Αν ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι αυτοί που κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν ότι έχουμε ανάγκη σαφήνειας και ασφάλειας, τότε θα υπάρξει περαιτέρω στροφή προς τα δεξιά (…) Οι καρδιές μας είναι μεγάλες, αλλά οι δυνατότητές μας πεπερασμένες».

Το Παρίσι κλείνει την πόρτα 
Η Γαλλία δεν είναι διαθέσιμη για να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Όχι, η Γαλλία δεν θα το κάνει, η Γαλλία θέλει να βοηθήσει την Ιταλία να ελέγξει τα σύνορά της για να εμποδίσει ανθρώπους να έρθουν», δήλωσε ο Νταρμανέν σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Europe 1 ενόψει της επίσκεψής του αργότερα σήμερα στη Ρώμη.

«Θα ήταν λάθος κρίσης να πιστέψει κανείς αυτό, επειδή οι μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη, πρέπει αμέσως να κατανέμονται σε όλη την Ευρώπη και τη Γαλλία, η οποία κάνει ήδη αυτό που της αναλογεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο Νταρμανέν είχε ανακοινώσει πως θα επισκεφθεί το απόγευμα τη Ρώμη έπειτα από αίτημα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσει την ευρωπαϊκή συνεργασία αναφορικά με τους μετανάστες που φθάνουν στη Λαμπεντούζα.

«Αυτό που θέλουμε να πούμε στους ιταλούς φίλους μας, οι οποίοι πιστεύω πως συμφωνούν απολύτως, είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και, πάνω απ’ όλα, να εξετάζουμε αμέσως τα αιτήματα για άσυλο», δήλωσε ο Νταρμανέν.

«Όταν δεν δικαιούνται άσυλο, οι άνθρωποι θα πρέπει να στέλνονται πίσω στη χώρα τους», πρόσθεσε.

Ο γάλλος υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Πιαντεντόζι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Φ.Καραβίτη/ANSA
Γερμανία Βερολίνο