13 Απριλίου 2023

Ακριβαίνουν και οι… κάλπες – Αύξηση του κονδυλίου για τις εκλογικές αποζημιώσεις

 

Αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα εργαστούν για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες. Συγκεκριμένα, ενώ το ανώτατο προβλεπόμενο κόστος για την καταβολή των εκλογικών αποζημιώσεων σε όλους πλην των αστυνομικών ήταν στις εκλογές του 2019 τα 50 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στην τροπολογία, σε αυτές τις εκλογές οι υπάλληλοι που θα εργαστούν θα λάβουν συνολικά έως και 62 εκατ. ευρώ.


Αυξημένα προβλέπονται και τα κονδύλια που αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων στους αστυνομικούς αλλά και στους υπαλλήλους των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 το σχετικό ανώτατο κονδύλι έφτανε τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα αυξάνεται σε 15 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα χρήματα που θα λάβουν όσοι εργαστούν για τις εκλογές αυτή τη φορά, όπως προβλέπεται από την τροπολογία, θα είναι αφορολόγητα και δεν θα υποστούν τις νόμιμες παρακρατήσεις που προβλέπονται στην τακτική μισθοδοσία. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι το εκλογικό κόστος μπορεί να εκτοξευτεί με την καταβολή υψηλών εκλογικών αποζημιώσεων ή την κατανομή χρημάτων σε υπαλλήλους που ελάχιστα συμβάλλουν στην εκλογική διαδικασία.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν στην «Κ» ότι η αύξηση των προβλεπόμενων κονδυλίων για εκλογικές αποζημιώσεις που συμπεριλαμβάνεται στην τροπολογία, ήταν απαραίτητη δεδομένου ότι σε αυτές τις εκλογές πρακτικά θα στηθούν «εκλογικά τμήματα» σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Πάνω από 26.000 Ελληνες που διαμένουν στο εξωτερικό αναμένεται να ψηφίσουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής πλατφόρμας. Ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία και η ανάγκη υπαλλήλων να μεταβούν στο εξωτερικό δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυξημένα κονδύλια προβλέπονται για κάθε εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου αλλά και τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2024. Η εξειδίκευση της κατανομής των κονδυλίων θα πραγματοποιηθεί με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και λίγο πριν από τη διεξαγωγή τους.

Πριν από την κρίση…
Οι εκλογικές αποζημιώσεις, οι οποίες πριν από την οικονομική κρίση μοιράζονταν αφειδώς ως προεκλογικό μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους ακόμα και σε πολλούς που ουδεμία σχέση είχαν με την εκλογική διαδικασία, σταδιακά μειώθηκαν.

Υπολογίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2009 περισσότεροι από 160.000 υπάλληλοι (υπουργείο Εσωτερικών, δικαστικοί υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, σώματα ασφαλείας κ.ά.) έλαβαν εκλογικό επίδομα. Χαρακτηριστικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2010 το εκλογικό επίδομα μειώθηκε κατά 20%, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των υπαλλήλων που το έλαβαν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος των εκλογών.

Ακολούθησε σημαντική περικοπή των εκλογικών δαπανών και κυρίως των εκλογικών αποζημιώσεων που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα τους. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 υπολογίζεται ότι οι εκλογικές δαπάνες του κράτους για τη διεξαγωγή τους έφτασαν τα 60 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και όλες οι υπόλοιπες δαπάνες εκτός των αποζημιώσεων (προμήθεια καλπών και παραβάν κ.ά.) που αθροιστικά υπολογίζονται στο 1/6 του συνολικού κόστους. Οι βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 υπολογίζονται στα 55 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 33 εκατ. ευρώ, ενώ το δημοψήφισμα έφτασε στα 27 εκατ. ευρώ. Οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2019 –εθνικές, αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές–, υπολογίζεται ότι στοίχισαν συνολικά 150 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο κονδύλι των εκλογικών αποζημιώσεων αφορά τους δικαστικούς υπαλλήλους που εργάζονται στις εκλογές και οι οποίοι επίσης συνήθως χρειάζεται να ταξιδέψουν (οδοιπορικά) αλλά και να διαμείνουν για κάποιες ημέρες στα σημεία που έχουν διοριστεί. Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των αστυνομικών που θα εργαστούν στις εκλογές.

Για συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται συνήθως υψηλή αποζημίωση –στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν 2.400 ευρώ–, δεδομένου ότι εργάζονται υπερωριακά για μεγάλο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία των εκλογών. Εκείνοι που λαμβάνουν μικρή αναλογικά αποζημίωση διαχρονικά είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, γεγονός που αποτελεί πάντα σημείο τριβής με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Πηγή kathimerini.gr