9 Σεπτεμβρίου 2023

Πνίγει το Μαξίμου η κακοκαιρία Εισηγήσεις για αλλαγές Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του κόσμου. Η Ελλάδα καίγεται, πνίγεται, ενίοτε δολοφονείται. Οπως στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον Πειραιά. Κανείς δεν παραιτείται. Το κράτος αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. Ομως υπάρχουν νεκροί. Αλλά και φόβος, όσο η στάθμη του νερού υποχωρεί.
Παρότι στην πραγματικότητα η κακοκαιρία Daniel μοιάζει με ωκεανό που έπνιξε την κεντρική Ελλάδα, ήταν ωστόσο η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για μία κυβερνητική θητεία, η οποία ξεκίνησε με τη φόρα της διπλής εκλογικής νίκης και «προσέκρουσε» σε απανωτές αποτυχίες και κακούς χειρισμούς, προκαλώντας την οργή των πολιτών και τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δεν πρόκειται, εξάλλου, μόνο για τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, αφού είχαν προηγηθεί οι τεράστιες, επίσης φονικές πυρκαγιές, αλλά και μία σειρά λαθών στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας, στον οποίο ομνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου και την άρον-άρον απογείωση των F-16;

Την κάθοδο των φασιστών χούλιγκανς από την Κροατία που δολοφόνησαν τον 29χρονο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ η Αστυνομία διέθετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για να την αποτρέψει;

Τον πολύωρο εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην εθνική Αθηνών – Κορίνθου, εξαιτίας μιας φωτιάς που εκδηλώθηκε σε βυτιοφόρο;

Ή την κτηνωδία στο λιμάνι του Πειραιά, με τη δολοφονία του 36χρονου από εργαζόμενους του Blue Horizon και με αμφισβητούμενο τον ρόλο του Λιμενικού – στα οποία ήρθε και «έδεσε» η απίστευτη δήλωση Βαρβιτσιώτη, παρότι τη «μάζεψε» εκ των υστέρων;

Την ίδια στιγμή και ενώ δεν παραιτείται κανείς, υπουργοί «καρφώνουν» την ανεπάρκεια συναδέλφων τους, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στις πλημμύρες όποτε θα τις καλούσαν, αφήνοντας να φανεί ότι το Συντονιστικό και ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, καθυστέρησαν να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού, ο οποίος, βεβαίως, δεν βγαίνει έτσι στους δρόμους χωρίς εντολή, λες και είναι… εθελοντής δασοπυροσβέστης.

Και μέσα σε όλα, σε ένα μήνα από τώρα έχουμε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες – υπό άλλες συνθήκες – η Νέα Δημοκρατία θα «κατέβαινε» με τον αέρα του νικητή, αλλά τώρα περιφερειάρχες και δήμαρχοι των περιοχών που έπληξαν φωτιές και πλημμύρες έχουν αρχίσει να εισηγούνται την αναβολή τους, παρότι η ΚΕΔΕ δήλωσε δια του προέδρου της ότι δεν θα ζητήσει τη χρονική μετάθεση των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου (σ.σ. στον Αγοραστό πείτε τα).

Αλλαγές και «καρατομήσεις» εισηγούνται στον Μητσοτάκη
Στην αγανάκτηση των εγκλωβισμένων πλημμυροπαθών προστέθηκε ο κακός συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, που κάλεσε τον στρατό να συνδράμει με καθυστέρηση στην επιχειρησιακή προσπάθεια.

Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως εκλήθη ο στρατός, ουσιαστικά, πέντε 24ωρα μετά. Και παρότι δεν χρησιμοποίησε ακριβώς αυτές τις λέξεις, τόνισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές. Όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξοργιστεί με τις αστοχίες του κρατικού μηχανισμού, ενώ δέχεται εισηγήσεις συνεργατών του για αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς είναι βαρύ το κλίμα τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η μία εισήγηση είναι να κάνει αλλαγές άμεσα, πριν φύγει για τις ΗΠΑ – καθώς το «rotation» σε κομβικά υπουργεία που επέλεξε για την δεύτερη κυβερνητική του θητεία  δεν απέδωσε, τουλάχιστον στα κρίσιμα υπουργεία – και στο Πολιτικής Προστασίας και στο Ναυτιλίας.

Το άλλο σενάριο είναι να γίνουν οι όποιες αλλαγές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί εν θερμώ.

Ωστόσο, διανύουμε μόνο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ήδη πνίγεται η χώρα, χωρίς να ξέρουμε τι χειμώνας μάς περιμένει…