6 Ιουνίου 2023

Ολοένα και δυσκολεύει η χορήγησης βίζας σε τούρκους



 Τελευταία οι αιτήσεις για βίζα των Τούρκων πολιτών για τις 26 χώρες του Σένγκεν απορρίπτονται ολοένα και περισσότερο. Η Άγκυρα (προ των εκλογών) μιλούσε για πολιτικές σκοπιμότητές).

 Σύμφωνα με στοιχεία του schengenvisainfo.com , απ’ το 2017 και μετά παρατηρείται αύξηση των απορρίψεων των αιτήσεων για βίζα από την Τουρκία. Το 2022 απορρίφθηκε το 16,5%, το 2021 ήταν 12,5% ενώ το 2015 ήταν μόνο 4%. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της TÜRSAB (κάτι σαν τον δικό μας ΕΟΤ) Firuz Bağlıkaya επεσήμανε ότι μέχρι τώρα το 2023 το ποσοστό απόρριψης φθάνει στο 50%! 

Η Τουρκία, που κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος αιτών για βίζα Σένγκεν μετά τη Ρωσία, αντιμετωπίζει ποσοστό απόρριψης που είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο από αυτό της Ρωσίας, στην οποία μάλιστα έχουν υποβληθεί κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.Το κόστος της θεώρησης της βίζας, που ανέρχεται πάνω από 100 ευρώ και αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του κατώτατου μισθού της Τουρκίας, δεν επιστρέφεται είτε εκδοθεί η βίζα είτε όχι. 

Αν τώρα, μετεκλογικά, που σταθεροποιείται (;) η κατάσταση συνεχισθεί η ίδια τακτική στη πολιτική της βίζας της Ε. Ε.΄ έναντι της Τουρκίας, στα νησιά θα σημειωθεί μείωση των τούρκων επισκεπτών. Οι κατέχοντες πράσινα ή ξένα διαβατήρια γείτονές μας, που μπορούν και μας έρχονται χωρίς βίζα, κάποια στιγμή μοιραία θα λιγοστέψουν!

 ΠΗΓΗ https://www.emprosnet.gr/