24 Μαΐου 2023

.Εκλογές 2023: Οι παγίδες της κάλπης για τη Ν.Δ.



Η Πειραιώς ξορκίζει την αλαζονεία και «στοχεύει» τα μικρά κόμματα

 Το εκκωφαντικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έχει ήδη καταγραφεί στην εκλογική ιστορία, αλλά στην Πειραιώς κοιτάζουν τις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οπως έλεγε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, «οι τόνοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλοί» καθώς «οι κάλπες άδειασαν ξανά και θα ξαναγεμίσουν στις 25 Ιουνίου».  

Οι παγίδες, άλλωστε, για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν και η στρατηγική για την αναχαίτισή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Πρώτον, είναι ο κίνδυνος της αποσυσπείρωσης. Το αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό, που υπάρχει ο «φόβος» ένα κομμάτι των πολιτών να θεωρήσει πως το «παιχνίδι τελείωσε» και μπορεί να κινηθεί, στις δεύτερες εκλογές, σε κάποιο άλλο κόμμα ή στην αποχή.  «Η λογική πως ο Μητσοτάκης τώρα έχει κερδίσει οριστικά, δεν πρέπει να επικρατήσει», σημειώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως δεν πρέπει να υπάρξει αποσυσπείρωση.  Το γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος δεν θα έχει σταυροδοσία και, ως εκ τούτου, οι βουλευτές δεν θα κυνηγάνε τον σταυρό, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να χτυπήσουν καμπανάκια κινδύνου, καθώς είναι βέβαιο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας απαιτεί την επανασυσπείρωση όσων πήγαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή

Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθεί όλη η πολιτική συζήτηση στο δεύτερο κόμμα και στην κυοφορούμενη μάχη στην Κεντροαριστερά, και να φύγει από την πρώτη γραμμή το διακύβευμα της αυτοδυναμίας και των όσων λέει η Νέα Δημοκρατία.

«Η μεταφορά της συζήτησης μπορεί να στοιχίσει εκλογικά», αναφέρει η ίδια πηγή, με τη Ν.Δ. να θέλει να κρατήσει τον επόμενο μήνα ψηλά στην ατζέντα το πόσο σημαντικό για τη χώρα είναι να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στην Πειραιώς ετοιμάζονται ήδη για ένα επικοινωνιακό μπαράζ που θα μιλάει «ακόμη πιο καθαρά» για την επόμενη ημέρα και το τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία.

Τρίτον, υπάρχει «ο κίνδυνος» των μικρών κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Με ένα ή δύο κόμματα να περνούν το όριο του 3% στις εκλογές της 25ης Ιουνίου –ήδη σε αυτό το όριο είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση Ελευθερίας και η υπερσυντηρητική Νίκη– τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας μπορεί να πλησιάσει το 39%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν ενεργοποιηθούν οι δύο πρώτοι κίνδυνοι και η Ν.Δ. χάσει κάποιο μέρος της δύναμης που κέρδισε την 21η Μαΐου, τότε η αυτοδυναμία δεν θα είναι περίπατος, αλλά μπορεί να παιχτεί στο όριο.

Στην Πειραιώς το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν θα είναι ξεκάθαρη και θα στοχεύει σε πεντακομματική Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την ψήφο και όσων δεν τον επέλεξαν στον πρώτο γύρο, ενώ θα μιλήσει αναλυτικά και για την αναγκαιότητα της καθαρής εντολής και της αυτοδυναμίας, που, ούτως ή άλλως, ενέκριναν οι πολίτες κατά τον «πρώτο γύρο» των εκλογών. Τέταρτον, αλλά όχι λιγότερο αμελητέο, υπάρχει ο κίνδυνος της εσωτερικής αλαζονείας.

Στο Μαξίμου έχουν στείλει μήνυμα σε κάθε τόνο πως «οι εκλογές δεν τελείωσαν» και τα στελέχη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένα. «Δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί, μόνο δουλειά για την επόμενη μέρα», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού στην «Κ», στέλνοντας το μήνυμα σε όλα τα στελέχη του κόμματος.
Σταύρος Παπαντωνίου
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ