10 Απριλίου 2023

Αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Στάντζου και για το Μουσείο Ναυπηγικής Τέχνης

 

Στις 17 Ιανουαρίου 2022 το Πνευματικό ίδρυμα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Στάντζο τον ενημερώνει σχετικά με τον απεγκλωβισμό του σκάφους “Άγιος Νικόλαος”, τύπου ΤΣΕΡΝΙΚΙ.
Του υπενθυμίζουν ότι έχουν στείλει και άλλες επιστολές όπως τις με αρ. πρωτ. του Δήμου 9881/28-7-21 και 17365/22-12-21, 1275/07/02/2022 και 6972/06/06/22 αλλά δεν έχει γίνει το παραμικρό 

Το σκάφος «Άγιος Νικόλαος», είναι κατασκευασμένο το 1910 στο Κοκκάρι της Σάμου από τον φημισμένο μικρασιάτη καραβομαραγκό Δημητρη Φουρναράκη. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα σκάφη που διασώζονται στο Αιγαίο. Έχει κηρυχθεί ως ΚΙΝΗΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ του νεότερου λαϊκού πολιτισμού από το ΥΠ.ΠΟ.Α, με την απόφαση ΥΑ/ΔΙΝΕΠΟΚ/ Β/80227/1624, ΦΕΚ Β/1830/1.9.2008 



Είχε αγοραστεί από τον Δήμο Σάμου έναντι 34.000€, με σκοπό να διασωθεί και να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά εκθέματα του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου. 
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει την υποχρέωση, να διατηρεί το κινητό μνημείο «Άγιος Νικόλαος» σε καλή κατάσταση και να ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ για την κατάστασή του και για οποιαδήποτε εργασία γίνεται πάνω σε αυτό.

Μετά την αγορά του, μεταφέρθηκε στη Σάμο και φυλάσσονταν στα Ταμπάκικα του Καρλοβάσου, σε αποθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Κατά το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020.κατέρρευσε η στέγη της αποθήκης και το σκαρί βρίσκεται στο χώρο εγκλωβισμένο. 



Πριν ένα χρόνο περίπου, στις 21 Ιανουαρίου 2022 έγινε αυτοψία στο χώρο, από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλη Μητσό την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Δέσποινα Κάιλα και τον συνεργάτη του Ιδρύματος κ. Κώστα Δαμιανίδη. 
Μετά την αυτοψία ο κ. Μητσός επρόκειτο να διερευνήσει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εργασίες απεγκλωβισμού του σκάφους από συνεργείο του Δήμου ή από το πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών από τον τελευταίο σεισμό.



Με επιστολές που δόθηκαν στην δημοσιότητα για ενημέρωση των πολιτών  οι επικεφαλής των παρατάξεων  ο κ.Ζάχαρης Νίκος και ο κ.Χατζηχριστοδούλου Χρήστος  χτυπούν το καμπανάκι   στην  Δημοτική Αρχή ενημέρωση  για την μεγάλη καθυστέρηση στη δημιουργία  του Φορέα Διαχείρισης του Μουσείου Ναυπηγικής και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, στο Ηραίον. 

Με τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης, το Μουσείο θα μπορεί να λειτουργήσει, έστω και χωρίς να εκτίθενται όλα τα σκάφη,  να ανοίξει στο κοινό και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών στο Ηραίον.


Απαιτείται δε να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες από τη μεριά του Δήμου, καθόσον μέσα στο 2023 «κλείνει» τυπικά το ΕΣΠΑ-ΕΠΑνΕΚ που χρηματοδοτεί το έργο και αντιλαμβανόμαστε όλοι τις συνέπειες για την μη ολοκλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων.
 

Πριν λίγο καιρό η δημοτική αρχή Στάντζου  κατηγορούσε την Αντιπεριφέρεια γιατί δεν έχει φορέα διαχείρισης  και με διάφορους επικοινωνιακούς και μόνο σχολιασμούς προσπαθούσαν να κατηγορήσουν  την κατηγορήσουν   για αδράνεια ως προς τον φορέα διαχείρισης


Σήμερα και  μετά από όσα αναφέρθηκαν  προκύπτει ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου δεν φτιάχνει φορέα διαχείρισης σε αυτά που είναι αρμόδιος 

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχαν εμπλοκή σε θέματα όπως το ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ όπου είναι εντελώς ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ κατά τον Νόμο