19 Μαΐου 2023

Τουρκία 2023: Οργιάζει η εκλογική νοθεία του Λεωνίδα Κουμάκη*



 Οι τουρκικές εκλογές δεν έχουν καμιά σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες που γνωρίζουμε σε ολόκληρη την Δύση.

Στην Τουρκία ένας υποψήφιος Πρόεδρος, δύο 24ωρα πριν τις εκλογές μαζεύει σαν στρατιωτάκια δεκάδες δημοσιογράφους, σε στυλ Βόρειας Κορέας, που του κάνουν αυστηρά προκαθορισμένες ερωτήσεις επειδή είναι ταυτόχρονα και νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και Πρόεδρος ένα σωρό άλλων αρχών, οργανισμών και ιδρυμάτων. Φροντίζει μάλιστα, 29 ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να διακόψουν το πρόγραμμα τους και να συνδεθούν με το σημείο της «συνέντευξης».

Στην Τουρκία, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει πρόσβαση μόλις  32 λεπτών στην κρατική τηλεόραση, έναντι 32 ωρών του «υποψήφιου» και νυν Προέδρου!

Στην Τουρκία κατά την προεκλογική περίοδο δεν τοποθετείται υπηρεσιακός υπουργός σε κρίσιμα υπουργεία. Στο Υπουργείο Εσωτερικών π.χ. το διάσημο, πολιτικό αφεντικό της τουρκικής (και όχι μόνο) μαφίας Σουλεϊμάν Σοιλού παρέμεινε στο υπουργείο του (όπως και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης των ισλαμιστών), διεξήγαγε «προεκλογικό αγώνα» με δαπάνες του κράτους (όπως και όλοι οι άλλοι) και διέταξε παράτυπα αστυνομία και χωροφυλακή να μεταφέρουν, μετά την λήξη της καταμέτρησης, 192.000 κάλπες στο Υπουργείο του για … «φύλαξη»!

Στην Τουρκία, το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει εκλογικά αποτελέσματα απευθείας από το Κεντρικό Εκλογικό Κέντρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, σε αυθεντική «εφαρμογή» της λαϊκής παροιμίας Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει!.

Το ιδιότυπο αυτό «σύστημα» εγκαινιάστηκε, σύμφωνα με τον αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Cevheri Güven ο οποίος διέφυγε με την οικογένεια του στην Γερμανία εξ αιτίας καταδίκης του σε 22,5 χρόνια φυλακή για δήθεν τρομοκρατία, μετά το έτος 2014 όταν ο Ρ. Τ. Ερντογάν κατέβηκε από το «τραίνο της Δημοκρατίας» και επιβιβάστηκε στο «τραίνο της χειραγώγησης» λόγω των συγκλονιστικών γεγονότων του 2013 (επεισόδια και μαζικές συλλήψεις στο πάρκο Γκεζί, σκάνδαλα κλοπής δημόσιου χρήματος, διαφθορά με δωροδοκίες αξιωματούχων, κασέτες με οδηγίες Ερντογάν στον γιό του Μπιλάλ για το (ανοικτό ακόμα) σκάνδαλο Halkbank και άλλα πολλά.

Το 2014 το τουρκικό καθεστώς, φοβούμενο την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, αποφάσισε να βάλει χέρι στο σύστημα καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων με πρώτη πρόβα τις δημοτικές εκλογές της Άγκυρας τον Μάρτιο του 2014, όπου ο τότε υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς προηγείτο σταθερά του κυβερνητικού υποψηφίου Μελίχ Γκιοκτσέκ.

Μέχρι τότε, υπήρχε μια εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία (Cihan Haber Ajansı - CİHAN) η οποία είχε δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα που ξεκινούσε από κάθε μία κάλπη ξεχωριστά, ελεγχόμενο όσον αφορά τα αποτελέσματα που συγκέντρωνε από το κρατικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (Yüksek Seçim Kurulu – YSK). Μετά την ταύτιση των δύο διαφορετικών καταμετρήσεων, γινόταν η σταδιακή μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω των ΜΜΕ και των διάφορων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν όσο κέρδιζε τις εκλογικές αναμετρήσεις με λαϊκή υποστήριξη, εμφανιζόταν σε ολόκληρο τον κόσμο σαν «δημοκράτης» και δεν είχε κανένα λόγο να επέμβει στην διαδικασία καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Όταν όμως στριμώχτηκε, η «επέμβαση» κατέστη αναπόφευκτη. Ο άνθρωπος που επιφορτίστηκε το έργο της χειραγωγημένης μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν (πάντα σύμφωνα με τον Cevheri Güven) ο τότε πρόεδρος του πρακτορείου Anadolu Kemal Ozturk σε συνεργασία με τους σκοτεινούς μηχανισμούς της ΜΙΤ: Την νύχτα των εκλογών, αντιπρόσωποι σημαντικών εκλογικών κέντρων της εταιρίας CİHAN εμποδίστηκαν από την φυσική τους παρουσία μπροστά στις κάλπες, ενώ την ίδια νύχτα το «σύστημα» των αποτελεσμάτων της ιδιωτικής εταιρείας CİHAN δέχτηκε καταστροφική επίθεση από «άγνωστους» χάκερς.

Η Άγκυρα, πάντα την ίδια νύχτα των εκλογών, βυθίστηκε ξαφνικά στο σκοτάδι για δύο ώρες και σταμάτησε η λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των καμερών. Όταν επανήλθαν τα φώτα και λειτούργησαν οι κάμερες, ο κυβερνητικός υποψήφιος είχε επικρατήσει του Μανσούρ Γιαβάς με διαφορά 1% των «ψήφων»! Μάταια ο «ηττηθείς» ζήτησε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επανάληψη των εκλογών ή έστω, την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014 η ιδιωτική εταιρία CİHAN αποκλείστηκε από την καταμέτρηση ψήφων σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Στην συνέχεια, το πρακτορείο Anadolu, δηλαδή ο Kemal Ozturk, αποδεσμεύτηκε από το κρατικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και συνδέθηκε με το Συντονιστικό Εκλογικό Κέντρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ώστε να μεταδίδει σαν επίσημα αποτελέσματα, αυτά που «έβγαζε» το επιτελείο του κυβερνητικού ΑΚΡ!

Το νέο «σύστημα» λειτούργησε ρολόι σε όλες τις κρίσιμες και «νικηφόρες» για το καθεστώς αναμετρήσεις Αυγούστου 2014 (Προεδρικές εκλογές), Ιουνίου και Νοεμβρίου 2015 (Βουλευτικές), στο δημοψήφισμα του 2017 με το οριακό αποτέλεσμα για την επιβολή καθεστώτος ενός ανδρός, στις κοινές Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές του 2018, μέχρι το έτος 2019, όταν η αντιπολίτευση αφυπνίστηκε. Τόσο το επιτελείο του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη όσο και εκείνο του Μανσούρ Γιαβάς στην Άγκυρα αποφάσισαν να στείλουν πολλούς εθελοντές μέσα στα διάφορα εκλογικά τμήματα σαν παρατηρητές.

Η ενέργεια αυτή της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη «μπλόκαρε» την αυθαίρετη μετάδοση αποτελεσμάτων του ΑΚΡ και δημιούργησε πανικό στο κομματικό επιτελείο που μετέδιδε τα αποτελέσματα κατά το δοκούν προς το Anadolu. Ξαφνικά το πρακτορείο Anadolu διέκοψε απότομα την μετάδοση των αποτελεσμάτων για «τεχνικούς λόγους», παρουσιάζοντας την στιγμή της διακοπής τον Εκρέμ Ιμάμογλου με 48,80% και τον αντίπαλο του και «κολλητό» του παλατιού Μπιναλί Γιλντιρίμ με 48,56%!

Όπως είναι γνωστό, τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν με προσφυγές και διάφορες άλλες προφάσεις από στελέχη του καθεστώτος αλλά στις επαναληπτικές εκλογές που ακολούθησαν, με αυστηρότερο όμως έλεγχο των αποτελεσμάτων από την αντιπολίτευση, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θριάμβευσε με διαφορά 800.000 ψήφων!

Στην Άγκυρα, ο Μανσούρ Γιαβάς εξελέγη πανηγυρικά όχι όμως με το 13,5% που τον παρουσίαζαν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές, αλλά μόλις με…3,5%!

Ο  τότε Πρόεδρος  του YSK Sadi Güven (2013-2020) τον Απρίλιο του 2019 επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνώριζαν αρκετοί:  «Το πρακτορείο Anadolu δεν είναι πελάτης μας. Δεν ξέρω από που παίρνει τα αποτελέσματα που ανακοινώνει!». Δεν μπορούσε βέβαια να πει ότι τα παίρνει από το Συντονιστικό Εκλογικό Κέντρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ!

Στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 εφαρμόστηκε το ίδιο «σύστημα». Το πρακτορείο Anadolu κάνοντας βάσει σχεδίου, ψυχολογικές «επιχειρήσεις» ανακοίνωσε αμέσως μετά την έναρξη μετάδοσης αποτελεσμάτων, ότι ο «Πρόεδρος» προηγείται με ποσοστό 60%!

Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κατήγγειλε σχεδόν ταυτόχρονα πως «Έχουμε στοιχεία ότι έχουν παραποιηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών. Υπάρχει μηχανισμός παραποίησης των αποτελεσμάτων».

Όπως ήταν φυσικό, επικράτησε ένα μεγάλο αλαλούμ με την ανακοίνωση διαφορετικών αποτελεσμάτων από το πρακτορείο Anadolu, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ΥSK και το πρακτορείο ΑΝΚΑ το οποίο μετέδιδε αποτελέσματα από την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης.

Οι φασίστες του Ντεβλέτ Μπαχτσελή σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν με 5, 6 ή το πολύ 7% (όριο εισόδου στο κοινοβούλιο). Ξαφνικά τα «αποτελέσματα» εμφανίζουν τους φασίστες του Ντεβλέτ Μπαχτσελή με 10, 11 ακόμα και 12% - ξεπερνώντας ακόμα και την Μεράλ Ασκσενέρ. Η «συμμετοχή» στις εκλογές πλησίασε το πρωτοφανές 94% και οι έμπειροι πολιτικοί αναλυτές ξεχώρισαν αμέσως, όχι βέβαια την ξαφνική εκλογική «ανάσταση» των φασιστών ή την προσέλευση-ρεκόρ, αλλά τις ξεχωριστές ικανότητες εκλογικής νοθείας του Σουλεϊμάν Σοιλού, τον οποίο υποστηρίζει με φανατισμό ο Ν. Μπαχτσελή. Άλλωστε ο νόμος για την εύκολη «αλλαγή επωνύμου» έγινε μάλλον για να μπορούν τα μέλη των γκρίζων λύκων να ψηφίσουν δύο φορές (με το παλιό και νέο επώνυμο) στους εκλογικούς καταλόγους του Σ. Σοιλού, διπλασιάζοντας την εκλογική δύναμη των γκρίζων λύκων από 5% σε… 10%! Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι αυξήθηκε και η εκλογική «επίδοση» του Ρ. Τ. Ερντογάν η οποία «διέψευσε» όλες ανεξαιρέτως τις προβλέψεις όλων των έγκυρων ντόπιων και ξένων εταιρειών δημοσκοπήσεων.  Ακόμα και το σεισμόπληκτο και κατεστραμμένο Καχραμανμαράς εμφανίζεται να ψήφισε με ποσοστό 71% τον Ρ. Τ. Ερντογάν!  

Οι άδειοι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης την νύχτα των εκλογών επιβεβαιώνουν τον φόβο του κόσμου για επεισόδια αλλά και την ανταπόκριση στην έκκληση της αντιπολίτευσης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α: Στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου 2023 ο Ρ. Τ. αναμένεται να αυτό-ανακηρυχθεί νικητής ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, εισπράττοντας αμέσως τα συγχαρητήρια των άσπονδων «φίλων» του (Ρωσία, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν κλπ).

Η καταιγίδα που σίγουρα θα πλήξει την τουρκική κοινωνία,  από την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας, η εμφύλια αναταραχή και αναστάτωση που αναμένεται από την αποκάλυψη μεθόδων και συστημάτων νοθείας που εφαρμόστηκαν στις εκλογές, η εντονότερη εσωτερική καταπίεση και καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων, αναμένεται να επιβάλλουν σχετική ηρεμία στις εξωτερικές σχέσεις και τις περιπέτειες των Τούρκων ισλαμιστών.

Μέχρις ότου ξαφνικά, επανέλθουν οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν με κιτς μεγαλεία, κακόγουστες νεο-οθωμανικές φιέστες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς …

 

 

* Λεωνίδας Κουμάκης: Νομικός, Συγγραφέας, Αρθρογράφος-Αναλυτής, μέλος του International Hellenic Association. Το αυτοβιογραφικό, διαχρονικό βιβλίο του «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία», το οποίο αναφέρεται στην μεθοδική εξολόθρευση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης από το τουρκικό κράτος, υπάρχει εντελώς δωρεάν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα.