19 Μαΐου 2023

Σε πλήρη εξάρτηση από τον τουρισμό η αγορά εργασίας στο βόρειο Αιγαίο

 

Αναλυτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου

Πλήρη εξάρτηση από τον τουρισμό εμφανίζουν οι νησιωτικές οικονομίες του βορείου Αιγαίου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας.  Συγκεκριμένα  το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου στα νησιά της Περιφέρειας δημιουργήθηκαν 2.110 θέσεις εργασίας. Από αυτές οι 2.106 δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο, δηλαδή το μήνα που πραγματοποιούνται οι προσλήψεις από τις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών.


 Το στοιχείο αυτό δείχνει την στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας στους άλλους παραγωγικούς τομείς των νησιών (εμπόριο, μεταποίηση, κατασκευές κλπ).  Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου είχαν δημιουργηθεί μόλις 4 θέσεις εργασίας, πάντα σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη.

ΠΗΓΗ ΕΜΠΡΟΣ


 

Στην Λέσβο τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 835 θέσεις εργασίας, στην Λήμνο 62, στην Σάμο 978, στην Χίο 195 και στην Ικαρία 36. Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν και την δυναμικότητα του τουριστικού τομέα  σε κάθε νησί.

 

Στο σύνολο της χώρας τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 123.079 θέσεις εργασίας, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου δημιουργήθηκαν 180.566 θέσεις εργασίας. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση της  Λέσβου έτσι και πανελλαδικά οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τομέα του τουρισμού και κατά κανόνα είναι προσωρινές, διότι με το τέλος της τουριστικής περιόδου η πλειοψηφία των εργαζομένων οδηγούνται ξανά στην ανεργία.

 

Το 60,33% των νέων συμβάσεων εργασίας του Απριλίου είναι πλήρους απασχόλησης, το 31,41% αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το 8,26% αφορά συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.