17 Μαΐου 2023

Εκλογές: Αναψαν φωτιές τα σενάρια για την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» 
Νέα μετωπική σύγκρουση προέκυψε στο τρίγωνο Πειραιώς, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή το σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν θα εξέταζε τον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Εμένα αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η νίκη. Γιατί η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα και θα δούμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας το πρέσινγκ προς τη Χαριλάου Τρικούπη, να πέταξε για άλλη μια φορά την μπάλα «στο γήπεδο» του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1: «Λίγο πριν το τέλος προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν εδώ και πολύ καιρό μιλούσα για υπόγειους δίαυλους επικοινωνίας για μια κυβέρνηση ηττημένων δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κυβέρνηση ηττημένων θα γινόταν κυβέρνηση απελπισμένων». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή θα ήταν κάτι τελείως πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είχε άλλη δουλειά από το να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρενέβαινε και στη δικαιοσύνη. Διότι το σκάνδαλο είναι στη δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικά όποιος θέλει και στην επόμενη Βουλή θα μπορούσε να συστήσει ακόμα μια εξεταστική επιτροπή. Έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό να το κάνει».


Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας; Πως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίσει να ζητεί άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει θα ήταν μια βραχύβια πλειοψηφία 2-3 μηνών απολύτως στοχευμένη στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Πηγές της Κουμουνδούρου μιλούν για ένα υποθετικό σενάριο και ξεκαθαρίζουν πως η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προσβολή για τους πολίτες που θα έχουν επιλέξει στις κάλπες πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η κόντρα συνεχίστηκε με τον Άκη Σκέρτσο να σχολιάζει: «Μας λέει δηλαδή, ότι σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις». Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε η Πόπη Τσαπανίδου: «Ο κ. Σκέρτσος μάλλον θα παρακολουθούσε άλλη συνέντευξη. Εκτός και αν το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη». Αρνητικός στον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ALPHA: «Ο κ. Τσίπρας έχει πει κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά λέει κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούριο. Εμένα η θέση μου είναι ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση, σταθερή, κανονική».

Εκλογές: Αναψαν φωτιές τα σενάρια για την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»
Πόσο πιθανός είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού; Με βάση τους δημοσκοπικούς σχηματισμούς χρειάζονται είτε τρία κόμματα και η ανοχή ενός, είτε τέσσερα κόμματα που να μοιράζονται τη στήριξη και την ανοχή στην Βουλή. Και για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όμως, με την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, απαιτούνται 120 βουλευτές, ενώ για προανακριτική πλειοψηφία 151. Μπορεί να γίνει αντιστοίχιση με την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 1989 υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη; Πριν από 34 χρόνια υπήρχε θέμα παραγραφής του σκανδάλου Κοσκωτά, ενώ τώρα με την αλλαγή του Συντάγματος δεν υφίσταται. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός είχαν τότε πλειοψηφία 173 βουλευτών