5 Απριλίου 2023

Παναγιωτόπουλος – Ακάρ: Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα



 Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία, στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, και εν συνεχεία μετέβη, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών.

Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και τους χώρους όπου στεγάζονται προσωρινά οι κάτοικοι που επλήγησαν από τον σεισμό.

Κατά την επίσκεψή του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε «προς τον Χουλουσί Ακάρ, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί».

«Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Ελληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας (…) Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε, την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το συμβολικό μήνυμα της επίσκεψής του, ότι «οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «επιθυμία μας, προσδοκία μας και ευχή μας είναι, χωρίς να περιμένουμε μια νέα καταστροφή, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να διατηρηθεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό».

«Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, πιστεύω και ελπίζω το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης», συνέχισε ο κ. Ακάρ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «κάποια προβλήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία «ελπίζουμε πως μπορούμε να επιλύσουμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου, του συμμαχικού πνεύματος, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο (…) προς όφελος όλων των πλευρών».