19 Μαΐου 2023

Στεφανάδης στο Βήμα: «Απαραίτητη προϋπόθεση σταθερότητας η αυτοδυναμία της ΝΔ»

 

«Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός και ο λαός θα επιβεβαιώσει την πεποίθησή μου» αναφέρει σε συνέντευξη του στο Βήμα ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ στη Σάμο, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Το γεγονός πως η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός αλλά απαραίτητή προϋπόθεση για την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας, εν μέσω διεθνούς αστάθειας, τονίζει σε συνέντευξη του στο Βήμα ο βουλευτής Σάμου και εκ νέου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κ. Στεφανάδης προσθέτει επίσης πως η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη μετά τις εκλογές, ενώ στέκεται στα επιτεύγματα της τετραετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το διακύβευμα αυτών των εκλογών, ο κ. Στεφανάδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, παράγοντες όπως η σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές κύρος της χώρας και μεταφέρει παράλληλα τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον τομέα της Υγείας, ο οποίος θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, εάν αυτή παραμείνει στο τιμόνι της χώρας και την επόμενη τετραετία.

Τέλος, αναφέρεται στα όσα πέτυχε ως βουλευτής Σάμου κατά την περασμένη τετραετία και στους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τα κοινά, μετά από μια ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία στον χώρο της Ιατρικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα θέσει ως στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας. Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο, έστω και μετά τις επαναληπτικές εκλογές;

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι αυτοσκοπός. Ούτε πηγάζει από ενδεχόμενο αίσθημα αλαζονείας. Θεωρούμε, ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυβερνητική σταθερότητα της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον που ζούμε, με πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την προσφυγική κρίση που πιέζει τα σύνορα μας και τη μεγάλη πιθανότητα εξόρυξης υδατανθράκων από το ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο μας, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις αμφισβητείται από τους Τούρκους. Αν προσθέσει κανείς τις τουρκικές απειλές που αφορούν τα νησιά μας, μία αυτοδύναμη, ισχυρή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός και ο ελληνικός λαός θα επιβεβαιώσει αυτή την πεποίθησή μου, έστω και μετά από επαναληπτικές εκλογές εφόσον χρειαστούν.

Σε περίπτωση που η αυτοδυναμία δεν καταστεί δυνατή, ποιος πολιτικός σχηματισμός θεωρείτε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο της Νέας Δημοκρατίας;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, θεωρώ την αυτοδυναμία δεδομένη. Στην απίθανη περίπτωση που δεν θα συμβεί αυτό, η Χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, έχει αποδείξει ότι το εθνικό συμφέρον υπερτερεί της κάθε κομματικής σκοπιμότητας. Σε κάθε περίπτωση η ψήφος της 21ης Μαΐου του κυρίαρχου λαού μας θα υποδείξει και τις όποιες εξελίξεις.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές;

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που εδράζονται σε γεγονότα και σε επιτεύγματα και όχι σε συναισθήματα και έωλες υποσχέσεις. Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε μία περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και εκτεταμένων φυσικών καταστροφών αντικειμενικά ήταν μία περίοδος άλματος της χώρας σε όλους τους τομείς:

• Ανάκτηση του διεθνούς κύρους μας
• Αμυντική θωράκιση της χώρας
• Ψηφιοποίηση του κράτους
• Προσέλκυση επενδύσεων
• Πρωτοφανής αριθμός νομοθετικών παρεμβάσεων (άνω των 400) με σκοπό τη λειτουργική βελτίωση στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αυτό που όμως θα ήθελα να επισημάνω είναι και η προσήλωση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στις θεμελιώδης λειτουργίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ένα παράδειγμα: Η ψήφιση αναλογικού και δίκαιου εκλογικού νόμου. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναφέρει αβίαστα τον εκλογικό νόμο με τον οποίο δίνονταν πενήντα έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα ακόμα και με μία ψήφο να υπερτερούσε του δευτέρου κόμματος. Με τον εκλογικό νόμο που είχε εκλεγεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση. Προτίμησε, όμως, να ψηφίσει εκλογικό νόμο με δίκαιη και κλιμακωτή ενίσχυση του πρώτου κόμματος, παρότι με δεδομένο ότι θα είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία δεν είναι προς το συμφέρον της.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη, το διεθνές κύρος της χώρας, η ευημερία σε καθεστώς κοινωνικής γαλήνης και η αποδοκιμασία του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Είστε εδώ και μια τετραετία βουλευτής και ξανά υποψήφιος στη Σάμο. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητεία σας και ποιοι είναι οι στόχοι για το νησί σας σε περίπτωση επανεκλογής σας;

Απαρχής, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Η πολιτική για μένα δεν ήταν ούτε είναι αυτοσκοπός και όχημα προβολής ή αναγνώρισης. Με αντικειμενικά στοιχεία, έχω πετύχει όλους τους στόχους τους οποίους έβαλα στην επιστήμη μου και ίσως τους έχω υπερβεί. Για παράδειγμα, το ερευνητικό μου έργο συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων κορυφαίων παγκοσμίως, στον τομέα της καρδιαγγειακής ιατρικής.

Επέλεξα τον Νομό Σάμου για να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου γιατί κατάγομαι από αυτό τον Νομό, γεννήθηκα και έζησα μέχρι την εφηβεία μου εδώ. Γνωρίζω και έχω βιώσει, επομένως, σε βάθος όλα τα προβλήματα της παραμελημένης αυτής περιοχής της πατρίδας μας. Στόχος μου ήταν και είναι η ανάταξη αυτών των προβλημάτων και η επίλυση τους, μέσω της εξωστρέφειας και της συλλογικής δράσης. Αυτήν την τετραετία με παρέμβασής μας επισκέφθηκαν τη Σάμο, όχι για αναψυχή αλλά για να δουν εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δύο φορές ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και δεκατέσσερις επιπλέον Υπουργοί και Υφυπουργοί. Σταχυολογώντας :

• Mε παρεμβάσεις μας η Κυβέρνηση χρηματοδότησε με πλέον των 140 εκατομμυρίων ευρώ για αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές
• Xρηματοδότησε με περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ τους Δήμους του Νομού Σάμου,
• Xρηματοδότησε το Νομό με πολλές άλλες έμμεσες δράσεις
• Επιλύθηκε σε μεγάλο βαθμό το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού, με δημιουργία νέας μονάδας προσφύγων μεταναστών με αποτέλεσμα η Σάμος να αποτελεί πρότυπο διαχείρισης του μεγάλου αυτού προβλήματος.
• Επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα του χωροταξικού, ένα πρόβλημα που αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού
• Ενισχύθηκαν οι μονάδες υγείας του Νομού ( σε στελέχωση και υποδομές)
• Εγκαταστάθηκε το Στρατηγείο Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικό Σώματος στη Σάμο
• Ενισχύθηκε ο τουρισμός
• Ενισχύθηκαν οι δομές παιδείας
• Δρομολογήθηκαν εμβληματικά λιμενικά έργα στον Νομό και πολλά άλλα.

Είστε ιατρός και μάλιστα καθηγητής καρδιολογίας. Τι σκοπεύει να κάνει η Νέα Δημοκρατία για τον νευραλγικό τομέα της Υγείας εάν κερδίσει και αυτές τις εκλογές;

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υγεία θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης θα αφορούν ενίσχυση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, ψηφιακό μετασχηματισμό στο χώρο της υγείας, ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και πολλές άλλες παρεμβάσεις. Η υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό και η μακροζωία και η ευζωία των Ελλήνων επίσης. Πιστεύω ότι μέχρι το 2027 η παροχή υπηρεσιών υγείας στου Έλληνες θα είναι σε επίπεδο που δεν θα υστερεί καθόλου από το ανάλογο επίπεδο των υγειονομικά αναπτυγμένων χωρών.

ΠΗΓΗ https://www.tovima.gr/