25 Απριλίου 2023

Δεμερτζή Ελπινίκη (Πένη) Οι γυναίκες μπροστά για ισότητα και δικαιοσύνη παντού



 Στην Ελλάδα οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη γιγάντωσαν τις κοινωνικές ανισότητες, συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος και έπληξαν  μακροχρόνια βασικά δικαιώματα των γυναικών (εργασιακά, Οικογενειακού Δικαίου, κ.λπ.). Ταυτόχρονα οι πολιτικές αυτές ευνόησαν στην επικράτηση της πατριαρχικής αντίληψης ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες να επωμιζόμαστε καθημερινά πολλαπλούς ρόλους και ιδιότητες αυτούς της «τέλειας» μητέρας, κόρης, συζύγου, μαθήτριας, φοιτήτριας, εργαζόμενης.


Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντίθετα με ότι προβλέπεται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την έμφυλη ισότητα κατάργησε την ΓΓΙΦ (Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων) και την ενσωμάτωσε στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, μεταφέροντάς τη στο Υπουργείο Εργασίας!!
Όμως η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο τον τομέα της εργασίας και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αλλά, επίσης, την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, την κοινωνική ένταξη και την ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα ΜΜΕ, την Υγεία και την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών σε δομές εξουσίας, διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων. 
Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ισότητα των φύλων, εκτός από οικουμενική αρχή και θεμελιώδες ζήτημα Δημοκρατίας, είναι ταυτόχρονα και οραματικός στόχος για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς έμφυλες ανισότητες, απαλλαγμένης από τη βία και τα στερεότυπα, στην οποία οι γυναίκες και οι άνδρες, κορίτσια και αγόρια, θα έχουν ίσες ευκαιρίες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους.
Συνεχίζοντας το πολύ σημαντικό έργο της τετραετίας 2015-2019, η προοδευτική κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου με κεντρικό στόχο «Δικαιοσύνη παντού», περιλαμβάνει και τη δικαιοσύνη στην ισότητα των φύλων, ώστε η πατρίδα μας να πάψει να βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στα θέματα της έμφυλης ισότητας.
Ενδεικτικά στην κατεύθυνση αυτή και αξιοποιώντας  τον ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, με σύγχρονα και καινοτόμα μέτρα , όπως :
Επανασυστήνουμε  την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με παράλληλη σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου ισότητας των Φύλων (ΚΥΣΙΦ)
Στόχος μας είναι η συμμετοχή 50/50 κατά φύλο σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε θέσεις ευθύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την Κυβέρνηση έως την αυτοδιοίκηση και τους συνδικαλιστικούς φορείς.
Όσον αφορά τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην αγορά εργασίας, στις αμοιβές και στις συντάξεις λαμβάνουμε μέτρα συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με στήριξη της γυναικείας εργασίας με σταθερά ωράρια και κοινωνικές παροχές υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα.
Προχωράμε σε αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή της Σύμβασης 190 για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και για το θεσμικό πλαίσιο γονικών αδειών.
Θεσμοθετούμε το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο και παίρνουμε μέτρα για την εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Εξασφαλίζουμε όχι με λόγια αλλά με δράσεις την απρόσκοπτη πρόσβαση στη βασική σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία αγοριών και κοριτσιών, γυναικών και ανδρών από την ηλικία των 15 ετών.
Καταργούμε τις δυσμενείς διατάξεις του Ν.4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονίζουμε το οικογενειακό δίκαιο.
Νομοθετούμε την αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας με την ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα
Διασφαλίζουμε την βιωσιμότητα του Δικτύου Δομών για τη συμβουλευτική και φιλοξενία γυναικών θυμάτων βίας, με ένταξη της χρηματοδότησής τους στον κρατικό προϋπολογισμό, διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας νέων δομών και παροχής επιπλέον υπηρεσιών (π.χ. επείγουσα διαμονή).
Απέναντι σε όσους προσπαθούν να εξουσιάζουν τα σώματά μας, εκφοβίζοντας τα μυαλά μας και κόντρα στο «που να μπλέκεις τώρα», εμείς απαντάμε : Καμία λιγότερη, καμία μόνη.
Απέναντι στην λογική ότι ο ρόλος των γυναικών στο δημόσιο βίο είναι διακοσμητικός και συμπληρωματικός εμείς παλεύουμε ώστε η ισότητα να περάσει και στην ψήφο των πολιτών και να εκλεγεί μεγάλος αριθμός γυναικών στη βουλή και στη συνέχεια στη νέα κυβέρνηση.
Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη που ζητάει από τις γυναίκες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων να βάλουμε πλάτη στην ανυπαρξία του κράτους αποστερώντας μας ακόμα και την πρόσβαση σε προγράμματα προληπτικού ελέγχου (ανύπαρκτα ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας για ψηφιακή μαστογραφία και απουσία συμβεβλημένων διαγνωστικών κέντρων) εμείς απαντάμε : ΩΣ ΕΔΩ
Στις 21 Μάη γυρνάμε την πλάτη στην αδικία. Με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο χέρι, ενισχύουμε και ψηφίζουμε τις γυναίκες για να αποκτήσει νόημα η Ισότητα και η Δικαιοσύνη παντού.
Δεμερτζή Ελπινίκη (Πένη)
Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Για τη Σάμο, Ικαρία και Φούρνους