5 Απριλίου 2023

Καπιωτάς: «Περιμένουμε από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να στηρίξει τον μαθητικό τουρισμό»

 

«Περιμένουμε επίσης την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να ανταποκριθεί στις προτάσεις για τη στήριξη του μαθητικού τουρισμού  εντός της Περιφέρειας» αναφέρει στο σημείωμά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, Μιχάλης Καπιωτάς με αφορμή την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιούν στη Λέσβο δώδεκα μαθητές με τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών, της Γ τάξης του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ραχών Ικαρίας.

Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι λόγω του απαγορευτικού της προηγούμενης ημέρας, η μαθητική ομάδα έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 4 το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια ανέβηκαν στο Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου τους περίμενε ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου κος Στράτος Γεωργούλας, όπου  σε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με φοιτητές του τμήματος  Κοινωνιολογίας, οι μικροί μαθητές της Ικαρίας, ήλθαν σε επαφή με τους πρωτοετείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο.
Σε αίθουσα του Πανεπιστημίου με τον καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Περιφερειακό Σύμβουλο Β. Αιγαίου Στράτο Γεωργούλα
Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου, οι μαθητές είχαν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση-εκπαίδευση στο Τμήμα Γεωγραφίας από τον καθηγητή κο Χρήστο Βασιλάκο, ο οποίος έδειξε στα παιδιά τις σύγχρονες τεχνικές τηλεπισκόπησης και χαρτογραφίας με πρωτοποριακές μεθόδους,  όπως η χρήση των συστημάτων drones και των χαρτών Google.

Στο Πανεπιστήμιο επίσης η μαθητική ομάδα συνάντησε και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου κο Μιχάλη Καπιωτά, που  βρίσκεται στη Λέσβο με άδεια και ο οποίος καλωσόρισε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και τόνισε τη σημασία, που πρέπει να δώσει η Πολιτεία και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις μαθητικές εκδρομές και μετακινήσεις σχολικών ομάδων μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας.

Και άλλες εκπαιδευτικές εκδρομές

Σημειωτέον, ότι μια άλλη μαθητική ομάδα του ίδιου Σχολείου βρίσκεται στη Χίο, με ανάλογο πρόγραμμα, ενώ μετά το Πάσχα πρόκειται να επισκεφθεί τη Λέσβο και το Λύκειο Ευδήλου Ικαρίας.

Οι μικροί μαθητές της Ικαρίας θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι και θα ξαναθυμηθούν, όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, τις δύσκολες στιγμές του μεγάλου σεισμού του Οκτώβρη του 2020 στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, ενώ το Σάββατο θα κάνουν τον γύρο του βόρειου νησιού, με επίσκεψη στο Μανταμάδο, την Πέτρα και το Μόλυβο.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς Καλλιόπη Γεωργιάδη και Φωτεινή Καρούτσου που συνοδεύουν τα παιδιά και τη Διευθύντρια του Σχολείου Ελένη Πολίτη, οι οποίες  σε πείσμα των καιρών, επέλεξαν τη Λέσβο και τη Χίο σαν προορισμό εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Ελπίζουμε το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και άλλες σχολικές μονάδες για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών τους επισκέψεων, αμφίδρομα, αφού τα νησιά μας από τους Φούρνους και την Ικαρία, μέχρι τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, μπορούν να προσφέρουν πολλές εκπαιδευτικές ευκαιρίες, τα παιδιά να ζήσουν εμπειρίες ζωής στο Φυσικό και  Πολιτιστικό Περιβάλλον των νησιών και να αποκτήσουν τη γνώση της έννοιας της νησιωτικότητας όχι ως εμπόδιο, αλλά ως ευκαιρία ανάπτυξης και δημιουργίας» αναφέρει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, Μιχάλης Καπιωτάς.

ΠΗΓΗ https://www.emprosnet.gr/