«Δεν έχω την αίσθηση ότι τα μεγάλα έργα στη Χίο έχουν γίνει- Λιμάνι και αεροδρόμιο οι βασικές προτεραιότητες σε επίπεδο μεγάλων έργων»
Το πρώτο στίγμα της καθόδου του στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αν και με αρκετά αναπάντητα σημεία, έδωσε από τη Χίο ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε..
Ο κ. Στεφανής, επέλεξε να ξεκινήσει την εισήγησή του αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του και εστιάζοντας στο γεγονός ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι για τον ίδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσει να υπηρετεί μία κρίσιμη γωνιά της Ελλάδας.
«Στη Χίο έχω έρθει 13 φορές μέσα σε μία 4ετία από διάφορες θέσεις. Στις θέσεις αυτές τις τόσο υψηλές, δεν είναι μόνο το στοιχείο της άμυνας και της ασφάλειας αυτό το οποίο απασχολεί έναν διοικητή. Ένας ο οποίος βρίσκεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο της ιεραρχίας, το μυαλό του, η σκέψη του, η λειτουργία του είναι πέρα από τα καθαρά στρατιωτικά θέματα», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι βασική προτεταιρότητα για τον ίδιο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και μεγαλύτερα ζητήματα που απαιτούν, όπως είπε, ορθό σχεδιασμό, σωστή χρηματοδότηση και σωστή παρακολούθηση.
Η θέση του για το μεταναστευτικό
Σημείο τριβής με τους παριστάμενους δημοσιογράφους, αποτέλεσαν οι ερωτήσεις αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με τον Αλκιβιάδη Στεφανή, να μη δίνει σαφή απάντηση για τη δημιουργία νέας δομής στο Θόλος ενώ φάνηκε «αδιάβαστος» σχετικά με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου λέγοντας ότι, αυτές είναι κάθετα αντίθετες με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Πρότεινε δε να μη θίγονται θέματα που έχουν διχάσει τις τοπικές κοινωνίες και τα οποία έχουν λυθεί στο σύνολό τους, με τους δημοσιογράφους να του επισημαίνουν ότι στη Χίο είναι σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη μεταξύ Δήμου Χίου και Ελληνικού Δημοσίου για το Θόλος.
Ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει ότι επί 45 χρόνια υπηρέτησε την πατρίδα, προσθέτοντας ότι είναι οξύμωρο κάποιοι να τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να εγκαταστήσει μετανάστες στα νησιά.
Όταν δε, οι δημοσιογράφοι επέμειναν για σαφέστερη απάντηση σχετικά με το Θόλος, ο κ. Στεφανής, επιχείρησε να θέσει τέλος στη συζήτηση λέγοντας ότι: «Δική μου θέση είναι ότι αυστηρά επί 45 χρόνια φυλάω τα σύνορα και αυτό θα κάνω και τώρα μη επιτρέποντας σε κανέναν να κάνει κάτι στα νησιά μας που θα είναι απειλή ή πρόκληση για την εθνική μας κυριαρχία. Απαντώ με τον τρόπο που θέλω και όχι με τον τρόπο που θέλετε εσείς».
Τα μεγάλα έργα
Ένα άλλο πάντως, ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της παρέμβασής του, ήταν αυτό που αφορούσε στα μεγάλα έργα στη Χίο, καταθέτοντας μάλιστα την άποψη ότι έχει την αίσθηση ότι δεν έχουν γίνει τα μεγάλα έργα στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε την εντύπωσή ότι, κατά την παραμονή του στο νησί δεν είδε εμπορικά πλοία στον κεντρικό λιμένα (αγνοώντας ότι αυτά πηγαίνουν στο λιμάνι των Μεστών) ενώ ως βασική προτεραιότητα στο κομμάτι των μεγάλων έργων έθεσε το αεροδρόμιο της Χίου, ως προς το τμήμα της αύξησης της χωρητικότητας των επιβατών αλλά και των θέσεων στάθμευσης.
Ανέφερε δε, ότι θα μεριμνήσει για επιπλέον αεροπορικά δρομολόγια από τη Βόρεια Ευρώπη καθώς και για αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με νέα πλοία.
Το μοντέλο διοίκησης
Ερωτώμενος για το αν θα ακολουθήσει το μοντέλο της οριζόντιας διοίκησης που εφάρμοσε η Χριστιάνα Καλογήρου, ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι: «Θεωρώ και πιστεύω ότι κάθε νησί είναι τελείως διαφορετικό, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάγκες και δυνατότητες από το διπλανό. Άρα λοιπόν Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε με μία οριζόντια κατεύθυνση όλα τα νησιά» και προσέθεσε ότι: «εγώ ακούω πολύ και αφού κατανοήσω ότι κάτι έχει μία πραγματική προστιθέμενη αξία για την περιοχή, μετά δίνω έναν πραγματικό αγώνα για να το πετύχω».
ΠΗΓΗ https://www.politischios.gr/