3 Απριλίου 2023

Η Υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δεμερτζή Πένη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αυτισμού



 Η 2η Απριλίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού για να μας υπενθυμίζει ότι τα αυτιστικά άτομα δεν πρέπει να αποκλείονται από το κοινωνικό γίγνεσθαι και η πλήρης ισοτιμία και ένταξη στο κοινωνικό σύνολο είναι υποχρέωση αλλά και δείκτης πολιτισμού για την πολιτεία.                   .


Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, γεννιούνται περίπου 750 παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Ο αυτισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙ και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο ανεξάρτητα από την ηλικία, εθνικότητα, φυλή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, κοινωνική τάξη.


Οι διακρίσεις και η κοινωνική περιθωριοποίηση που βιώνουν τα αυτιστικά άτομα και οι οικογένειες τους συνιστούν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και αναδεικνύουν την ανάγκη ειδικών στρατηγικών για την αντιμετώπισή τους.                .Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προγραμματικές του θέσεις για τα αυτιστικά και ανάπηρα άτομα και τις οικογένειες τους δεσμεύεται για:


Πρώιμη και έγκυρη διάγνωση της βλάβης για παιδιά και ενήλικες, ενισχύοντας και πολλαπλασιάζοντας τις δημόσιες δομές διάγνωσης στην κοινότητα.


Αύξηση του αναπηρικού επιδόματος κατά 20% .


Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες καθώς και εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.


Αναδιαμόρφωση επιδόματος παιδιού και μεταφορά στήριξης στην μητέρα από την γέννηση του μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών και από την συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.


Αποϊδρυματοποίηση: Αύξηση των Στεγών Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΣΥΔ και ΣΑΔ). Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθού για 70.000 ανάπηρους και δωρεάν εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ).


Συμπεριληπτική εκπαίδευση και ειδικές στρατηγικές για αυτιστικούς μαθητές και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Διορισμοί 20.000 μόνιμων δασκάλων και καθηγητών Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης.


Ένταξη στην εργασία. Επαναφορά του 15% των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Βελτίωση πλαισίου ΚΟΙΝΣΕΠ & ΚΟΙ.ΣΠΕ και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αναπήρων.


Υλοποίηση από τον ΟΑΕΔ ευέλικτων προγραμμάτων, εργασίας κατάρτισης και συμβουλευτικής.


Καμία οικογένεια να μην επιβαρύνεται οικονομικά για τις απαραίτητες συνεδρίες εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, κ.λ.π.


Καμία οικογένεια να μην πληρώνει ιδιωτική παράλληλη στήριξη για το παιδί της.


Αγωνιζόμαστε μαζί με τα αυτιστικά άτομα και τις οικογένειες τους για μία ισότιμη και δημοκρατική κοινωνία που αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους.


Δεμερτζή Ελπινίκη (Πένη)


Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νομού Σάμου