23 Μαΐου 2023

Για την ήττα ΣΥΡΙΖΑ φταίνε… οι άλλοι

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 598.503 λιγότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής σε σχέση με το 2019. Και όταν αυτό συμβαίνει σε ένα κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για τέσσερα χρόνια, τα πράγματα είναι εξαιρετικά σύνθετα. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου το κλίμα ήταν βαρύ. Διαπιστώθηκε πως υπήρξε μια μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές και, βέβαια, έγινε αποτίμηση των παλινωδιών του κόμματος που το πήγαν πολύ πίσω. Τριάντα δύο ημέρες είναι πολύ λίγες για να μπορέσει o ΣΥΡΙΖΑ να ανασυνταχθεί και κυρίως να επικοινωνήσει το νέο αφήγημα που θα έχει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.


 Σε αυτό που συμφώνησαν είναι πως ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιουνίου θα πρέπει «να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και στην αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη». «Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του οργάνου, οριοθετώντας το αφήγημα με το οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα από εδώ και στο εξής πρέπει να είναι αποκρυσταλλωμένο και καθαρό, χωρίς τα θολά σημεία της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Με την τοποθέτησή του επέρριψε ευθύνες για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που δεν ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο ενότητας που έκανε: «Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις, στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι, το δικό τους το χωράφι».

Η Κεντρική Επιτροπή
Κύριος στόχος με βάση και τη δήλωση του προέδρου; Ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων. Και για την Κουμουνδούρου είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» να απευθυνθεί στο κοινό που τον στηρίζει από το 2012. Υπάρχει μια μεγάλη διασπορά η οποία θα πρέπει να μαζευτεί. Αύριο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει ένας πρώτος απολογισμός και να αποτυπωθούν τα επόμενα κρίσιμα βήματα.

Σύγχυση και δύσκολη «επόμενη ημέρα»
Η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να νικηθεί με «φλερτ» προς φίλιες δυνάμεις και τη θολή «προοδευτική διακυβέρνηση». Και πλέον το κόμμα είναι μόνο του απέναντι σε όλους. Από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου βγαίνει ένα κλίμα ενωτικό στη γραμμή «προστασίας του προέδρου». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως έχει μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνει την ευθύνη και να μην εγκαταλείπει τη μάχη. Σε αντίθεση με κάποιες φήμες, δεν τέθηκε ζήτημα απόσυρσής του από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα θα κριθεί και από τα νέα αποτελέσματα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε ένα μήνα εκλογές. Μετά τις εκλογές θα κάνουμε ταμείο και πιστεύω ότι τα συλλογικά μας όργανα θα δρομολογήσουν και μια συνεδριακή διαδικασία έκτακτη». Υπέρ της παραμονής του στην προεδρία τάχθηκε η Ελενα Ακρίτα: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει πιο δυνατός από ποτέ μετά την ήττα. Και θα την ξαναφέρει την Αριστερά στην εξουσία». Ο Νίκος Μπίστης στον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Η δική μας πρόταση δεν μπόρεσε να λειτουργήσει. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, θα τα βάλουμε κάτω τώρα, αλλά η εκτίμησή μας θα γίνει κυρίως μετά από αυτές τις εκλογές».


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συζητήθηκε χθες το ενδεχόμενο νέα πρόσωπα με ηχηρό αποτύπωμα μετά τις εκλογές να αποκτήσουν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορεί να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαφορά των 20 μονάδων; Στην Κουμουνδούρου δεν ζεσταίνουν τις μηχανές με αυτή τη στρατηγική. Οι δηλώσεις, ωστόσο, των στελεχών λίγες ώρες μετά τη συντριβή δείχνουν τη σύγχυση που υπάρχει. Ο Γιώργος Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook –πέρα από την κριτική που άσκησε τονίζοντας ότι «μας έφτυσαν, δεν βρέχει»– εκτίμησε πως η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σίγουρη και ότι «προέχει η μάχη των επόμενων εκλογών. Δεν είναι χαμένη. Δεν έχει τελειώσει τίποτα». Στην ίδια γραμμή ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε: «Θα μας δοθεί η ευκαιρία τον μήνα που έρχεται να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη με στόχο να διεκδικήσουμε, πάρα πολύ δύσκολα, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και την κυβέρνηση τελικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να παραλάβει τη διερευνητική εντολή, την οποία θα παραδώσει εντός ολίγων ωρών.

Του Αντώνη Αντζολέτου
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΗ