22 Μαΐου 2023

Τα επίδικα της επόμενης μέρας

 

Το ηγεμονικό ποσοστό της Ν.Δ., η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η άνοδος ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δημιουργούν νέο πολιτικό σκηνικό, καθώς βαδίζουμε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε νέα εκλογική αναμέτρηση.
Σοκ και δέος. Είναι η φράση που μπορεί να αποτυπώσει το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω, όχι προς όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως προς το εύρος της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ.

Για να μιλήσουμε με μπασκετικούς όρους το «νταμπλ σκορ», όπως διαμορφωνόταν χθες το βράδυ με καταμετρημένο περισσότερο από 80% της επικράτειας υπέρ της Ν.Δ. και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που είχε όλα τα χαρακτηριστικά της συντριβής, διαμόρφωσαν νέα δεδομένα στην πολιτική πραγματικότητα.

Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία του κόσμου ήθελε ισχυρή κυβέρνηση και το εξέφρασε στην κάλπη, παρέχοντας ξεκάθαρα μια ηγεμονική θέση στη συντηρητική παράταξη. Αποδεικνύει, επίσης, ότι απέτυχε πλήρως το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης.

Για τους νικητές δεν μπορείς να πεις πολλά. Η Ν.Δ. απολαμβάνει μια μεγάλη νίκη και την εμπιστοσύνη του κόσμου που της έδωσε το δικαίωμα είτε να χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή είτε να πάει σε δεύτερες εκλογές -κάτι που διαρρέεται ήδη από κύκλους του κόμματος-, όπου η λογική λέει ότι θα επικρατήσει άνετα και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τα ποσοστά του είναι σχεδόν ένας μέσος όρος των διπλών εκλογών του 2012 (όταν είχε πάρει 16,7% τον Μάιο και 26,8% τον Ιούνιο), ενώ αντίστοιχα υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει ποσοστό 23,75%.

Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μπορούν, δικαίως, να πανηγυρίζουν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να πετύχει το προσωπικό του στοίχημα και να φέρει το ΠΑΣΟΚ σε διψήφιο ποσοστό έπειτα από αρκετά χρόνια, ενώ το ΚΚΕ ενισχύθηκε σημαντικά. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου βγήκε επίσης ενισχυμένη, προφανώς λαμβάνοντας ψήφους από τα δεξιά της Ν.Δ. και έπειτα από τις ανακατατάξεις που συνέβησαν στη δεξιά πολυκατοικία.

Αντιθέτως, το ΜέΡΑ 25 δεν φαίνεται πως κατάφερε να πείσει και έχασε δυνάμεις και την παραμονή του στη Βουλή, ενδεχομένως όλη η φιλολογία περί σχεδίων του 2015 μάλλον λειτούργησε ως μπούμερανγκ εις βάρος του. Εως αργά παιζόταν το αν θα μπει στη Βουλή και το νεοσύστατο κόμμα Νίκη. Από κοντά, αλλά εκτός Βουλής, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία λάμβανε περισσότερες από 40.000 ψήφους σε σχέση με το 2019.

Τέλος, τα διασπασμένα κόμματα που κινούνται στον χώρο της άκρας Δεξιάς έδειξαν ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κάποιον ισχυρό πόλο.

Συμπεράσματα
Με βάση τα χθεσινά δεδομένα, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία έχει κάνει στροφή προς τα Δεξιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το ίδιο κόμμα ξανακερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινοβραδινό του μήνυμα, προανήγγειλε ότι ουσιαστικά δεν θα χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή που θα λάβει.

Στον αντίποδα, οι προοδευτικές δυνάμεις μετράνε τα ποσοστά τους σ’ ένα κατακερματισμένο τοπίο. Για τους λάτρεις της στατιστικής, η Ν.Δ. κέρδισε από παντού δυνάμεις, «κλέβοντας» ποσοστό 8% ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε διαρροές προς όλες τις κατευθύνσεις. «Εδωσε» άλλο ένα ποσοστό 8% στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ 4%, στην Ελληνική Λύση 3,1%, στο ΜέΡΑ25 3,4% και προς άλλα κόμματα 4,9%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με καταμετρημένο το 80%, το μοναδικό κόκκινο σημείο στον χάρτη της χώρας ήταν η Ροδόπη. Συν τοις άλλοις, σε αρκετές περιοχές της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχανε τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η συσπείρωσή του την ημέρα των εκλογών έφτανε στο 68%, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει η Κουμουνδούρου. Υπενθυμίζεται ότι η συσπείρωση της τελευταίας στιγμής αποτελούσε πάντα ένα από τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., γεγονός που δεν συνέβη αυτή τη φορά.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, διαμορφώνονταν ως εξής: Ν.Δ. 146 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 71, ΠΑΣΟΚ 41, ΚΚΕ 26 και Ελληνική Λύση 16, ενώ η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έφτασε στο 60,6%. Η Ν.Δ. συγκέντρωνε το 40,81% και στη συνέχεια ακολουθούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,06%, το ΠΑΣΟΚ με 11,58%, το ΚΚΕ με 7,18% και η Ελληνική Λύση με 4,46%.

Δημήτρης Τερζής
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/