18 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

 ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 
ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 
Επειδή πλέον οι Δήμοι με σειρά νόμων και δη με τον τελευταίο Ν. 4662/20 έχουν θεσμική υποχρέωση σχεδιασμού αντιμετώπισης κινδύνων από καταστροφές, από τις οποίες μπορεί να απειληθούν, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, κεραυνοί, τεχνολογικές, υγείας, ανθρωπογενείς, και επειδή ο σχεδιασμός αυτός, περιλαμβάνει πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση, δημοσιοποιούμε κάποιες σκέψεις μας και ερωτήματα που βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. 


Συνεργασία  εθελοντικών ομάδων, Στρατού, Πυροσβεστικής, υγειονομικών υπηρεσιών, επίταξη μηχανημάτων ιδιωτών πάντα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.
Εισήγηση τροποποίησης του Νόμου 2612/98 για μεγαλύτερη  εμπλοκή Δασαρχείου στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. 
Να υπάρχει σωστή ανάγνωση των κινδύνων γι΄ αυτό απαιτείται η εκπροσώπηση στα συμβούλια όλων των κοινοτήτων και διαβούλευση προτάσεων και συμμετοχή τους στην εφαρμογή των αποφάσεων.
Επειδή όλη η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες ζει μαζί με τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας ένα δράμα, κατάσταση όμως την οποία μπορεί και εμείς εδώ στη Σάμο και ιδιαίτερα στο Δήμο μας να αντιμετωπίσουμε, ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή: 
πόσο έτοιμοι είμαστε ως Δήμος να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια Καταιγίδα; 
είναι οι δίοδοι του νερού καθαροί; έχουν αποκατασταθεί στις φυσικές τους διαστάσεις;
π.χ. το Κερκήτειο ρέμα, στο σημείο πίσω από το δημιουργηθέν parking έχει το κατάλληλο πλάτος να χωρέσει τον όγκο του νερού που θα κατέβει από Καναπτσέικα και Λέκκα; 
Το ρέμα του Αγ. Φανουρίου που κατεβαίνει από την γέφυρα προς το νεκροταφείο του Νέου Καρλοβάσου, περνάει κάτω από την γέφυρα και κατευθύνεται πίσω από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει ακόμα τις διαστάσεις ενός σωλήνα; Αν ναι, να περιμένουμε πλημμύρα;


Τα ερωτήματα αυτά και οι σκέψεις, δεν έχουν  αντιπολιτευτικό-ψηφοθηρικό χαρακτήρα,  αλλά γίνονται χάριν ενημέρωσης και τόνωσης της ασφάλειας των Δημοτών της πόλης του Καρλοβάσου.


Οι πολίτες πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς, ειδικά τώρα με όλα αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην πατρίδα μας και παρατηρείται έλλειμα πολιτικής συγκρότησης και σχεδιασμού.


Πρέπει η Πολιτική Προστασία να μπει άμεσα στην προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής και τα σχέδια  να μην μένουν ως κενά χαρτιά στα συρτάρια.


Η κοινωνία να κάνει τη σωστή κίνηση, επιλέγοντας και ψηφίζοντας τη ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ