20 Σεπτεμβρίου 2023

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για το νοσοκομείο Σάμου και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ                                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για το νοσοκομείο Σάμου και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ο σύλλογος μας επισημαίνει ότι όλα τα χρόνια αντιπαλεύει  και διεκδικεί την πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων και μονάδων του νοσοκομείου.

Όλες οι υπηρεσίες και όλα τα τμήματα του νοσοκομείου λειτουργούν οριακά και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το όριο ασφάλειας. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με 2 μόνιμους και 1 επικουρικό ιατρό, οι οποίοι καλύπτουν νόμιμα με εφημερίες τις 21 ημέρες του μήνα με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες από ενεργείς εφημερίες οι υπόλοιπες μέρες του μήνα. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς που χρήσουν ΜΕΘ να διακομίζονται.
Ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του νοσοκομείου όπως:
Στο αναισθησιολογικό τμήμα έχουν αναβληθεί όλα τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και γίνονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. 
Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα τα ραντεβού για το 2023 έχουν καλυφτεί από τις αρχές του έτους όσον αφορά τις μαστογραφίες, τις αξονικές και τους υπερήχους. 
Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δε έχει καθόλου ιατρούς και καλύπτεται από αγροτικούς ιατρούς και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου μας όπως στο Παιδιατρικό, το Παθολογικό, Χειρουργικό, το Ορθοπεδικό καθώς και σημαντικές ιατρικές ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου.
Στη Νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις με εξουθενωμένο προσωπικό χωρίς να λαμβάνουν τις νόμιμες άδειες και  τα ρεπό. Τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν κατά τη νυχτερινή βάρδια με μια νοσηλεύτρια και ένα τραυματιοφορέα για όλο το νοσοκομείο.
Τραγική είναι η κατάσταση  και στις υπόλοιπες βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, αποθήκες και τεχνικές υπηρεσίες. Σ΄ όλους αυτούς τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες, λήγουν οι συμβάσεις τους σε λίγες μέρες ενώ οι διοίκηση τους οφείλει δεκάδες μέρες αδειών και ρεπό.
Η κυβέρνηση αρνείται τη μονιμοποίηση όλων αυτών των εργαζομένων και προωθεί την εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών σε εργολάβους.  Καθώς  αυξάνεται καθημερινά η εντατικοποίηση της εργασίας και η τρομοκρατία από  πλευράς της διοίκησης .
Ο σύλλογος  μας συμμετέχει στη πανεργατική απεργία στις 21/09/23 ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων  με γρήγορες διαδικασίες.                                                                   ΤΟ Δ.Σ.