Όλα όσα αναφέρει ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες
ε δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους αλλά και των τραπεζικών τους λογαριασμών θα κινδυνεύουν όσοι συλλαμβάνονται για εμπρησμό από πρόθεση, στις περιπτώσεις εκείνες που η αξιόποινη πράξη συνδέεται με περιουσιακό όφελος (περιπτώσεις οικοπεδοποίησης, οικονομικής εκμετάλλευσης της περιοχής κλπ).
Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζητεί από τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος να ενημερώνουν την Αρχή άμεσα ώστε να προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες εφοσον προκύπτουν στοιχεία ότι το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ.264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ) συνδέεται με περιουσιακό όφελος.
«Περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση από τις οποίες προκύπτει περιουσιακό όφελος.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Αρχής αναφέρει:
Σύμφωνα με τη διάταξη της περ. κα) του αρ. 4 του ν. 4557/18 ως βασικό αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες νοείται και “… κάθε άλλο έγκλημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των τριών (3) μηνών, από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος”.
Στην ως άνω περίπτωση εμπίπτει, μεταξύ άλλων, και το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ.264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ), εφόσον αυτό συναρτάται με περιουσιακό όφελος.
Κατόπιν τούτου παρακαλούμε, όπως, σε περίπτωση που από την προεισαγωγική προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το συγκεκριμένο έγκλημα συνδέεται με περιουσιακό όφελος, να ενημερωνόμαστε άμεσα, προκειμένου να προβούμε στις κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες μας».
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ