6 Απριλίου 2023

«Επίθεση» φιλίας από Ερντογάν: Είναι η ώρα να λύσουμε τις διαφορές μας με την Ελλάδα



 Να αξιοποιήσει το «θετικό κλίμα» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δήλωσε πως επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει την πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα σε ανατολική Μεσόγειο ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων με τη Ελλάδα.

Μιλώντας στο παραδοσιακό ιφτάρ για τους Τούρκους πρέσβεις, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚP, υποστήριξε ότι η «καλή ατμόσφαιρα μπορεί να αξιοποιηθεί» και ότι «υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων όπως πάντα και ότι παρ΄όλες τις αδικίες που έχουν υποστεί, η ένταξη (της Τουρκίας) στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος».

«Οι πράξεις που τροφοδοτούν την ισλαμοφοβία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι ανησυχητική για το μέλλον μας. Αυτές οι αποτρόπαιες προσπάθειες, όπως το κάψιμο του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ή να δικαιολογηθούν με κανέναν τρόπο», τόνισε στη συνέχεια Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε σε ιφτάρ που διοργάνωσε η (ΜΚΟ) Διεθνής Ένωση Δημοκρατών (UID) στις Βρυξέλλες ότι «η Τουρκία όχι μόνο διασφαλίζει τον εαυτό της μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, αλλά και συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο».

Είπε είπσης ότι η χώρα του «δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή (των πόρων) και μεσολαβεί για τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων.